Miért támadnak itt a gyk-n állandóan? Törzskönyv kérdés.
Az elején leszögezném , hogy gyűlölöm a szaporítókat.Itt azokra a szaporítókra gondolok akik telepeket hoznak létre, láncon , és ketrecben tartják a kutyáikat, és a kutyáik embert csak nagyritkán látnak.
Naviszont..vannak a rendes normális felelősségteljes gazdik, akik 2 törzskönyves kutyát pároztatnak nevezzük így kedvtelésből.Mind a 2 kutyus kiváló kennelből származik, és nem alomtestvérek.Felmenőik egészen az ükszülőkig megnézhetők.Anyjuk apjuk szűrve volt különböző betegségekre, ezért nagyon nagyon kicsi az esélye, hogy beteg kiskutyák születhetnek az ő almukban.Ilyenektől mértnem lehet venni kutyát?Gondosan megválogatják a leendő gazdikat is.Volt már erről kiírva egy kérdésem , a szóban forgó fajta: amerikai staffordshire terrier.Ismerős így áll hozzá: ha odamegy egy fuxos cigó, és a legújabb mercivel gurul be ,és aztmondja 200 ezret ad a kutyáért csak had vigye, akkorsem adja neki oda ! Viszont ha odamegy egy család akiken látja, hogy aranyosak és a gyerekeknek minden álmuk egy ilyen kutya, enged az árból. Szerintem ez nagyon korrekt és aranyos dolog.
Hozzátenném: Több tenyésztővel beszélgettem , kiváncsi voltam miket tudok belőlük kihúzni. Simán kérheted a kutyát TK nélkül !!!! ez egy elég jó hírű tenyészet, amiről most beszélek.
Konkrét példa: Ismerős kutyája túltenyésztett volt, 130 ezerért vette a gazdája.Mondanom sem kell, minden baja van a kutyának, állatorvosi költségek az egekbe szöknek.
És egész véletlenül tudok olyanról is, hogy a tenyésztők lefizetik a dokit, hogy ne kapjon DP-s papírt a kutya. Így sokszor simán bevonják tenyésztésbe a dp-s egyedeket is.És itt nem 1 tenyésztőröl van szó, hanem többről.
Ismerősöm lehozott egy almot, kiváló genetikai háttérrel rendelkező szülőktől. 10 baba lett. Azt javasolta nekik egy TENYÉSZTŐ, igen TENYÉSZTŐ volt, ráadásul nem is akármilyen !!, (150 -től kezdődik nála egy kutya)hogy ha nem mennek el a kiskutyák , csapják őket a földhöz, ne maradjon a nyakukon..Persze eddig tartott a beszélgetés, mert ismerős ilyet soha nem tenne.Nektek nem furcsa, hogy a tenyésztőknél mindig csak 5-6 kiskutya születik NAGYTESTŰ KUYTÁKTÓL? akiknek normál esetben 9-10 es almuk kellene hogy legyen?? tenyésztő ide vagy oda, szerintem érdemes lenne belemenni itt a dolgokba, mert már nagyon sok tenyésztő sunyi.
MÉGEGYSZER: NEM 1 TENYÉSZTŐRÖL TUDOK, HANEM TÖBBRŐL !
akkor most mi az igazság?
"Ha nem járok utána, kapásból veszek egy olyan kennelből staffot, ahol nincsenek rendben a dolgok. Bár lesz hozzá törzskönyv, de olcsóbban adja tk nélkül csak menjenek már el a kiskutyák, mert drága a gondozásuk..NOKOMMENT. "
Jól mondod, no comment: ez nem tenyésztő, ilyentől nem szabad kutyát venni. De ez nem jelenti azt, hogy nincs normális tenyésztő! Tudom, hogy baromi nehéz, én is végig jártam ezt az utat. Potom két évig kerestem itthon, aztán feladtam. Kint vettem a kutyámat, rá is közel két évet vártam. De nekem megérte.
Ezt írtam neked, hogy sokan vannak, akik szép kiállítási címeket begyűjtenek, ilyen-olyan mesterkoszorús kennelük van, mégis csak egy ócska szaporítók, mert a hozzáállásuk azzá teszi őket. Kutyatársat 10-15 évre választottam, nekem fontos volt, hogy kitől, honnan veszem.
De mindenkinek a szíve joga persze.
ja és ez a mondat a kedvencem: nem a tenyésztőktől kerül az a sok kutya a menhelyre. meglehet nézni az olcsókutyás weboldal "egyszeri almok" című menüpontját. van egy kép ami alá ez van írva: Ő egy jó tenyészetből származó német dog,mely mégis olyan kezekbe került, ahonnan így jött el.Kiderült, hogy a dog nagyra nő és sokat eszik. Ki hitte volna?
TESSÉK MEGNÉZNI AZT A KÉPET. A LELKIISMERETES TENYÉSZTŐ TÉNYLEG ÉRDEKLŐDIK AZ ÁLTALA ELADOTT KUTYÁK UTÁN? ti vagytok naívak nem én..én több dologgal alá tudom támasztani amiket mondok, ellenben egykét válaszolóval.
