Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan legyek kutya tenyèsztő?

Hogyan legyek kutya tenyèsztő?

Figyelt kérdés

Üdvozles!

Azt vettem a fejembe, hogy belevagok a kutyatenyesztesbe.

Profi leszek, mire van szuksegem?

Tudas teren mar 30 ev tapasztalatom van birkakkal, disznokkal, tehenekkel meg lovakkal is.

Kutyat meg nem tenyesztettem profin

Mikre lenne szuksegem pontosan?

nov. 5. 21:39
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
90%
Legelőször is genetikai ismeretekre. Nem csak pl. a színgenetika és az egészség ismeretére, hanem hogy az adott fajtán belül melyik vonal mit örökít.
nov. 5. 21:41
 2/18 A kérdező kommentje:
Ismerem a genetikát, 30 ève tenyèsztek teheneket.
nov. 6. 07:54
 3/18 anonim ***** válasza:
81%

Akkor kutya specifikus genetika. Meg kell tanulni adott faj gén- és allélkölcsönhatásait, minden fajnál különbözik. Annyi előnyöd van, hogy neked van hozzá tudásod, így gyorsan megtanulod. Meg a tenyésztés célja a nemesítés, előnyös tulajdonságok kiemelése, így legalább a kontinens fontosabb vonalait ismerni kell az általad választott fajtánál, hogy tudd melyik vonal egyedei alkalmasak a te célodhoz.

Ugye kell választani egy fajtát, keverék kutyákat fogalom szerint tenyészteni nem lehet, az szaporítás.

Magyarországon vannak tenyésztői klubbok, ott kell megérdeklődnöd, hogy hogyan jegyeztethetsz be kennelt.

nov. 6. 09:29
 4/18 A kérdező kommentje:

Èrtem.

Ès honnan tudhatom, melyik vonal a nyerő?

Ez èrdekli a vevőket?

nov. 6. 09:41
 5/18 anonim ***** válasza:
100%
Akkor csináld a kutyatenyésztést, hogyha magad és a kutyák miatt csinálod és nem a pénzért. Egyik ismerősöm csinálja, magam is 20+ éve vagyok kutyás (menhely + oktató), sajnos rengeteg az állat a menhelyeken és egyre kisebb a fizetőképes kereslet a fajtatiszta kutyákra is. A kutyák ilyen szempontból mások, mint a tehenek, ők sokkal több aktív foglalkozást igényelnek (fizikait és szellemit egyaránt), pláne hogyha munkavonalú állatot választasz. Utóbbi szinte csak akkor működik több állattal, hogyha a munkád és hobbid is hozzájuk kötődik, másképp nem tudsz 5+ állattal napi 2-3 órát foglalkozni. Egy nagy kennel esetén is általában évi egy-két ellés jön össze (nyilván ez több kutyával, meghagyva nekik a rendes pihenőidőt a következő előtt), de a versenyek, a kutya eltartása, a szükséges egészségügyi szűrések hosszútávon általában többe kerülnek, mint amennyiért eladod az almot. Szaporító pedig nagyon kérlek, ne legyél!
nov. 6. 10:38
 6/18 A kérdező kommentje:
A versenyeken mindig megvan elore hogy ki gyoz, oda kár is elmenni szerintem
nov. 6. 10:43
 7/18 anonim ***** válasza:
100%

"Ès honnan tudhatom, melyik vonal a nyerő?"

Meg kell határoznod előre egy saját célt. A tenyésztés nem a kereslet kielégítését, hanem a fajta nemesítését jelenti, aki csak azért pároztatja a kutyákat, hogy minél többet adjon el az szaporító.

A tenyésztést nem úgy szokták elindítani, hogy kutyát akarok tenyészteni, és akkor mire van kereslet, hanem úgy hogy beleszeret az ember egy kutyafajtába, valamilyen tulajdonságot megszeret benne és azt próbálja megerősíteni a saját tenyészetében, saját szaktudása segítségével olyan tenyészkutyákat választ, amelyek a legjobb eséllyel segítik a cél elérésében. Ha csak az a cél, hogy kielégítsd a kínálatot, teljesen mindegy hogy milyen, csak legyen kölyök, akkor pillanatok alatt átváltozol papíros szaporítóvá, és lehetsz papíron tenyésztő, attól még szaporítasz.

Te eddig haszonállatokkal foglalkoztál, a társállatok tenyésztésének más a célja és így a módja is. Ezért, bár biológiailag releváns lehet a tudásod, de a tenyésztés menetét és célját nem tudod onnan egy az egyben átemelni.

nov. 6. 11:50
 8/18 anonim ***** válasza:
Amit te akarsz, annak nincs értelme. Ez nem olyan, mint a birkáknál, hogy összeraksz 2-t, aztán lesz ami lesz. Engedd el.
nov. 6. 12:48
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
Van elég tenyésztő, nem kell több.
nov. 6. 13:53
 10/18 A kérdező kommentje:

Akkor a rossz tenyésztők hagyjanak fel vele, én kiszorítom őket

nov. 6. 14:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!