Van olyan kutyafajta, ami tényleg alkalmas CSAK kinti tartásra?
Mármint szerintem van, de érdekelne nagy kutyások, állatvédők véleménye, mert manapság már minden kutyát csak kinti-benti tartásra adnak ki az állatvédők és a nagy állatszeretők is ezt tartják helyesnek. Én is állatszeretőnek tartom magam, és értem, hogy a kinti-benti tartást nem csak azért mondják, mert így nincs kitéve az állat annyira az időjárási viszonytagságoknak, hanem mert a kutya társaslény és így többet van a gazdájával. Tehát nem vagyok az a full beszűkült látáskörű, aki azt mondja, hogy "há a kutyának kinn a helye" csak, hogy tiszta legyen.
Viszont szerintem igenis vannak olyan kutyafajták, amik egyrészt nagy testűek, nagy, vastag szörzetűek és annyira a vérükben van az udvar védelme, a járőrözés, plusz amúgyis elég önallóak, hogy ők tényleg jól érzik magukat kint az udvaron, kintre valók. Max nyáron a nagy melegekben az ember beengedi az előszobába hűsölni, de amúgy nem való konti-benti kutyának. A teljesség igénye nélkül szerintem ilyen a kaukázusi, káj, komondor, kuvasz, moszkvai őrkutya stb. Ezek közül kettő fajtával volt is tapasztalatom, az alapján mondom ezt.
ma 12:46
Milyen házban te okostojás????
A rövidszőrű és/vagy kistestű kutyák nem kintre valók. Ezen kívül igen, persze elég sok fajta. Dupla, hosszú, középhosszú és loknis szőrű kutyák közepes mérettől már nem fáznak kint télen, de nyilván nyáron jobban oda kell rájuk figyelni, érdemes elvinni őket kozmetikushoz, ott nagyon jól kiszedik az aljszőrt, az ottani szárító rendesen kirepteti a felesleges szálakat.
Pásztorkutyák, juhászkutyák nagy része, spánielek nagy része, retrieverek nagy része, hosszúszőrű vizslák, akita, farkaskutyák, szetterek, csaucsau stb stb.
De nyilván benti kutyával szorosabb a kapcsolat
ma 19:48
Egyébként, ha gyepmesteriről hozol kutyát, akkor nincsenek ilyen kikötéseik. Nyílván ott sem adnak szívesen oda kis kutyát kintre,
Igaz. Mindenki ágyikóban tartja ott is a kutyulikat!
"mert a kutya társaslény és így többet van a gazdájával."
Aki így gondolja, az valószínűleg sosem lakott kertes házban. Vagy annyi neki a kert, hogy van 3 m2 műfű, néhány tuja, a többi térkő. Kertben mindig van kint mit tenni, az ember - ha gondozza a kertet és nem csak letérkövezi - akkor sokat van kint. Egyébként véleményem szerint a kutyával együtt töltött minőségi idő a lényeges. Az nem minőségi idő, ha bent van a kutya és a család nézi a TV-t. Ahogy persze az sem, ha kint van, de nincs vele foglalkozva. Nem ezen múlik. Akinek fontos a kutyája, az foglalkozik vele, kint is. Arról meg nem is beszélve, hogy hivatkoznak a kint, egyedül hagyott kutyára, aztán az esetek nagy többségében a bent tartott kutyák is naponta 8-10 órákat vannak egyedül, csak épp nem egy 150-200 m2-es kertben, hanem egy 60 m2-es lakásban.
Bordert tartó - egyébként kissé radikálisabb nézeket valló - ismerősöm, már-már visszakozva bevallotta, hogy sokkal könnyebb foglalkoznia és lemozgatnia a kutyát, amióta falu szélén egy jó nagy kertes házban él, mint mikor panelban tartotta.
"Kicsit megfordítva a kérdést: A felsorolt nagytestű kutyák alkalmasak arra, hogy csak bent, illetve kinti-benti tartással éljenek?"
Alkalmasnak alkalmas. A kutya nagyon jól tud alkalamzkodni a körülményekhez. Pár négyzetméteren bezárva is elél évekig. Csak kérdés, hogy jó-e neki. Szerintem nem ideálisabb bent tartani a kutyát. Sok ismerősnél, rokonnál vannak kint a kutyák. Nem kicsapott, láncon tartott állatok, hanem mindegyikkel van foglalkozva, nem eggyel dolgoznak is. Nálunk is mindig kint voltak a kutyák (nyilván nem csivavák, hanem vastag bundájú általában pászor-vagy juhászkutyák), eddig mind egészséges volt, hosszú életet élt.
"Aki így gondolja, az valószínűleg sosem lakott kertes házban. Vagy annyi neki a kert, hogy van 3 m2 műfű, néhány tuja, a többi térkő. Kertben mindig van kint mit tenni, az ember - ha gondozza a kertet és nem csak letérkövezi - akkor sokat van kint."
Igen, tavasztól őszig. Télen, amikor minden lefagy a fenébe, semmi tennivaló nincs kint. Nekünk van kertünk, még veteményes is, gyümölcsfa, füves terület, sziklakert stb. Télen semmi sem történik ezekkel, még csak a fű sem nő. Max kutyaszart kell összeszedni, ennyi, az őszi levélhullás után semmi teendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!