Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztőtől vagy "szaporítótó...

Tenyésztőtől vagy "szaporítótól" vennétek kutyát? Melyiket miért?

Figyelt kérdés

Én szaporítótól (amolyan "maszek", de személyesen is ismerjük) vettem boxerünket. Teljesen egészséges.

De egy kérdés kapcsán felmerült, érdemes-e akár a dupláját rászánni egy hivatalos tenyésztőnél, mert hogy az tuti egészséges, és biztos minden klappol, és ha szaporítónál vesszük az kész ráfizetés, mert az első, hogy milliókat kell kiadni az állatorvosnál, mert ilyen, meg olyan baja van.

Kinek mi a véleménye, és főként a tapasztalata? (nem jutottunk dűlőre :D)

2009. jan. 27. 13:27
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:
95%

aki nem chippeltet,nem jár kiállításra,az ugyan mi alapján tenyésztő??!!már többen próbáltuk elmagyarázni,hogy az ilyet szaporítónak hívjuk,de úgy látom,még mindig nem sikerült felfogni...

és hogy miért számolják bele a kaját??!!hát mert a tescos gagyi és prémium (Royal Canin,Eukanuba,Hill's,Orijen stb..)között van egy "kis" árbeli különbség...

na most a tenyésztő megveszi a drágát a kutyának,amiből 13kg 15ezernél kezdődik ,a szaporító meg jobb esetben gagyival etet moslék helyett.

és ha csak egy közepes méretű kutyát nézünk,elég sokba kerül a táp is ...

a nagy testű kutyáknál pedig a szintén nem kétfilléres csonterősítőket,ízületvédőket is megveszi a tenyésztő!

2009. jan. 29. 10:11
 42/50 anonim válasza:
91%
Szia. Nekünk van kutyánk menhejről, semmi baj nem volt vele, azomban később kiderült az volt a szerencséje,hogy távolabb volt a többi kutyától ,egy garázs féleségben fialt az anyja , a menhej területén. A többi kutya parvo vírussal volt fertőzve. Van tenyésztőtől való kutyám, 60 ezer volt...beteg is lett elég hamar, szerencsére meg gyógyult. A harmadik kutyust viszonylag olcsóbban vettük 20 ezer ért vele semmi baj sincs, nemis volt...ő is csak olyan hobbi tenyészetből van. Van egy 4. is :) ő tenyésztőtől van ő is kiválló állapotban van. Hát nem is tudom honnan jobb kutyust venni. Én sem vagyok tenyésztő, de minden oltást megkaptak a kutyusok és semmi bajuk sincs, mellesleg elég jól vannak tartva.
2009. jan. 29. 14:02
 43/50 A kérdező kommentje:

10:11 -es. Pont azért volt a vita, mert egyesek mindenkit szaporítónak neveztek, akik nem törzskönyvezett kutyákat elletnek, és börtönbe valóak, ha megteszik. Ezzel nem értettünk egyet, nem tudom, írtál-e több hozzászólást (stílusod figyelve elég sokat), de ha követted az eseményeket abból indultunk ki, hogy mindenki szemét, aki nem törzskönyvezett kutyákat ellet, és még el is adja.

Erre próbáltam rávilágítani, hogy ez nem teljesen így van, ezek szerint többé kevésbé elértem a célom :D

A kutyakajával még mindig nem értek egyet, mint mondottam én sem gagyival, vagy maradékkal etetem a kutyámat, a finnyásabbak meg sem eszik, sztem ezzel nem egy olyan gazdi van így, aki nem elleti, csak szimplán tartja a kutyát (és hobbiból tartott kutya meg aztán tényleg nem hoz bevételt!)

ugyanez a kötelező oltások mellékesen, ezt akkor is beadják, ha vagy a tenyésztő, vagy a szaporító nem teszi meg.

Utolsó válaszoló: Köszönöm, hogy ezt leírtad nekünk, mindegyik mellett érvelsz, és ellene is. Csak nem árt figyelni, ezek szerint nemcsak mende-monda a roncstelep ami menhely néven fut...

