Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztőtől vagy "szaporítótó...

Tenyésztőtől vagy "szaporítótól" vennétek kutyát? Melyiket miért?

Figyelt kérdés

Én szaporítótól (amolyan "maszek", de személyesen is ismerjük) vettem boxerünket. Teljesen egészséges.

De egy kérdés kapcsán felmerült, érdemes-e akár a dupláját rászánni egy hivatalos tenyésztőnél, mert hogy az tuti egészséges, és biztos minden klappol, és ha szaporítónál vesszük az kész ráfizetés, mert az első, hogy milliókat kell kiadni az állatorvosnál, mert ilyen, meg olyan baja van.

Kinek mi a véleménye, és főként a tapasztalata? (nem jutottunk dűlőre :D)

2009. jan. 27. 13:27
1 2 3 4 5
 11/50 anonim ***** válasza:
ha pl 2 kan kutya van akkor kell a pároztato helység!!!!!
2009. jan. 27. 13:54
 12/50 anonim ***** válasza:
Hát akkor megnyugodtam. :D És nem úgy gondoltam, hogy nincsenek kiengedve. Csak a kennel a lakóhelyük, nem az egész kert.
2009. jan. 27. 13:55
 13/50 A kérdező kommentje:

Bocs, kissé lefagyott. Szóval a genetikai betegségek nagy számban előfordulnak a tenyésztőknél is ez bizonyított tény. Az én saját tapasztalataim is azok, hogy a keverék szívoósabb, és láttam már díjnyertes kutyát, akinek a törzskönyvében benne van, hogy ugyanaz az apja, meg a dédapja...

Ez beltenyészet.

Az utolsó válaszoló tetszett a legjobban, aki nem a mende-mnondákra hivatkozva választana kutyát, és igaza van, ki tudja melyik kutyát milyen körülmények közt tartanak.

Még akkor is, ha amikor odamész tiszta a ketrec.

Én maradi vagyok, szerintem a kutyának nem feltétlenül kell kennel, és elsősorban nem a külleme számít, én nem versenyzésre viszem.(mint az uborkát, nem kell se vastag, se hosszú, uborka legyen...) Őrizze a házat, legyenek meg a fajtára vonatkozó JELLEM tulajdonságok, és legyen családtag.

Tudom, most megint mindenki hurrogni fog, de szerintem ez a tenyésztéses mizéria hiúsági kérdés.

2009. jan. 27. 13:55
 14/50 A kérdező kommentje:

13:55-ös: Köszönöm! Végre a másik oldal :)

Szerintem is lehet boldog egy kutya, attól még, hogy szül...

2009. jan. 27. 13:59
 15/50 anonim ***** válasza:
70%

Szia!

Sztem ezt neked kell mérlegelned.

Én nyáron vettem/kaptam kiskutyát. Úgy voltam vele, hogy én nem akarom kiállításokra vinni, ezért törzskönyves se kell, csak szimplán kedvencként akarom tartani, szeretni akarom, ezért teljesen fölöslegesnek tartottam, hogy dupla annyiért vegyek tenyésztőtől "elit" meg törzskönyves kutyát.

Te azt írod, hogy : De egy kérdés kapcsán felmerült, érdemes-e akár a dupláját rászánni egy hivatalos tenyésztőnél, mert hogy az tuti egészséges, és biztos minden klappol, és ha szaporítónál vesszük az kész ráfizetés, mert az első, hogy milliókat kell kiadni az állatorvosnál, mert ilyen, meg olyan baja van.

Én azon a véleményen vagyok, hogy nagyon nem vagyok benne biztos, hogy tenyésztőnél tuti egészséges kutyát kapsz. Sőt. Sztem a "beltenyésztettség" miatt jóval több nyavalya kijön rajtuk.

Valamint sztem a másik dolog, hogy Szaporító meg Szaporító között is van különbség. Én is ilyen maszek-szaporítótól vettem a kutyát, de merem állítani, jobb kezekben nem is lehettek volna máshol se a kutyák/kiskutyák.

Persze van aki azt mondja, hogy tenyésztőnél tuti egészségesebb kutya "jön ki". Nem tudom, de az én tapasztalatom az, hogy a tenyésztett kutyán jóval több nyavalya üthet ki, ráadásul nem ilyen kis semmiségek, hanem bizony komoly gondok.

