Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztőtől vagy "szaporítótó...

Tenyésztőtől vagy "szaporítótól" vennétek kutyát? Melyiket miért?

Figyelt kérdés

Én szaporítótól (amolyan "maszek", de személyesen is ismerjük) vettem boxerünket. Teljesen egészséges.

De egy kérdés kapcsán felmerült, érdemes-e akár a dupláját rászánni egy hivatalos tenyésztőnél, mert hogy az tuti egészséges, és biztos minden klappol, és ha szaporítónál vesszük az kész ráfizetés, mert az első, hogy milliókat kell kiadni az állatorvosnál, mert ilyen, meg olyan baja van.

Kinek mi a véleménye, és főként a tapasztalata? (nem jutottunk dűlőre :D)

2009. jan. 27. 13:27
1 2 3 4 5
 21/50 anonim ***** válasza:
Meg még annyit, hogy ettől függetlenül én is tenyésztőtől akarok kutyát venni...
2009. jan. 27. 14:26
 22/50 anonim ***** válasza:
100%

nem attól kerül dupla annyira mert törzskönyve van. Attól hogy gondosan, odafigyelve mindent megadva minőségi színvonalon nevelik magát a kölyköt, meg az anyját meg az apját!

Ha valaki hobbi kutyát akar az vegyen keveréket oltás árban, vagy fogadjon be menhelyről.

Tény: hogy a törzskönyv nélküli kutya keveréknek minősül, hiszen ki tudja megmondani 100% biztonsággal, hogy kik voltak a szülők???

Mondani bármit lehet...lehet hogy csak hasonlít valamelyik fajtára. Vagy két küllemben nagyon hasonló fajta keveréke.

Ezért kiadni 20-30 ezer forintokat, csak mert a ténylegesen fajtatiszta, törzskönyvezett kutya árának a fele vagy negyede bolondság!

Ez az igazi pénzkidobás, nem az ha drágábban veszünk minőséget!

2009. jan. 27. 14:46
 23/50 anonim ***** válasza:
92%
Hát szerintem akkor sem csak a törzskönyv lehet minőség... Én gondosan neveltem a kölyköket, nincs velük semmi probléma... Szűrést nem csak tenyésztők végeztetnek. Nem is a pénz motivált, mivel csak az oltás árát fizették ki. A cukorbeteg gyereknek ingyen adtuk. Nem is folytatom ezt rendszeresen. Ennyi volt... Akartam kutyát a számomra tökéletes kutya véréből. És ilyenformán, akkor minek higgyek egy könyvnek, hogy a kutya fajtatiszta-e? Aki ért hozzá, az meg tudja állapítani, hogy fajtatiszta-e a kutyám. Legalább annyira, mint egy törzskönyvesnél. Hozzám már olyan is volt, hogy felkérés érkezett elismert emberektől, hogy szívesen tenyésztésbe vonnák az én "hobbikutyámat".
2009. jan. 27. 14:57
 24/50 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg jól esne, ha különbséget tennénk... És nem lenne mindenki besorolva a rosszak közé, azért mert nem törzskönyves a kutyája meg alom. Az meg miért van, hogy mindenki az emberre akarja sózni a menhelyi kutyákat? Miért baj az, ha valaki a fajtatisztákat szereti? Én nagyon sajnálom őket, és sosem teszek olyat ami miatt ilyen helyzetbe kerülhet egy kutya, de miért kell magam gonosznak érezni azért, mert nem őket szeretem?
2009. jan. 27. 15:03
 25/50 anonim ***** válasza:
27%

Én aztnemnézem hogy tenyésztő vagy nem!ismrek olyan tenyésztőt akinek 50 kutyája van kenelekbe zárva!Soha nem endegi ki őket!!!!!!!!!!!!!!!!!A szaporitokrol sincs jo véleményem!Nekem az a fontos hogy lássab szeretik nincsen sok kutyájuk és szépek. De Hát sajnos ha valakinél 50 kutya van nemlétezik hogy babusgassa őket!akkor a pénzre Hajt!

Én olyan tol vennék akinek nincs 5 kutyánál több és nincsen se bezárva ,és persze szép

2009. jan. 27. 15:10
 26/50 anonim ***** válasza:
26%

"és a tenyésztő korrigál,nem rakja össze mégegyszer ugyanzokat a kutyákat"

Vkinél olvastam ezt a mondatot. És nekem az jön le ebből, hogy tenyésztőnél is jönnek ki ugyanúgy beteg kutyák.. Tulajdonképpen ez az egész olyan, hogy a tenyésztő a legjobbra törekszik, épp variál. Aztán tessék, kész is a beteg kutya.

Akkor miről beszélünk?