2009. jan. 29. 16:07
 44/50 anonim ***** válasza:
91%

10.11-es vagyok.

szaporító:törzskönyv nélküli kutyától hoz le almot/fedezetet vele,50 kutyát tart,nem chippelteti a kölyköket,nem jár kiállításra,azért mert szerinte szép a kutyája elleti stb...

a tenyésztő fogalmát pedig már próbáltuk itt néhányan tisztázni,úgy látszik kevés sikerrel...

de iím ismétlésképen néhány dolog->tenyésztő:

-több tíz éves tanulás,utánajárás után egy tk-s,kiváló felmenőkkel rendelkező kutyával kezdi a tenyésztést,akire sokszor éveket vár

-kiállításokra,tenyésszemlékre jár,tapasztalatot szerez,beszélget/tanul az igazán nagy tenyésztőktől

-megismeri az adott fajta állományát, a különböző tenyésztési módszerek buktatóit/előnyeit,a fajtára jellemző örökletes,gyakran elő forduló betegségeket,tájékozódik a hazai,illetve külföldi állományt illetően

-munka mellet tenyészt,kizárólag a fajta nemesítésének célja lebeg a szeme előtt és törekszik a tökéles kutya kitenyésztésére

-szaporodásbiológiai,öröklődéstani ismeretekre tesz szert

-nem tart huszonX kutyát

-egy-egy pároztatás előtt sokáig mérlegel,keresi a kutyájához leginkább hasonlót,van,hogy évekig tervez

-a kölyköket garanciával,szerződéssel,oltva,féregtelenítve,chippel,törzskönyvel adja el,miőségi tápon neveli őket

-minden kutyáját szűreti a lehető legtöbb betegségre

-nemzetközileg is elismert,kutyáival külföldre is jár versenyezni,ahol szintén elismerik

stb.

tehát nem tenyésztő:

-Pista bá ,akinek évente 2x szül a szerinte hűdeszépséges kutyája,a legközelebbi,legolcsóbb kannal bepároztatva

-Julcsi,aki szerint a kutyája szép,típusos,de azért tenyészszemlére nem viszi el,de lehoz pár almot és ide-oda osztogatja mert akinek nincs pénze annak is kell kutya,méghozzá az ő szépségétől(akit fajtához értők még nem láttak/minősítettek)és a családban is mindenki az ő kutyájától akar kölyköket,mert normális tenyésztőtől nincs pénz kutyára,ingyé kéne az is,aztán ha elüti a kocsi,kiderül hogy ilyen-olyan baja van és sokba kerülne a doki akkor meg majd biztos felvesznek kölcsönt(hisz már a kutyára se volt pénzük!!),hogy fizetni tudjanak...na persze mennek aztán elaltatják,hisz úgyis lehet kapni 10e-ért is,akkor minek az a beteg/örge??!!

-a Kovács család,aki az ólban/ketrecben tartott 4-5 féle kutyából él meg

-az aki csak azért elleti a kutyáját mert az mekkora boldogság már az ebnek(pedig azért annyira nem is) és még sorolhatnám...

tény,hogy ma Magyarországon igazi,nagybetűs tenyésztőből kevés van,de azért akadnak szerencsére..

ezért nem kéne a hobbi és egyéb szaporítóknak tönkretenni az így is elég híg állományt!!

tenyésszen az,aki ért hozzá!!

én sem műtök embert,építek házat,tervezek gépeket,mert nem értek hozzá...

tenyészteni azért kicsit több,mint egy hasonló kant rátenni a szukára..

tehát összegzésképpen:

vannak tenyésztők és mindenki ,aki nem tenyésztő az bizony szaporító...az már mindegy,hogy hobbi,vagy sem...

2009. jan. 29. 22:15
 45/50 anonim ***** válasza:
27%

Jajj Istenem, könyörgöm..

Én nem értem, esküszöm..

