Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért támadnak itt a gyk-n...

Miért támadnak itt a gyk-n állandóan? Törzskönyv kérdés.

Figyelt kérdés

Az elején leszögezném , hogy gyűlölöm a szaporítókat.Itt azokra a szaporítókra gondolok akik telepeket hoznak létre, láncon , és ketrecben tartják a kutyáikat, és a kutyáik embert csak nagyritkán látnak.

Naviszont..vannak a rendes normális felelősségteljes gazdik, akik 2 törzskönyves kutyát pároztatnak nevezzük így kedvtelésből.Mind a 2 kutyus kiváló kennelből származik, és nem alomtestvérek.Felmenőik egészen az ükszülőkig megnézhetők.Anyjuk apjuk szűrve volt különböző betegségekre, ezért nagyon nagyon kicsi az esélye, hogy beteg kiskutyák születhetnek az ő almukban.Ilyenektől mértnem lehet venni kutyát?Gondosan megválogatják a leendő gazdikat is.Volt már erről kiírva egy kérdésem , a szóban forgó fajta: amerikai staffordshire terrier.Ismerős így áll hozzá: ha odamegy egy fuxos cigó, és a legújabb mercivel gurul be ,és aztmondja 200 ezret ad a kutyáért csak had vigye, akkorsem adja neki oda ! Viszont ha odamegy egy család akiken látja, hogy aranyosak és a gyerekeknek minden álmuk egy ilyen kutya, enged az árból. Szerintem ez nagyon korrekt és aranyos dolog.

Hozzátenném: Több tenyésztővel beszélgettem , kiváncsi voltam miket tudok belőlük kihúzni. Simán kérheted a kutyát TK nélkül !!!! ez egy elég jó hírű tenyészet, amiről most beszélek.

Konkrét példa: Ismerős kutyája túltenyésztett volt, 130 ezerért vette a gazdája.Mondanom sem kell, minden baja van a kutyának, állatorvosi költségek az egekbe szöknek.

És egész véletlenül tudok olyanról is, hogy a tenyésztők lefizetik a dokit, hogy ne kapjon DP-s papírt a kutya. Így sokszor simán bevonják tenyésztésbe a dp-s egyedeket is.És itt nem 1 tenyésztőröl van szó, hanem többről.

Ismerősöm lehozott egy almot, kiváló genetikai háttérrel rendelkező szülőktől. 10 baba lett. Azt javasolta nekik egy TENYÉSZTŐ, igen TENYÉSZTŐ volt, ráadásul nem is akármilyen !!, (150 -től kezdődik nála egy kutya)hogy ha nem mennek el a kiskutyák , csapják őket a földhöz, ne maradjon a nyakukon..Persze eddig tartott a beszélgetés, mert ismerős ilyet soha nem tenne.Nektek nem furcsa, hogy a tenyésztőknél mindig csak 5-6 kiskutya születik NAGYTESTŰ KUYTÁKTÓL? akiknek normál esetben 9-10 es almuk kellene hogy legyen?? tenyésztő ide vagy oda, szerintem érdemes lenne belemenni itt a dolgokba, mert már nagyon sok tenyésztő sunyi.

MÉGEGYSZER: NEM 1 TENYÉSZTŐRÖL TUDOK, HANEM TÖBBRŐL !

akkor most mi az igazság?

2010. dec. 11. 13:55
1 2 3 4 5 6 7
 61/70 anonim ***** válasza:

Akkor nevezzük őket tenyésztőnek, a becsületeseket meg Tenyésztőnek. Teljesen mindegy hogy nevezed. A tenyésztőt a szaporítótól nem a kennelnév, vagy a papír különbözteti meg.

Az egyiknek a fajtanemesítés a célja, a másiknak pedig a kutyák számának növelése. Hidd el, az aranykoszorús mestertenyésztők között is akadnak szapoírók szép számmal.

A papír egy szükséges, de nem elégséges feltétel.

2010. dec. 12. 12:04
 62/70 anonim ***** válasza:
Mar ne is haragudj, de nem, ne, nevezhetod oket tenyesztonek, es igen is papiros, hivatalos szaporito a megfelelo megnevezes. A tensyesztes nem egy allas, nem diplomabol all mint mondjuk az ugyved aki kap egy ugyvedi diplomat es nyit egy irodat. Ez nem egy munka, ez nem egy hivatalos allas, es nem egy hivatalos vegzettseg utan lesz ilyen szakma, nem fogsz ujsagban olyan hirdetest talani hogy tenyesztot keresnek teljes munkaidobe. Ez egy elhivatottsag, az a tenyeszto aki nem a fajtanemesitesert csinalja az nem tenyeszto. Hiaba hirdeti magat annak attol meg nem lesz az, lehet kennelneve, lehet par dijja de attol meg nem lesz tenyeszto. A tenyesztes fogalomnak az a lenyege hogy fajtanemesites, aki nem ezert csinalja az nem tenyeszt hanem szaporit.
2010. dec. 12. 13:40
 63/70 anonim ***** válasza:

Kedves Mindenki. Az eddigi válaszok néhol megdöbbentettek.