2009. jan. 27. 15:10
 27/50 anonim ***** válasza:
39%
Idióta szaporítók amelyik kutyának nincs törzskönyve nem vitték kiállításra nincsenek meg a szűrései és a tenyészszemléje és fialtatja a kutyáját azt nagyon súlyosan meg kellene büntetni!!!!
2009. jan. 27. 15:11
 28/50 anonim ***** válasza:
0%

Pontosítás:

"és a tenyésztő korrigál,nem rakja össze mégegyszer ugyanzokat a kutyákat"

Vkinél olvastam ezt a mondatot. És nekem az jön le ebből, hogy tenyésztőnél is jönnek ki ugyanúgy beteg kutyák.. Tulajdonképpen ez az egész olyan, hogy a tenyésztő a legjobbra törekszik, épp ezért variál. Aztán tessék, kész is a beteg kutya.

Akkor miről beszélünk?

2009. jan. 27. 15:14
 29/50 anonim ***** válasza:
91%

Hozzászólnék én is.

Az a gond, hogy az elvakult állatvédők csak két végletet ismernek, a szaporítót, és a tenyésztőt.

Márpedig az élet nem FEHÉR, ÉS FEKETE! Vannak általatok szaporítónak titulált igazán rendes, jó kutyások is, akik néha lehoznak egy-egy almot.

A gond tényleg ott van, amikor már nem számít a kutyák testi-szellemi jóléte, csak az alommennyiség, és a pénz.

Na az ilyen ember a szaporító. Volt már szerencsém ilyenhez, és egy sokkal normálisabbhoz is, aki véleményem szerint már tenyésztő.

Első saját kutyámat egy tenyésztőtől vettem. Voltak törzskönyvezett, és tk nélküli kutyái is. Kaptam egy csodálatos kiskutyát. Mind küllemben, mint jellemben standarden belül volt.

A második kutyámat tavaly, egy igazi SZAPORÍTÓTÓL vettem, aki úgy tartotta a kutyáit mint a disznókat. Undorító, szaros, koszos lyukakban, rácsok között. A kutyák egymás hegyén-hátán lógtak. A kölykök, amikből választani akartam egy kábé másfél nm-es ketrecben hömpölyögtek, szabályosan lógtak ki a rácson. Legalább 30 kiskutya volt ott.

Persze ez csak a személyes találkakor derült ki.

Már nem volt szívem visszakozni, így úgy döntöttem, megmentek legalább egyet a felvásárlóktól. Mert a nő még dicsekedett is, hogy "pöstről is legyünnek a kiskutyáér a cégtő"...

Azt hozzátenném, hogy a lányával beszéltem, aki legalább beszélni tudott, ezért nem sejtettem semmit.

A lényeg, hogy innen egy elég ideggyenge, más kutyáktól rettegő, és kifejezetten beteges kiskutyát kaptam. Mára már egész jól van, így másfél év után.

A lényeg az akart lenni, hogy szaporító, és szaporító között is lehet nagyon nagy különbség!

2009. jan. 27. 16:01
 30/50 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Még hozzá tennék annyit, hogy pl kifejezetten undorító dolognak tartom, hogy egy törzskönyvezett boxert kizárnak a tenyésztésből (függetlenül a jellemétől, vagy testalkatától), mert a testének több, mint 20%-a fehér...

Na szép. Az epilepsziást meg bennt hagyták, mert küllemben gyönyörű...

És ki tudja hány tenyésztő végzi el a genetikai vizsgálatokat, szerintem legalább a 40%-uk nem.

Ha meg csak ráfizetés lenne az egész, mint az olcsókutya.hu-n ahol még a vízszámlát is kis híján beleszámolták a költségvetésbe!!!!, istenemre mondom, nem lenne ennyi tenyésztő, az tuti. (Politikus sem lenne ennyi, ha minimálbérből kellene megélni)

Véleményem szerint minden az embertől függ. Van aki rendes "szaporító", nevezzük így, és van aki börtönbe való tenyésztő (nem igaz, h kizárólag a szaporítóknál lehet mocsok)

Én azért azt mondom, hogy nekem "csakazértis" a jelleme számít ELSŐSORBAN a kutyánál. Ha egy kutya bátor, erős, imádja a gazdáját, és a gyerekeket, és jó önuralommal és magaviselettel rendelkezik, mindegy, hogy van-e törzskönyve, vagy sem. És akkor már inkább megveszem olcsóbban.

+ a menhely téma:

én nagyon örülök, ha sokan menhelyből viszik a kutyát magukhoz, tényleg szép, de sajnos fenntartásaim vannak.

Egy ilyen kutya ki tudja milyen traumán ment keresztül, és egy kisgyereks családban ez nagyon veszélyes lehet (rejtett agressziók, voltak már balesetek nem menhelyes kutyáknál is!).

Másrészről vizsgálat ide vagy oda, a rüh pl. gyógyítható, és simán egymás mellé teszik őket...

Harmadrészről pedig nem félek a kutyáktól, de hogy teljesen meg tudjak benne bízni és bármikor bármelyik testrészéhez hozzányúlni, KIZÁRÓLAG kölyökkutyát veszek magamhoz. Ez pedig nem mindig adott a menhelyen.

Jó, persze ez egy kisebb termetű kutyánál pl. pincsi, nem így van, de ki látott már pincsit menhelyen...?

2009. jan. 27. 19:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!