Honnan veszitek, hogy minden szaporító moslékot ad a kutyájának?????? Megy hogy minden szaporítónak az a célja, hogy minél hamarabb megszabaduljon a kutyáktól, minél drágábban??? Meg hogy csak a pénz számít stb. stb..

Mi a fa..ért kell minden NEM tenyésztőt szaporítónak hívni/hinni?

Én megmondom őszintén, nem kellene tenyésztőtől kutya...

Annyit olvasni meg hallani mostanság erről a beltenyésztett dologról, meg hogy ez a kutya baja, az a baja, egész életében szteroidokat kell szednie stb. stb.. stb..

Én olyan helyről vettem a kutyám, aki nem tenyésztő, de nem is olyan Szaporító (én mondjuk baromira nem mondanám szaporítónak), mint amilyennek ti minden szaporítót tartotok (akinek nem inge....)

A kutya minőségi (!!!) tápot kapott, a kiskutyák kecsketejet is kaptak, az anyjukat meg gyógyteával itatták, hogy minél több teje legyen.. A kutyák voltak kiállításokon is, stb stb.. Csak mert nincs kennelneve meg stb, ezért Szaporító??? (:S)

Igazából úgy látom, ebből egy jó kis vita kerekedett..

Annyi de annyi oldalon át lett már rágva ez a dolog..

Engem pl soha nem fogtok meggyőzni arról, hogy csak Szaporító meg Tenyésztő létezik..

Másrészt meg, ti se fogjátok megváltoztatni a nézeteteket. Számotokra csak Szaporító meg Tenyésztő létezik..

Igazából ezt a vitát örökké lehetne folytatni, mert van aki ehhez a táborhoz tartozik, van aki a másikhoz.. Csak én értelmét nem látom már..

Ennyi..

2009. jan. 29. 23:34
 46/50 A kérdező kommentje:

Egyetértek veled. Itt mi ki vagyunk kiáltva totálisan agyilag befásultnak, holott az egyik kedves válaszoló már leírta: Nincs olyan, hogy minden FEKETE, vagy FEHÉR.

Csak sötét, meg világosszürke van. Én arra gondoltam, hogy itt érvek és ellenérvek lesznek, de már bocsánat, ez nem jött össze.

És tele van ellentmondással. Az egyik helyen még az a szaporító, aki 5

2009. jan. 30. 02:20
 47/50 A kérdező kommentje:

ezt nem tom megint mért csinálta, na mindegy...

Szóval az egyik helyen még az a szaporító, aki 50 kutyát tart egy ketrecben, nem gondozza őket, nem figyel rájuk stb.

Ezzel mindenkni kivétel nélkül egyet ért, mindkét tábor.

Másodszorra, mikor ennek kölcsönösen megörülünk, már ez a tény feltétlenül együtt kéne járjon azzal, hogy az illető kutyája mindenképp törzskönyv nélküli, vagyis nem tenyésztő. erre is láttunk itt ellenpéldát, nem sok sikerrel, nyílván mindenki hazudik, csak a tenyésztő mellett kiállók nem.

Harmadszor, aki már elleti a törzskönyv nélküli kutyáját, az már egy lelkiismeretlen bunkó, aki utálja a kutyáját, és tanulatlan, aki jó, ha tud írni, olvasni.

Valljuk be őszintén a 10 év tanulás is el lett túlozva, egy orvos nem tanul ennyit a diplomájáért, és egyre inkább az az érzésem, hogy minden egyes reakció (pontosabban 1 embertől érkező), egyre több "lódítást" visz a dologba, hogy neki legyen igaza, és ezt meg is próbálja tényként feltüntetni. Nem erről szólt volna a dolog.

Valójában Kedves 10:11-es tegyen meg a kedvemért valamit.

