Miért támadnak itt a gyk-n állandóan? Törzskönyv kérdés.
Az elején leszögezném , hogy gyűlölöm a szaporítókat.Itt azokra a szaporítókra gondolok akik telepeket hoznak létre, láncon , és ketrecben tartják a kutyáikat, és a kutyáik embert csak nagyritkán látnak.
Naviszont..vannak a rendes normális felelősségteljes gazdik, akik 2 törzskönyves kutyát pároztatnak nevezzük így kedvtelésből.Mind a 2 kutyus kiváló kennelből származik, és nem alomtestvérek.Felmenőik egészen az ükszülőkig megnézhetők.Anyjuk apjuk szűrve volt különböző betegségekre, ezért nagyon nagyon kicsi az esélye, hogy beteg kiskutyák születhetnek az ő almukban.Ilyenektől mértnem lehet venni kutyát?Gondosan megválogatják a leendő gazdikat is.Volt már erről kiírva egy kérdésem , a szóban forgó fajta: amerikai staffordshire terrier.Ismerős így áll hozzá: ha odamegy egy fuxos cigó, és a legújabb mercivel gurul be ,és aztmondja 200 ezret ad a kutyáért csak had vigye, akkorsem adja neki oda ! Viszont ha odamegy egy család akiken látja, hogy aranyosak és a gyerekeknek minden álmuk egy ilyen kutya, enged az árból. Szerintem ez nagyon korrekt és aranyos dolog.
Hozzátenném: Több tenyésztővel beszélgettem , kiváncsi voltam miket tudok belőlük kihúzni. Simán kérheted a kutyát TK nélkül !!!! ez egy elég jó hírű tenyészet, amiről most beszélek.
Konkrét példa: Ismerős kutyája túltenyésztett volt, 130 ezerért vette a gazdája.Mondanom sem kell, minden baja van a kutyának, állatorvosi költségek az egekbe szöknek.
És egész véletlenül tudok olyanról is, hogy a tenyésztők lefizetik a dokit, hogy ne kapjon DP-s papírt a kutya. Így sokszor simán bevonják tenyésztésbe a dp-s egyedeket is.És itt nem 1 tenyésztőröl van szó, hanem többről.
Ismerősöm lehozott egy almot, kiváló genetikai háttérrel rendelkező szülőktől. 10 baba lett. Azt javasolta nekik egy TENYÉSZTŐ, igen TENYÉSZTŐ volt, ráadásul nem is akármilyen !!, (150 -től kezdődik nála egy kutya)hogy ha nem mennek el a kiskutyák , csapják őket a földhöz, ne maradjon a nyakukon..Persze eddig tartott a beszélgetés, mert ismerős ilyet soha nem tenne.Nektek nem furcsa, hogy a tenyésztőknél mindig csak 5-6 kiskutya születik NAGYTESTŰ KUYTÁKTÓL? akiknek normál esetben 9-10 es almuk kellene hogy legyen?? tenyésztő ide vagy oda, szerintem érdemes lenne belemenni itt a dolgokba, mert már nagyon sok tenyésztő sunyi.
MÉGEGYSZER: NEM 1 TENYÉSZTŐRÖL TUDOK, HANEM TÖBBRŐL !
akkor most mi az igazság?
Lehet csűrni csavarni, de az ilyen nem tenyésztő. Egy tenyésztőt nem a törzskönyv, meg a kennel név teszi tenyésztővé, hanem a hozzáállása. A többi csak plusz dolog, aminek akkor is meg kell lennie, ha leszakad az ég.
Azt meg elég furcsának találom, hogy az ismerősödnek azt javasolták, hogy csapja földhöz a kutyákat, ha azoknak nem lesz gazdi. Ismerősömnél most egy kölyöknek 7 hetesen lett gazdija. Tehát nem minden kutyának van a születése pillanatában gazdajelöltje.
Egy 8 hetes kutyát, pláne ha nagytestű érdekes mutatvány lenne földhöz csapni.
A dp szűrés kapcsán pedig. Nem hiszek egy állatorvos által kiállított papírnak sem, pont azért amit te is írtál. Viszont 80%-ban már az a jellemző, hogy a dp szűrésen ott van az MKOE hologrammja, tehát a röngtenfelvételeket hozzájuk küldik kiértékelésre.
Ezt elég nehéz lenne hamisítani.
Rögtön két probléma is van.
1. Mi van, ha hordozók voltak a szülők? Ettől még nem betegek, pontosabban egészségesek! Viszont nekik születhetnek hordozó kölykeik is! Ha ezeket már nem szűrik, mi a garancia arra, hogy nem fogják véletlenül egy másik hordozóval pároztatni? Semmi! Ezért kell a szűrés, nem érted? Még akkor is, ha az ő szülei szűrve voltak.
2. Áruld már el, mégis hogy tartatják be a szerződést? Egy szuka esetében hogyan ellenőrzöd, hogy tényleg ki lett-e pakolva? Egyetlen garancia lenne, ha eleve ivartalanítva kerülnének gazdikhoz a kicsik, tehát ha amerikai mintára már néhány hetesen ivartalanítanák őket. De szerinted Magyarországon egy ún. "hobbi alom" esetében ki fog erre áldozni? Akkor meg már annyiért adná a kiskutyákat, amennyiből veszek egy korrekt kennelből.
