Ha összekapnak a kutyáim, tegyek valamit?
Adtam csontot a kutyáimnak, és mind a kettő kapott külön. Rágcsálták is. Amíg az egyik elment, és elakarta "lopni" amíg nem volt ott a másik, de észre vette, oda rohant, morgott rá, elvette a kutya, és összekaptak.
Kell ilyenkor csinálni valamit:
Valaki azt mondta még régebben nekem, hogy ugyan, majd elrendezik maguk között, ne szóljak rájuk.
De, azért csak nem kéne hagyni, hogy összeverekedjenek nem?
Amíg csak morgás van, addig nincs teendőd, mert a morgás jelzés, és ha stabil a rangsor, akkor ért belőle az alárendelt fél.
Ha összekapnak, akkor viszont közbe kell lépned. Egyrészt hogy elkerüld a sérülést, de sokkal inkább azért, mert falkavezérként neked kell eldöntened, kivel "verekszik meg" a falka. Egymással eleve nem. (Mai viszonyok között senkivel sem, hiszen nincs már medve- vagy farkastámadás, amit vissza kell verni.)
Közbelépés: attól függ, milyenek a kutyák, és milyen a viszonyotok. Ha minden rendben van, akkor rájuk kiabálva le tudod őket állítani. Ha ez nem megy, akkor gyorssegélyként jó lelocsolni őket, de mindenképpen ajánlatos szaksegítséget kérned, mielőtt elfajul a dolog. Én sem ajánlom, hogy közéjük nyúlj.
A konkrét helyzet kezelésén kívül sokat segít az általános nevelés: taníts meg nekik mindenfélét külön-külön, majd amikor már mindkettőjüknek jól megy, dolgozz velük közösen is! Ezáltal megszokják, hogy a te szavad a döntő, hogy a jelenlétedben te parancsolsz, és érdemes rád hallgatni, hiszen jutalmat, dicséretet kapnak érte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!