Van egy pár háziállat újság mindenütt kapható. Válasszon ki egyetlen fajt, majd nézze meg a hozzá tartozó hirdetéseket. Tényleg csak utánajárásból keressen fel olyanokat, ahol csak azt írják: törzskönyvezett (a te definicióddal élve tehát tenyésztett) kutya eladó (ne legyen más írva!), nézze meg, kérdezze meg milyen oltások, hogyan mikor lettek beadva, van e chip a kiskutyában, JÁRJON UTÁNA mivel etetik, majd keressen rá Interneten az apuka nevére, hány kiállításon jelent meg.

Ha ez megtörtént, komolyan mondom készítsen egy statisztikát, hogy az Isteni és egyedülálló csakiséskizárólagőkajóemberek mennyire felelnek meg az olcsokutya.hu oldalon elméletben támasztott követelményekkel!

És a legfontosabb kérdést ne hagyja ki egyiknél sem:

Milyen genetikai betegségek fordultak elő a kedves kiskutya vérvonalában, és melyik szülő melyik alomjánál?

minden bizonnyal a szűrővizsgálatok eredményei meg vannak örökítve!

Kíváncsi vagyok hány tenyésztő tud rá válaszolni.

Ne próbálj meggyőzni az ellenkezőjéről, győzd meg magad, ha így van, és legalább a barátaid, rokonaid, állatvédő ismerőseid orra alá tudod dörgölni, itt mindenki tényleg agyilag zokni. Mi jól érezzük magunkat ebben a tudatban.

Kedves egészségetekre, és még egyszer köszönök mindenkinek, aki normális hangnemben képes volt válaszolni.

2009. jan. 30. 02:40
 48/50 anonim ***** válasza:
100%

Egy tenyésztő se isten,előfordulhat bármi olyan probléma egy kiskutyánál amire senkise számít.Mivel 7 ősig visszamenőleg bármi öröklődhet.De egy tenyésztő attól tenyésztő,hogy a kiskutyákat eü-i garanciával adja el,és ha kiderül ,hogy valamelyik tenyészkutyája örökít valami betegséget,azt kivonja a tenyésztésből,ivartalanítja,és hobby kutyaként éli tovább életét a családba.Nem pedig akkor lepasszolja,mert így már "seemire" se jó.

De mielőtt tenyésztésbe vesz egy kölyköt,amit már a megvétel előtt eldönt,utánna néz a szülöknek,esetleges előző almokból született kiskutyáknak és csak szűrésekkel rendelkező szülöktől vásárol kölyköt.A megvásárolt kölyköt ha eljön az ideje elvisz minimum egy tenyésszemlére,ha kiállításra nem is ,és a fajtától függő szűrésekre.Ha valamelyik szűrése alapján nem felel meg akkor nem pároztatja.Egy tenyésztő törzskönyv nélkül nem ad el kölyköt,mivel egyrészt csak 4500 Ft chippel együtt,másrészt ez a kutya személyigazolványa.Valamint egy kutyákat szerető tenyésztő a szerződésbe bele írja,ha valami oknál fogva a gazdinak meg kell válnia a kölyköktől,akkor köteles őt erről tájékoztatni,így ezen kiskutyák ritkán kerülnek menhelyre.Vagyis amit ezzel mondani akarok,hogy nem a tenyésztők kutyáival vannak tele a menhelyek,inkább az olyan egyszer születős és szaporítók kutyáival.

Beteg kutya mindenhonnét előjöhet,de a tenyésztő ezért kompenzálja a gazdit a garanciába leírtak alapján,mig egy szaporító esetleg azt is letagadja,hogy tőle vettük a kölyköt.Egy tenyésztő ,ha tudja,hogy valami akár küllem,akár más baja van a kutyusnak,tájékoztatja erről a vevőt és így vagy olcsóbban,vagy akár ajándékba odaadja,mivel a tenyésztést nem lehet pénzért csínálni,csupán szeretetből.Ő megmutatja a szülőket,szívessen(sőt elvárja)veszi látogatását a gazdinak,míg a kölyök nála nevelkedik,és 8-10 hetes kora előtt nem adja át.Átadáskor pedig elmondja tapasztalatait ,tanácsát az adott fajtához.

