Átvert a tenyésztő? Mit tegyek?
Nemrég vettem egy kiskutyát. Mivel szaporítókat nem akarok támogatni és egészséges kutyát szerettem volna, ezért törzskönyves, hivatalos tenyésztőt választottam. A kennelnevet ellenőríztem, az rendben van, más magyar kennelek weboldalán láttam, hogy fedeztettek olyan kutyával, amelyik ebből a kennelből származik, a kiállításokon is rendben van a kennel.
A kutya ára is megfelelt a hivatalos tenyésztői árnak, nem ilyen 60-80 ezer, mint egy szaporítónál. A kutyát chipelve hoztuk el, viszont egy oltása még hiányzott. A szerződés rendben van, viszont számlát nem kaptunk, sem a törzskönyvet (úgy lett ígérve, hogy a törzskönyv másolatot megkapjuk, amint megérkezett), ennek már egy hónapja.
Nyilván nem akarom szaporítani a kutyát és nyilván marad nálunk a kutyus, mert közben megszerettük, de a tenyésztő azóta nem is jelentkezett. Ez most akkor mi?
Megírod neki hogy kiteszed facebookos csoportokba a sztorit és feljelented. Gondolom szerződést azért írtatok.
Erre szoktak reagálni
"egy oltása még hiányzott" - az első gyanús dolog...
"számlát nem kaptunk" - a második...
"úgy lett ígérve, hogy a törzskönyv másolatot megkapjuk" - a harmadik...
"ennek már egy hónapja" - a negyedik...
"a tenyésztő azóta nem is jelentkezett" - az ötödik...
Én először is beadatnám a kimaradt oltást, mielőtt késő lesz.
Aztán megpróbálnám megkeresni a tulajdonost, ha gyanúsan eltűnik (lenyomja a telefont, nem válaszol, stb.), akkor jön az, amit a 2#-es írt.
"Én először is beadatnám a kimaradt oltást, mielőtt késő lesz."
Természetesen ez már megvolt.
A meoesz szeret ülni a papírokon, két tk-s kutyám van, legutóbbira emlékszem biztosan, hogy fél éves korában kaptam meg a törzskönyvet, az első már 10+ éve volt, de úgy rémlik, hogy arra is várni kellett.
Ha megnézhetted, hogy hol élnek a kölykök, meg a többi kutya és rendezett volt a hely, a kutyák meg úgy néztek ki, mint akikkel foglalkoznak, akkor nincs olyan nagy baj. Persze van még 1001 szempont, könyvet lehetne belőle írni, de szerintem talán ez a legfőbb.
Úgy nem jelentkezik a tenyésztő, hogy te kezdeményezel? Mert akkor az már egy intő jel...
Törzskönyvet senki sem "kapja meg"...
Amit törzskönyvezett kutya esetén megkapsz, az a "Származási lap", ez a törzykönyvben szereplő adatokat tartalmazza. A törzskönyvet a tenyésztő szervezet vezeti.
Ez kb. olyan, mint mikor egy újszülött kisgyereket anyakönyveznek! Akkor sem kapod meg az anyakönyvet, hanem a papíron az áll, hogy "Anyakönyvi kivonat". Az anyakönyv, az maga a nyilvántartás, amit az állam vezet.
Így kell kb. elképzelni a kutyáknál is. Lehet, hogy erre utal a "másolat".
Vagy, ha ivartalanítási kötelezettséggel veszik a kutyát, akkor szokott olyan lenni, hogy megkapod a származási lap (közbeszédben "törzskönyv") másolatát és az eredetit akkor, ha igazolod, hogy az ivartalnítás megtörtént.
Az, hogy 1 hónap alatt nem jöttek meg a szártmazási lapok, SEMMIT nem jelent... általában több hónapba telik!
Azt nem értem csak, hogy miért egy anonim fórumon írsz erről, és miért nem a tenyésztőt kérdezed meg, hogy megérkeztek-e már a származási lapok? Mindenkinek sokkal egyszerűbb lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!