Ismerősöm ilyen szempotból lepipálja az összes tenyésztőt. Folyamatosan kérni fogja a kiskutyákról a képeket, ahogy fejlődnek..és amíg a tenyésztő oda adja a kutyáit cigányoknak meg akiken látja hogy csövesek, addig ismi nemfogja. ennyit erről.
Az a baj, hogy hiába köti ki szerződésben, sem ellenőrizni nem tudja, sem betartatni. A bíróságon el lehet évekig pereskedni, belekerül egy vagyonba, végül úgyis bebukja. Éljen a magyar jog! Sajnos ez van. Egyet tehet egy lelkiismeretes tenyésztő: igyekszik minél jobban megismerni a leendő gazdikat, becsületes, felelősségteljes gazdinak eladni őket, és még nekik is felhívni a figyelmüket a dolgokra.
Mivel a jog nem segíti őket, inkább csak hátráltatja, ezért ez is a lelkiismeretükre van bírva, na meg az emberismeretükre... Én pl. ezért sem fogok tenyészteni soha és a kutyám is pont ezért ivartalaníttattam. Mert a jog nem véd meg, az emberek felfogása nagyon gáz, és hiába lenne mondjuk nem kan kutyám, hanem hasonló minőségű szukáim és raknám rájuk a jobbnál jobb külföldi kanokat, egyszerűen nem tudnám az összes kiskutyámat Nyugat-Európába eladni. Itthon pedig nincsen akkora igényes vásárlóbázis, akiknek megérné tenyésztenem. Felelőtlen és ostoba embereknek pedig nem adnék el kölyköt. Akinek meg adnék, abból meg kevés van ugye. Úgyhogy ez van.
De látom kezdjük megtalálni a közös nevezőt. :D
Kérdés, hogy az említett dog vajon olyan "neves kennelből" származott-e, mint amit mi megidealizálunk? Kétlem. Mert ha annyira neves kennel lett volna, a tenyésztője nem hagyta volna sorsára.
A fajtamentésekhez és a menhelyekre jellemzően az "olcsó kutyák" kerülnek. Előfordul időnként, hogy egy-egy valóban megbízható kutya valamilyen okból kifolyólag hozzájuk kerül. De ez elég ritka.
De mondom, a nagy nevű kennel nem összekeverendő a lelkiismeretessel!
ugyanmár....biztos hogy több olcsó kutya jut menhelyre, és a felelőtlen nemkívánt almok miatt . DE !rengeteg TENYÉSZTŐTÖL is.
több barátom van , aki kennelből vette a kutyáját.A tenyésztő az eladás után, soha mégcsak felsem hívta, hogy mivan a kutyával..kérdezem én..A ti kennelből vásárolt kutyátok után érdeklődik a tenyésztő? ugye, hogy nem ?:))))))))) persze lehet mondani, hogy hetente érdeklődik, csak ezt nekem senki nem meséli be.
Szerintem túlpörgödt ezt az egészet... A sokember azt hiszi hogy 1, valaki attól lesz tenyésztő mert sok dija és kennelneve van 2, a tenyésztő tökéletes. Aztán amikor kiderül hogy ez nem igy van akkor lehet ócsárolni hogy lám a tenyésztők mégis sz*rok... Csak azt kéne felfogni, hogy nem attól lesz valaki igazi tenyésztő hogy jó kennelneve meg dijai vannak! Ezek szükséges dolgok de nem elégségesek hozzá. És a tenyésztő nem tökéletes, nála is vannak beteg kutyák, stb... Csakhogy sokkal kevesebbeszer és azokkal is máshogy bánik. Hiába akadákoskodsz hogy hány hires tenyésztőt ismersz aki rossz, nem érdekes, mert ettól még a jók jók maradnak.
A kiskutyás dologra meg: most azt mondd már nekem hogy hány ilyen ember van? Aki megveszi a tökéletes kutyát, tökéletesen tartja, tökéletes párt választ neki, aztán tökéletesen figyel a kiskutyákra amig csak élnek? Ilyen nincs. Aki ennyire szereti a fajtát azt tenyésztő lesz. Különben semmi értelme nincs az egésznek. Mert mondd meg szerinted egy kutya élvezi ha szülhet? Mert szerintem nem. Akkor meg minek csinálják ezek az állitólagos tökéletes gazdák? Önzésből hogy ők babázhassanak? Mert komolyan nem értem, hogyha olyan tökéletesek és mégsem akarnak tenyészteni akkor minek elletik a kutyát? Ne mondd nekem hogy nekik az az álmuk hogy minden lelkiismeretes, hobbikutyát kereső embernek olcsóbb de minőségi kiskutyát juttassanak...
Szóval attól mert ismersz pár ember aki tenyésztőnek hivja magát nem azt jelenti hogy mindenki rossz. Aki nem hülye az tud normális tenyésztőt választani. Te is találhatnál ha akarnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!