Egy szaporítónál is persze van egészséges kutyus,csak ha ott valami előfordul akkor az márcsak a te pénztárcádat nyomja az orvosi költségek.Erre szokták mondani ,hogy egyszeri nagyobb kiadással,tetemes orvosi költséget spórolhatsz meg(nem beszélve,ha mellette még szenved is a kutyus ).

Egy tenyésztő mielőtt befedezteti a kutyáját ,többször átgondolja,hogy vannak-e érdeklődői,akiknek néha elég személyes kérdéseket is feltesz,hogy tudja jó helyre kerül-e babái,és eladás után is folyamatos kapcsolattartást kér.Megmutatja mind szülőket,mind kiállítási eredményeit és szűréseit az érdeklödőknek.A kutyák családi környezetbe élnek,a család minden percében jelen vannak.

Egy szaporító csak befedezteti ,néha például 50 kutyánál azt se tudja,hogy ki-kit fedezett be.A kölykök sorsa nem érdekli,akárki elviheti tőle,akár kereskedő kamionra is.Törzskönyvért néha 30 ezer Ft-ot is elkér.Ha utánna ezzel a kutyussal tovább"tenyésztenek" honnan tudják véletlenül ,nem rokonok-e a kiszemelt párral?

Csak sajnos sok szaporító "tenyésztőnek" mondja magát.

Meg ugye vannak a egykutyás hobbytartók akik szerint életükbe minimum egyszer szülnie kell a kutyának,de ha minden évben az is jó.EGy kutya sokkal egészségesebb életet tud élni ha ivartalanítva van,megelőzve ezzel a méhgyulladás,emlődaganatok kialakulásáta szukáknál.

TELE VANNAK A MENHELYEK KUTYÁKKAL,NE SZÜLETESSÜNK ÉSZ NÉLKÜL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ha valaki esetleg tényleg csak egy társra vágyik,hozzon ki a menhelyről egyet.Hálás lessz neki élete végéig.Egy kutyát nem a fajtája tesz kutyává,minden kutyában ugyanaz a kutyalélek van.

2009. jan. 30. 12:26
 49/50 anonim ***** válasza:
50%

nos, az említett háziállat(kutya) magazinoknak rendszeres olvasója vagyok :)

és továbbra is azt mondom,hogy attól még mert vki törzskönyves szülőktől hoz le kölyköket nem lesz tenyésztő!ezt kéne megérteni,a tenyésztéshez sokkal több kell.

ezek a kutyás újságok is tele vannak szaporítókkal,ha jobban megnézzük a hírdetéseket(ugyanis az ad fel hírdetést,akinek pénze van rá,tehát akárki)pl. egy állandóan megjelenő hírdetésben a bichonoknál bolognese kölyköket árulnak és nem mellesleg oda van írva,hogy színes kölykök is kaphatók néha.

na most ez azért érdekes,mert a a bolognese kízárólag fehér színű lehet.és ezekben az újságokban állandóan megjelenő hírdetésekben olvashatjuk,hogy kölykök folyamatosan kaphatók.

és mint itt már sokan elmondtuk a jó tenyésztő ismérve,hogy folyamtosan kölyköket gyárt...ez egy vicc.

látom nem sikerült túl sokat megjegyezni abból,amit itt néhányan már napok óta mondunk.

de ezekben az újságokban Ön szerint kizárólag tenyésztők hírdetési szerepelnek.ja persze.

az nem tenyésztő aki nem szűret,nem chippeltet,nem minőségi kaján tart,nem oltat stb...ezt még hányszor kell elmondani?

hiába van ilyen,meg olyan címe,attól még nem tenyésztő..

2009. jan. 31. 10:18
 50/50 anonim ***** válasza:

Én szaporítótól (amolyan "maszek",

hát ezzel meg mit akartál mondani??? na nehogy már az állatok kizsákmányolása egy külön foglalkozásba menjen át!!!

2009. máj. 30. 14:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!