Hogyan legyek kutya tenyèsztő?
Üdvozles!
Azt vettem a fejembe, hogy belevagok a kutyatenyesztesbe.
Profi leszek, mire van szuksegem?
Tudas teren mar 30 ev tapasztalatom van birkakkal, disznokkal, tehenekkel meg lovakkal is.
Kutyat meg nem tenyesztettem profin
Mikre lenne szuksegem pontosan?
Akkor kutya specifikus genetika. Meg kell tanulni adott faj gén- és allélkölcsönhatásait, minden fajnál különbözik. Annyi előnyöd van, hogy neked van hozzá tudásod, így gyorsan megtanulod. Meg a tenyésztés célja a nemesítés, előnyös tulajdonságok kiemelése, így legalább a kontinens fontosabb vonalait ismerni kell az általad választott fajtánál, hogy tudd melyik vonal egyedei alkalmasak a te célodhoz.
Ugye kell választani egy fajtát, keverék kutyákat fogalom szerint tenyészteni nem lehet, az szaporítás.
Magyarországon vannak tenyésztői klubbok, ott kell megérdeklődnöd, hogy hogyan jegyeztethetsz be kennelt.
Èrtem.
Ès honnan tudhatom, melyik vonal a nyerő?
Ez èrdekli a vevőket?
"Ès honnan tudhatom, melyik vonal a nyerő?"
Meg kell határoznod előre egy saját célt. A tenyésztés nem a kereslet kielégítését, hanem a fajta nemesítését jelenti, aki csak azért pároztatja a kutyákat, hogy minél többet adjon el az szaporító.
A tenyésztést nem úgy szokták elindítani, hogy kutyát akarok tenyészteni, és akkor mire van kereslet, hanem úgy hogy beleszeret az ember egy kutyafajtába, valamilyen tulajdonságot megszeret benne és azt próbálja megerősíteni a saját tenyészetében, saját szaktudása segítségével olyan tenyészkutyákat választ, amelyek a legjobb eséllyel segítik a cél elérésében. Ha csak az a cél, hogy kielégítsd a kínálatot, teljesen mindegy hogy milyen, csak legyen kölyök, akkor pillanatok alatt átváltozol papíros szaporítóvá, és lehetsz papíron tenyésztő, attól még szaporítasz.
Te eddig haszonállatokkal foglalkoztál, a társállatok tenyésztésének más a célja és így a módja is. Ezért, bár biológiailag releváns lehet a tudásod, de a tenyésztés menetét és célját nem tudod onnan egy az egyben átemelni.
Akkor a rossz tenyésztők hagyjanak fel vele, én kiszorítom őket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!