Tenyésztőtől vagy "szaporítótól" vennétek kutyát? Melyiket miért?
Én szaporítótól (amolyan "maszek", de személyesen is ismerjük) vettem boxerünket. Teljesen egészséges.
De egy kérdés kapcsán felmerült, érdemes-e akár a dupláját rászánni egy hivatalos tenyésztőnél, mert hogy az tuti egészséges, és biztos minden klappol, és ha szaporítónál vesszük az kész ráfizetés, mert az első, hogy milliókat kell kiadni az állatorvosnál, mert ilyen, meg olyan baja van.
Kinek mi a véleménye, és főként a tapasztalata? (nem jutottunk dűlőre :D)
Sziasztok!!!
Én egyik pártra se szavazok. Én a kettő között vagyok. Vannak csak pénzre és a kutyával nem törödve SZAPORITÓK töllük én nem vennék kutyát. És vannak a "szaporitók" akik igenis törödnek a kutyákkal és megadnak nekik mindent amit tudnak de törzskönyvűk nincs,szerintem ez se jó de sokkal jobb mint a SZAPORITÓK. És még van két fajta "szaporitó" az egyik fele törödik a kutyákkal de nem ivartalanitják és igy keverék kutyusok lesznek ez nagyon rossz,a második viszont olyanok akik nem törödnek a kutyával csak elérakják a kaját és lesz ami lesz EZ VISZONT MÁR NAGYON FELHÁBORITÓ!!! És van jó tenyésztő és rossz is sajnos. A jó tenyésztő foglakozik a kutyákkal visszi kiállitásra és mindent megtesz amit lehet. De a másik fele nem mondható tenyésztönek mert az nem nagyon foglalkozik a kutyákkal és a versenyekre is csak azért megy hogy minnél kelendöbbek legyenek a kölykök EZ EGYSZERÜEN BORZALMAS!!! Én már hallottam olyanról is aki egy nyamvatt ugatásért üveggel ment ki és megverte a kutyát és tenyésztő volt,azután mondta nekünk hogy heréltessük ki a kutyánkat mert ő nem szeretne keverékeket mert akkor ha a versenyen kitudodik akkor kizárják. Ez nem minden tenyésztöre igaz de sajnos vannak ilyenek is. Én azt mondom hogy inkább tenyésztötöl vennék kutyát de ha látom hogy rossz körülményke között vannak a kutyák akkor inkább keresnék vagy egy normális tenyésztöt vagy egy normális "szaporitót" de én leginkább ugy vagyok vele hohy egyik oldalról se kell kutya inkább megyek menhelyre és örökbefogadok egy kutyát. Nekem ez a vélemyénem.
ha valakinek 50 kutyája van az nem tenyésztő,akármit is mond...ezt kéne végre felfogni...attól mert aranykoszorús mestertenyésztő címe van még nem lesz tenyésztő,az ilyet szaporítónak hívjuk...
tenyésztő nem tenyészt epilepsziás,nem megfelelő jellemű kutyával...
a standart pedig arra van,hogy korlátok közé szorítsuk az adott fajta küllemét,mert ha ez nem teszük akkor elveszik a fajtajelleg.a fehér színű egyed örökíthet olyan gént,ami a süketségért felelős,ezért egy bizonyos mértékű fehérség után kizárják...
a ki tenyészt(nem szaporít!!!)annak igenis ráfizetés,de ezt az olcsokutya szépen le is vezeti...sajnálom,ha valaki nem érti meg..
ennyibe kerül a tenyésztés!!lehet,hogy elsőre durván hangzik,de ez az igazság...
a honalpot egyébként állatvédők,fajtamentők,kutybarátok és TENYÉSZTŐK(!!)csinálták,tehát a leírtak 100%ban a valóságot tükrözik...
biztos nem jártál még menhelyen,pedig egyszer érdemes lenne kimenni...
hihetetlen,hogy a menhelyi kutyát mire képesek egy jó szóért,sétáért,simogatásért,pár falat finomságért...
persze ott is vannak problémásak,ezért ha valaki örökbe fogad,nem árt párszor kivinni sétálni a kutyát és megkérdezni a gondozókat..
az állatvédő szervezetek kiskgyrek,pici baba mellé is adnak ki kutyát,de csak olyat,akiről tudják,hogy nem bántja a gyerekeket...één már rengetg képet láttam,,ahol a mentett(sokszór láncról,disznóolból!!)kiutyát nyúzták a gyerkek,a szájában turkáltak és a kutya imádta...
hidd el ők megérzik,hogy ez egy esély nekik,borzasztóan hálásak minden jó szóért,és iszonyúan tudnak alkalmazkodni,szeretni..
igen a nemmenhelyes kutyáknál előforduló balestek 90%-ában kiderült,hogy a kutya viadalozott,nem a családdal élt,hanem láncon,nem szoktatták a gyerekhez stb...
ki látott már pincsit mehelyen??!!