2009. jan. 27. 14:02
 16/50 anonim ***** válasza:
91%
13.55-ös vagyok. Nekem az eslő kutyám szült, csak azért mert én akartam egy kiskutyát belőle! Kiválasztottam a legjobb szukát, ő lett az enyém. Volt három testvére. Az egyik birkát 100 birkát terel, a másik két lovat, a harmadik családi kutya. Aztán nagy lett a második kutya is. Őtőle is akartam kiskutyát. Egy szuka megmaradt. A másik kettőből pedig az egyik egy cukorbeteg kislányé a másik pedig az apjával őrzi a házat! A kettő között annyi a különbség, hogy az elsőnek a párja talált kutya, de fajtatiszta. A második párja törzskönyves. Az enyéimnek nincs törzskönyvük. Ennek ellenére én nem gondolom magam SZAPORÍTÓNAK! De tenyésztőnek sem... Kutyás vagyok.
2009. jan. 27. 14:10
 17/50 anonim ***** válasza:
95%

egyértelműen tenyésztőtől!

én aztán nem támogatok hobbi almokat meg szaporítókat a pénzemmel...

a genetikai betegségek természetsen a tenyésztőknél is előfordulnak,de nem olyan nagy számban,mintha az összes hobbi/szaporító almot néznénk!!

és a tenyésztő korrigál,nem rakja össze mégegyszer ugyanzokat a kutyákat,a kölyöket ivartalanítva adja el,ezzel megelőzi,hogy még egyszer előforduljon a hiba..

tenytésztési módok:

fajtatiszta tenyésztés,rokontenyésztés ,beltenyésztsé vonaltenyésztés és vérfrissítés egyaránt létezik!

azért a fajtára vonatkozó jellem tulajdonságok mellet fontos a küllem is...mert akkor mi alapján nevezünk valamit fajtatisztának??csak a jelleme alapján??

pl.egy girhes,mérten aluli ,szinte szőrtelen és egy arányos,jó kiállású,szép szőrű bolognese között van egy hangyányi kölönbség..és ha én bologneset akarok venni akkor azért szeretném,ha a fajta standartra hasonlítana..

ha csak a kis józsibán és a kovács családon múlna,akik pározatatnak a kutyájukkal,mert milyen szép(nekik), egy idő után eltűnnének a fajtákra jellemző vonások ,jellemben,küllemben egyaránt...

erre van a standart...

ha csak a jellem fontos vegyünk kutyát a menhelyről!!

érdemes megnézni,hogy az expresszen milyen angol bulldogokat,havanese-eket és más fajtákat árulnak...szörnyűek azok a kutyák...

2009. jan. 27. 14:14
 18/50 Zsukov ***** válasza:
95%

Azért tenyésztőtől, mert ma már nagyon sok fajtánál KÖTELEZŐVÉ TETTÉK az egészségügyi szűréseket, ezek nélkül nem lehet tenyésztésbe bevonni őket.

Nyilván vannak itt is "hobbitenyésztők", de itt most nem róluk beszélek.

Egy szaporító honnan tudja, milyen nem "látható" bajokat örökíthet két hordozó szülő?

Másrészről egy normális tenyésztő kivonja a tenyésztésből azt az egyedet, aki nem felel meg a fajta standardnek, vagy színhibás, stb. A hibás kölyköket ivartalanítási kötelezettséggel viheti csak el a leendő gazda.

Egy szaporítónak tökmindegy, csak kerüljön gazdához mihamarabb, mert csak a helyet foglalja.

Sajnos van ilyen is, olyan is. Mindkét oldalon.

Én a (normális!!) tenyésztők mellett vagyok.

2009. jan. 27. 14:18
 19/50 anonim ***** válasza:
52%
Hát érdekes módon a kutyáimon már megakadt egykét tenyésztő szeme... És nem azért mert annyira elütnek a standartól... És az összesnek megvan a fajtára jellemző ösztöne, nem úgy mint néhány törzskönyves kutyának. Szóval még mindig nem érzem magam szaporítónak...
2009. jan. 27. 14:19
 20/50 anonim ***** válasza:
57%
És még azt hozzátehetem, hogy mindegyik "kiadott" kutyát rendszeresen látogatom?
2009. jan. 27. 14:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!