Nekem van két collie kutyám, egy kan és egy szuka. Természetesen tk- kutyusok. Nem vagyok tenyésztő, legalábbis olyan tenyésztő mint amilyeneket itt néhányan favorizálnak. Nálam született alom, csúvsminőségűek lettek. Hozzáteszem a két felnőtt kutyáim rendelkeznek kiállítási címekkel, mindegyik 2-vel. Fölöslegesnek tartom én személy szerint az állandó kiállításokra járást, mert sajnos sok az igazságtalanság. Tehát kiábrándultam a kiállításokból, így nem járok, nem is fogok járni kiállításra sosem. Az első néhány kiállításon megkaptun a normálisabb bíróktól a várt elismeréseket címeket, nekem ez bőven elég. Sajnos egyik kiállításon annak ellenére, hogy a bírónő az én kan collie-mat nyilvánította a legszebb collienak, mégsem adta ki a HFGY címet neki mert, ugye ott volt a Korózs -Papp Judit, a MEOE elnök felesége a collie kutyájával, éshát őneki adta ki a HFGY címet, mert ő az elnök felesége. Ilyen kifogással mondta a bírónő. Hozzáteszem eléggé ápolatlan volt szegény elni kutya. Tehát nekem személyesen mondta meg a bírónő, hogy hiába az én colliem volt a legszebb, legtípusossabb, akkor sem tudja nekem kiadni a HFGY címert, mert itt van a MEOE elnökének felesége, és, hát mégiscsak őneki illik odaadni... . Na én ekkor azt mondtam ott a bírónak, meg oda hívtam a Kórózs -Papp asszonykát, hogy ekkora igazságtalanságot még nem láttam, többet én aztán kiállításra nem járok. Hozzáteszem ez a Korózs-pap asszon, az egész kiállításra való felkészülés alatt, miközben fésülte a kutyát, úgy viselkedett vele, mint egy rongydarabbal, kiabált vele, ráncigálta,...

Ez nekem betette a kaput.

Mint említettem, született nálam egy alom, abból megtartottam egy szukát. És minden egyes kölyköt letörzskönyvezetettem, hozzáteszem nekem nincsen kennelnevem, de még MEOE tag sem vagyok. Legközelebb nálam alom 3 év múlva lesz, Ausztriába fogom pároztatni vinnia az idősebb szukámat. És ott is le fogom törzskönyveztetni az almot.

Ennyi. Most én ettől rosz vagyok, mert kiábrándultam az egész kiállításosdiból. Ja és havonta a 3 kutyámra 40.000 Ft-ot költök enni valóra.

2010. dec. 13. 13:38
 64/70 anonim ***** válasza:

Korózs First Lady egy egészen más történet. Na ő például klasszikus megtestesítője azoknak a szaporítóknak, akikről mi beszélünk. Emellett kutyagyáros is. Persze szűrésekkel, papírokkal. Ő a "legszebb" példája a papíros szaporítóknak... De ez egy külön topik témája lehetne.

Tőled azért azt megkérdezném, ha nincsen kennel neved, hogyan törzskönyveztetted le a kicsiket?

2010. dec. 13. 14:45
 65/70 anonim ***** válasza:
kennel név nélkül is lehet törzskönyveztetni?
2010. dec. 13. 17:35
 66/70 anonim ***** válasza:
A kennel nélküli "tenyésztő" vagyok. Igen lehet. Kiváltom az alombejelentőket, és beadom. Aztán letörzskönyvezik a kutyáimat. Természetese az anya és az apa is tk-s kell, hogy legyen.
2010. dec. 13. 19:56
 67/70 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok. Hát igen Kórózs-Papp asszony egy papíros szaporító. "Tenyészt colliet, schellandit, ausztrál juhászkutyát, meg már foxit is. Ja és minden általa tenyésztett fajtára külön kennelnevek vannak.

Amikor kiállításon voltam a kutyáit pindurka fa dobozokban tartotta, mindegyik oldalán csak egy két lik volt. A kutyák meg nyüszögtek mint a rohadás, aztán rájukordított. Már majdnem odamentem hozzá rászolni, hogy ne kínozza az állatait, mert feljelentem, lehet jobb lett volna.

2010. dec. 13. 19:59
 68/70 anonim ***** válasza:

utolsó vagyok megint.

Ja és természetesen szűrve vannak a kutyáim. Mivel colliek, ezért cea, pra ellen szűrve vannak.

2010. dec. 13. 20:02
 69/70 anonim ***** válasza:

A bordereket kihagytad Korózs sorából... :)

Amúgy 3 kennel nevük van. ;) A foxikra külön, a borderekre is külön és a többi megy egy név alatt.

De ha nincs kennel neved, mégis milyen törzskönyvi nevet adsz a kölyköknek? Ne kamuzz már, aranyom! Kennel nevet ki kell váltani a törzskönyvezéshez (ha jobban belegondolsz a logika is ezt diktálja), csak a MEOE tagság nem kötelező!

2010. dec. 13. 22:44
 70/70 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó. A kennel nélküli "tenyésztő" vagyok. Az abc betűsorrend alapján és a szülök neve alapján adom a nevet. Pedig elhiheted, lehet kennel nélkül is törzskönyveztetni. Nem kötelező a kennelnévnek a kutya nevében bent lennie. Mint ahogyan korábban írták kennelnevet bárki válthat ki, még az is akinek nincs kutyája. A tenyésztéshez az kell, hogy legyenek tk-s kutyáid, legyen tenyésszemléjük, és amelyik fajtánál van előírás szűrésekre, akkor az is kell. Ennyi. Már egy almom volt, az volt az A alom. 3-4 év múlva lesz lehet egy következő alom. Hozzáteszem az A alomból a kutyákat kivétel nélkül tenyésztők vásárolták meg, én csak 1-et tartottam meg. Nekem a MEOE-hez, meg semmi más tenyésztő szervezethez semmi közöm, csak amikor a babák alombejelentőjét adtam be, a törzskönyv miatt, akkor vettem fel velük a kapcsolatot. Tehát az FCI-MEOE által elismert és törzskönyvezett kutyákat adtam el és tartottam meg egyet. Természetesen fedeztetés előtt fedeztetési jegyet váltottam ki.
2010. dec. 14. 13:26
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!