én,de azt hiszem még elég sokan..
tudod van olyan,hogy németjuhász,dog,pincsi,vizsla,svájci fehér juhászkutya,terrier,spániel,moszkvai őrkutya,bulldog,spitz,argentín dog,rotweiler,boxer,tacskó stb fajtamentés..és ők menhelyekről,gyepikről hozzák ki a kutyákat...
őket lehet támogatni,vállalni ideiglenes befogadást a szaporítósdi helyet!!!
ezeket a fajtákat csak én láttam már menhelyen:
havanese,bolognese,pincsi(minden mennyiségben!!),dobermann,roti,spániel,német dog,argentín dog,yorki,boxer,snauzer(egy egész alom kölykök!)tibeti terrier,vizsla,spitz,amerikai bulldog,cane corso,tacskó,howavart,bordeaux-i dog,kaukázusi,puli,pumi,mudi,kuvasz és még egy pár fajta..
de nem fajtatiszta kutya alig van mehelyen...dde van és nem is kevés..
az amit a honlapokra felírnak, egyáltalán nem biztos, hogy a valóságot tükrözik. Aki nem lát át ezen a szitán, bocsi...
Esetleg kegyed is tenyésztő 20:31-es?
ismerek pár embert a készítők közül,úgyhogy ez egész biztos...
a kiállítás feneketlen pénznyelő,az erre felkészítés ,handler is..
a fedezteés előtt vizsgálat ,szűrések,kölyköknek chip stb...
miért olyan nehéz ezt elhinni??!!
ezért tenyésztenek munka mellet,megfelelő anyagiak nélkül ezt nem lehet...
17.07-nek: négy gyerek mellett voltam évekig(és remélem, még leszek is) sintértelepi felnőtt, rehabilitálandó kutyák ideiglenes gazdija. És ráadásul én a jó nagytestűekre "bukom".. Hidd el, a lehető legnagyobb tévedés, hogy csak a nálunk felnőtt kutya megbízható.
Ezeknél a kutyáknál megbízhatóbb és ragaszkodóbb nincs.
(Pincsiből meg iszonyat mennyiség van a menhelyeken.)
A kötelező szűréseket a fajtaklubok feltüntetik a honlapjukon,ki az aki a kutyáján elvégeztette, melyik dokinál, milyen szűrést,mi az eredmény, és főként, hogy melyik kutyára.
Az olyan tenyésztőre meg aki 50 kutyát tart, arra nem a tenyésztő a megfelelő jelző, mint azt előttem is hangoztatták.
Pincsi kontra menhely, na hát ha zsebkutya kategória, akkor belőlük van bent talán a legtöbb.
De említhetek mást is. Németjuhászok, bullterrierek, boxerek, argentin dogok, pinscherek, tacskók, labradorok ésmégsorolhatnánk.
Nem véletlen, hogy megalakult nagyon sok fajtamentő szervezet.
Köszönhetően a szaporítóknak és a nemtörődöm, hozzá nem értő tulajdonosoknak.
Én még most is tenyésztőtől vennék.
Adalék még a vitához, hogy egy jó tenyésztő- nem, nem szaporító tenyésztő kategória- azt is megválogatja kinek adja el a kiskutyát! Szerződést ír, garanciát vállal, figyelemmel kíséri az utódok életét....
Azt hiszem nem kell ennél többet mondanom.
Számoljunk utána akkor, hogy egy CACIB kiállítás, ha teszem azt 130km-el arrébb van, egy kutyára, akkor:
Éves tagság/12 hónap = 500Ft/hó- ez mondható elenyészőnek
Nevezés:5000 Ft az első határidőre, 10000 ha későn kapsz észbe.
Utiköltség(számoljuk egy átlag 1,6-os benzines autóval, aminek 8 liter a fogyasztása/100km)Az oda-vissza 260 km, : 4888Ft átlag 233Ft/literrel számolva. És akkor még nem mentél máshová.
És akkor számoljuk azt, hogy viszel magaddal párizsis zsömlét mondjuk 4 db-ot 2 főre :). Legyen 350Ft Meg 2 csokit 200Ft
Üdítő 300Ft
Plusz belépő, ha ketten mentek, mert ugyebár tiszteletjegy csak 1 van. Az 500 és 1000 közt valahol.
Számoljátok ugye?
Plusz még az előzetes befektetések mint pl masszív szállítóbox, "kempingszék" , napernyő stb stb....
És akkor a szűrővizsgálatok....
Sorolhatnám még.
Kennelnév kiváltás 10000
Fedezési jegy 1500/db
Alombejelentő jegy 1500/db
Törzskönyv 4500/ kiskutya
Chip 4000/kiskutya
És a minőségi kaja, és az oltások éssssssaaaatöbbi-
:)
Azt hiszem levezettem a képletet, hogy mitől annyi az annyi.....
Na akkor van haszon
Tehát az utolsó mondat így hangzik:
"Na akkor hol van haszon?"
