Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Átvert a tenyésztő? Mit tegyek?

Átvert a tenyésztő? Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Nemrég vettem egy kiskutyát. Mivel szaporítókat nem akarok támogatni és egészséges kutyát szerettem volna, ezért törzskönyves, hivatalos tenyésztőt választottam. A kennelnevet ellenőríztem, az rendben van, más magyar kennelek weboldalán láttam, hogy fedeztettek olyan kutyával, amelyik ebből a kennelből származik, a kiállításokon is rendben van a kennel.

A kutya ára is megfelelt a hivatalos tenyésztői árnak, nem ilyen 60-80 ezer, mint egy szaporítónál. A kutyát chipelve hoztuk el, viszont egy oltása még hiányzott. A szerződés rendben van, viszont számlát nem kaptunk, sem a törzskönyvet (úgy lett ígérve, hogy a törzskönyv másolatot megkapjuk, amint megérkezett), ennek már egy hónapja.

Nyilván nem akarom szaporítani a kutyát és nyilván marad nálunk a kutyus, mert közben megszerettük, de a tenyésztő azóta nem is jelentkezett. Ez most akkor mi?

nov. 25. 15:30
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
93%
Biztos elfelejtette, kérdezz rá nála. Nem kell egyből azt feltételezni hogy átver
nov. 25. 15:36
 2/28 anonim ***** válasza:
55%

Megírod neki hogy kiteszed facebookos csoportokba a sztorit és feljelented. Gondolom szerződést azért írtatok.

Erre szoktak reagálni

nov. 25. 15:50
 3/28 A kérdező kommentje:
Igen, szerződés az van, teljesen szabályos.
nov. 25. 15:57
 4/28 anonim ***** válasza:
73%

"egy oltása még hiányzott" - az első gyanús dolog...

"számlát nem kaptunk" - a második...

"úgy lett ígérve, hogy a törzskönyv másolatot megkapjuk" - a harmadik...

"ennek már egy hónapja" - a negyedik...

"a tenyésztő azóta nem is jelentkezett" - az ötödik...

Én először is beadatnám a kimaradt oltást, mielőtt késő lesz.

Aztán megpróbálnám megkeresni a tulajdonost, ha gyanúsan eltűnik (lenyomja a telefont, nem válaszol, stb.), akkor jön az, amit a 2#-es írt.

nov. 25. 16:00
 5/28 A kérdező kommentje:

"Én először is beadatnám a kimaradt oltást, mielőtt késő lesz."

Természetesen ez már megvolt.

nov. 25. 16:02
 6/28 anonim ***** válasza:
21%

Mindig leírom itt, és mindig anyámba küldenek.

TISZTELET A KIVÉTELNEK, de a tenyésztő = papíros szaporító.

Pl.: [link]

[link]

ÉN, rárúgnám az ajtót 2-3 haverral.

nov. 25. 16:07
 7/28 anonim válasza:
83%
És utána mi lenne? Megvernéd? Kemény vagy mint a vídia. Ehelyett egyszerűbb lenne felhívni.
nov. 25. 16:31
 8/28 anonim ***** válasza:
93%

A meoesz szeret ülni a papírokon, két tk-s kutyám van, legutóbbira emlékszem biztosan, hogy fél éves korában kaptam meg a törzskönyvet, az első már 10+ éve volt, de úgy rémlik, hogy arra is várni kellett.

Ha megnézhetted, hogy hol élnek a kölykök, meg a többi kutya és rendezett volt a hely, a kutyák meg úgy néztek ki, mint akikkel foglalkoznak, akkor nincs olyan nagy baj. Persze van még 1001 szempont, könyvet lehetne belőle írni, de szerintem talán ez a legfőbb.

Úgy nem jelentkezik a tenyésztő, hogy te kezdeményezel? Mert akkor az már egy intő jel...

nov. 25. 16:34
 9/28 anonim ***** válasza:
21%
Ha rárugja az ajtót megveri a haverjaival vagy fenyegeti ráadásul a sértett lakásán az igen előrébb viszi az ügyet!egy adott kutyafajtát szeretett volna,hagyjál már ezzel a szapis storyval.az a kennel ami tényleg megbizható szürtek a kutyák és nincs teso teso alom stb...olyan lesz nagykorára amit szeretett volna stb..sajnos nagyon könnyű beleesni az ilyenbe én mindenesetre elsőkörben felkeresném viszont az hogy nem volt meg az oltása az érdekes..el se hozhattad volna.meg ezt a másolatot sem értem..miért nem az eredetit kapod?
nov. 25. 16:43
 10/28 anonim ***** válasza:
88%

Törzskönyvet senki sem "kapja meg"...

Amit törzskönyvezett kutya esetén megkapsz, az a "Származási lap", ez a törzykönyvben szereplő adatokat tartalmazza. A törzskönyvet a tenyésztő szervezet vezeti.

Ez kb. olyan, mint mikor egy újszülött kisgyereket anyakönyveznek! Akkor sem kapod meg az anyakönyvet, hanem a papíron az áll, hogy "Anyakönyvi kivonat". Az anyakönyv, az maga a nyilvántartás, amit az állam vezet.

Így kell kb. elképzelni a kutyáknál is. Lehet, hogy erre utal a "másolat".

Vagy, ha ivartalanítási kötelezettséggel veszik a kutyát, akkor szokott olyan lenni, hogy megkapod a származási lap (közbeszédben "törzskönyv") másolatát és az eredetit akkor, ha igazolod, hogy az ivartalnítás megtörtént.

Az, hogy 1 hónap alatt nem jöttek meg a szártmazási lapok, SEMMIT nem jelent... általában több hónapba telik!

Azt nem értem csak, hogy miért egy anonim fórumon írsz erről, és miért nem a tenyésztőt kérdezed meg, hogy megérkeztek-e már a származási lapok? Mindenkinek sokkal egyszerűbb lenne.

nov. 25. 16:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!