Álomvilágban élsz.
Hány éves vagy?
Lehet csűrni csavarni, de az ilyen nem tenyésztő. Egy tenyésztőt nem a törzskönyv, meg a kennel név teszi tenyésztővé, hanem a hozzáállása.
Ez a mondatod a lényeg. Sajnos nagyon sok tenyésztőnek a hozzáállása a béka p*csája alatt van :) tehát akkor honnan is vegyünk minőségi egyedet??a sunyi magyarországi tenyésztőktől, vagy utazzunk el a világ másik felére, ahol talán még tényleg lelkiismeretesek az emberek? és elmondom még mit tartok felelőtlenségnek a tenyésztők részéről. akik hobby célra veszik a kiskutyát, tehát nem tenyészteni akarják, azokkal mértnem kötnek szerződést a tenyésztők, hogy mittudomén 2 hónapon belül ivartalanítsa a kutyát? mert lehet, hogy hobby célra vette, aztán meg jön az ötlet hogy jajjdejólenne babázni. közben meg nem is lenne tenyészthető a kutya.
Én azért ismerek normális, lelkiismeretes tenyésztőket is szép számmal, akik szeretik a fajtát, amit tenyésztenek és az egészségre nagyon odafigyelnek. Más kérdés, hogy mondjuk képességeket nem vesznek figyelembe, csak küllemet. De most vonatkoztassunk is el ettől.
Elég nagy szégyen, hogy a magyarországi amstaff tenyésztők köreiben ezt láttad. Ezért tart itt Magyarország kutyatenyésztésben is, mint minden másban: a béka segge alatt...
Azt gondolom ugyanakkor, az sem helyes, ha kiragadnak néhány szélsőség példás és általánosítanak. Meg kell találni a jókat, de az keresni kell. Vagy ki kell menni külföldre és ott keresni kennelt. Ausztria pl. nincs olyan messze, de a színvonal hozzánk képest ég és föld.
Ja, és én ismerek jó pár olyan Tenyésztőt, ahol 7 hónapos korig ott volt a kiskutya, mégis foglalkozott vele, etette, tanította, nevelte. Hiába volt kellő számú előjegyzése, mégis rajta maradt. 7 hónaposan lett gazdája, ugyanannyiért vették meg, mint a többit 8 hetesen. Ez a kicsi végül a tengeren túlra került. De ha nem tudta volna eladni, akkor megtartotta volna.
Aki a földhöz csapkodja a kiskutyáit, nem tenyésztő. Jól mondta az egyik válaszoló, a plecsnik, papírok, hangzatos kennelnév és a mestertenyésztői cím csak egy dolog. Viszont alap! Ami egy tenyésztőt valóban azzá tesz, ami, az a szakértelme és a hozzáállása, lelkiismerete. Ha ez nincs meg, akkor tőlem lehet akármilyen aranykoszorús kennel, minden szükséges papírral és eredménnyel, akkor is csak egy ócska szaporító marad a szememben.
Én ebben azt nem értem, hogyha van egy jó kennelből származő, szűrt, tenyésszemlés kutyám, de nem akarom tenyészteni, nem akarok kennelnevet csak egy almot akarok, akkor miért ne tudnám ezt megbeszélni a szuka tenyésztőjével?
Ha szerinte is ígéretes, egyetért a kan választással is, akkor miért ne hozná le az almot a saját kennelneve alatt? Ha minden oké lenne, akkor ezt meg lehetne csinálni.
Ha meg lenne kennelem, és azon kapnám a kutya tulajdonost, hogy a tudtom nélkül törzskönyv nélkül hoz le kutyát, akkor biztosan élnék a szerződésbe foglaltakkal, és elvenném tőle a kutyát...
Ja és akkor elmondom azt is. Én hobbi és sport célra akartam kutyát. Jó kutyát. De itthon nem találtam olyan kennelt, ami megfelelt volna.
Ülj le kérlek: A kutyámat Franciaországban vettem meg, hobbi és sport célra! Fizettem érte 1800 eurót, plusz a kiutazás, hazahozatal. Elfogultság nélkül állíthatom, ha tenyésztésbe akartam volna fogni, akkor a fajta magyarországi szuka tulajdonosai sorra pizitnének a lábam előtt. :) De én nem akarom tenyészteni. Ezért ivartalaníttattam. Ne tudd meg, mennyi lehülyézést kaptam érte, de nem érdekel. :) A barátnőm Németországból hozta a kutyáját, ugyanígy tett mint én. De ez csak itt, Magyarországon furcsa, ott kint teljesen természetes, hogy a hobbi kutyákat is jó helyről veszik, ugyanannyit adnak érte, kapnak hozzá törzskönyvet is és ivartalanítják. Ott kint senki az ég adta világon nem nézne hülyének ezért, bezzeg itthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!