Én a harmadik hozzászólást írtam arról, hogy a tenyésztő mitől tenyésztő, és hogy minden részletesen le van írva az olcsokutya.uw.hu. Bár más sokszor elmondtam és sokszor ezeket a válaszokat olvastam, újra és újra megdöbbent az emberek vaksága és azon tulajdonsága, hogy a kérdést már a feltevése előt megválaszolják maguknak, és csak azokat a válaszokat képesek utána befogadni, amelyek ebbe az elképzelt válaszba szépen illeszkednek.
MIÉRT olyan nehéz megérteni, hogy nem attól tenyésztő valaki, mert azt mondja magáról? Miért hiszik azt emberek, hogy mert valaki TK-vel ad el kutyákat, az már tenyésztő? Ha ő drágán ad kutyát, akkor tenyésztő???? NEM ÍGY VAN!!!! De miért nem lehet elolvasni, amit egyszer már leírtak értelmesen és még igaz is?
Nem, nem attól tenyésztő, mert annak mondja magát és mert drágán ad kutyát és mert kiállításokra jár. Hogy miért? OLVASD MÁR EL VÉGRE!!!!
"Nem baj, ha én kölyköket gyártok, én szeretem a kutyáimat" - akkor meg olvasd el könyörgöm, az Egyszeri almokat!!!!
Évek óta azon munkálkodunk, hogy az ország siralmas állatvédelmi helyzete némileg javuljon. Óriási a sötétség a fejekben, mindenki kölyköket gyárt, a kutya és macska csak átmeneti használati eszköz, ami eldobható ha a gyerek megunta vagy költözés van és macerás lenne. Az ivartalanítást sokan középkori babonák szintjhén kezelik és olyan tévhitek élnek, miszerint egyszer szülnie kell vagy megőrül, ha nem lehet anya... Eközben évente kiskutyák és kiscicák ezrei pusztulnak el nyomorultul a túlkínálat miatt. MI VAGYUNK A FELELŐSEK EZÉRT!!!
Téves állatszeretből ne ítéljük halálra és szenvedésre őket. Tájékozódjon, mielőtt előítéletből döntene! ivartalanitas.hu
De érdemes belenézni az ő szemeikbe is: illatosut.hu
És felkeresni az országban pár menhelyet és sintértelepet. Ha mindezek után képesek vagyunk azt mondani, "ez nem az én gondom, az én kölykeimnek lesz jó gazdija mindnek, és engem a többiek nem érdekelnek", akkor többé nem mondhatjuk nyugodt lelkiismerettel, hogy állatbarátok vagyunk...
És jó lenne, ha csak olyan mondana véleményt menhelyi kutyákról, aki legalább egyszer járt egyen...
Az én keverék, mentett kutyámat a kerület kutyásai irigylik viselkedése, szépsége és magas fokú iránytahtósága, képzettsége miatt... Azok, akiknek ilyen-olyan "fajtiszta" kölyök kortól nevelt kutyáik vannak...
Ácsi!
1.Én nem pontoztam le senkit, sőt mindenkit felfelé pontoztam, bármi is volt a véleménye, mert a kérdésnek nem az volt a célja, hogy egymásnak essünk, hanem hogy érveket és ellenérveket kapjunk egyik és másik oldal mellett (kivéve aki durva hangnemben minősítette az általa szaporítónak nevezetteket.).
2. Én nem azok mellett állok ki, akik tényleg rossz körülmények közt tartják a kutyákat, itt ez félre lett értve. De nem tartom bűnnek azt, ha valaki 2-3-szor orvosi felügyelet mellett elleti a kutyáját, és nem tudtam arról a tévhitről sem, h ha valaki nem elleti soha, akkor megőrül a hézikedvenc. Nem is ezért elletném ha szukám lenne, tegyük hozzá.
3. elhiszem, hogy aki tényleg komolyan veszi a tenyésztést, k***va sokat kell keresnie, de a saját tapasztalatom az, hogy ez egy nagyon szűk, lelkiismeretes réteg, amúgy meg kutya és kutya közt, ha egymás mellé tennénk, a papír, meg a tetkó a különbség.
A legtöbb tenyésztő NEM chippelteti a kutyáját, nem végzi a genetikai vizsgálatot, és NEM minőségi kutyakajával eteti őket, még kevésbé viszi kiállításra (egyébként én ezen akadtam ki: mmiért számoljuk bele a kutyakaját, mikor MINDEN kutya eszik, és az enyém sem a maradékokat kapja?). Pont ezért, mert költséges. Csak fölad egy hirdetést, azt jó van.
MÉG EGYSZER: elhiszem, ha sokan nem ezt teszik, elvégre a kutyakiállítások sem üresek, de az átlag köznép ezzel a réteggel nem is találkozik!
3. Én nem azt mondtam, hogy a menhely kiesett, és nem is jöhet szóba, hanem azt, h fenntartásaim vannak (egyébként a gyerek örökbefogadással is, de ez nem az a téma). ettől függetlenül, mindenkit tisztelek azért, mert menhelyről választ, és ki tudja, még lehet én is beleszeretek egy Fülibe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!