Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Van olyan kutyafajta, ami...

Van olyan kutyafajta, ami tényleg alkalmas CSAK kinti tartásra?

Figyelt kérdés

Mármint szerintem van, de érdekelne nagy kutyások, állatvédők véleménye, mert manapság már minden kutyát csak kinti-benti tartásra adnak ki az állatvédők és a nagy állatszeretők is ezt tartják helyesnek. Én is állatszeretőnek tartom magam, és értem, hogy a kinti-benti tartást nem csak azért mondják, mert így nincs kitéve az állat annyira az időjárási viszonytagságoknak, hanem mert a kutya társaslény és így többet van a gazdájával. Tehát nem vagyok az a full beszűkült látáskörű, aki azt mondja, hogy "há a kutyának kinn a helye" csak, hogy tiszta legyen.

Viszont szerintem igenis vannak olyan kutyafajták, amik egyrészt nagy testűek, nagy, vastag szörzetűek és annyira a vérükben van az udvar védelme, a járőrözés, plusz amúgyis elég önallóak, hogy ők tényleg jól érzik magukat kint az udvaron, kintre valók. Max nyáron a nagy melegekben az ember beengedi az előszobába hűsölni, de amúgy nem való konti-benti kutyának. A teljesség igénye nélkül szerintem ilyen a kaukázusi, káj, komondor, kuvasz, moszkvai őrkutya stb. Ezek közül kettő fajtával volt is tapasztalatom, az alapján mondom ezt.

nov. 6. 18:22
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
59%

ma 19:41

mutass már egy rövidszőrűt, leginkább egy bull típusút, vagy rövidszőrű tacskót téli bundával. 2mm helyett 2,5mm lesz?

nov. 6. 20:04
 12/46 anonim ***** válasza:
51%
Kicsit megfordítva a kérdést: A felsorolt nagytestű kutyák alkalmasak arra, hogy csak bent, illetve kinti-benti tartással éljenek?
nov. 6. 20:26
 13/46 A kérdező kommentje:

12-es

Szerintem nem.

nov. 6. 20:30
 14/46 anonim ***** válasza:
80%
Nekem közép-ázsia juhászom van.(Befogadott, bár nem menhelyröl).Ő egyáltalán nem is hajlandó bejönni a házba, pedig volt, hogy próbáltam behívni(pl. vihar, tűzijáték idején). Nem jött, még kajával sem tudtam becsalni.
nov. 6. 21:41
 15/46 anonim ***** válasza:
46%

14!

A mudim szinte bent nőtt fel. De 5 éves korától kezdve nem volt hajlandó bejönni. Megállt a küszöbön.

Akkora "sálja" volt kan kutyaként,mint egy oroszlán sörénye.

nov. 6. 23:18
 16/46 anonim ***** válasza:
73%

Amiket felsoroltál azok juhászkutyák és jellemzően a régi időkben, amikor ki lettek tenyésztve tényleg kint voltak tartva, azonban azt ne felejtsük el, hogy akkor az ember volt kint velük, a juhászok ugyanúgy az egész napjukat a nyájjal és a kutyával töltötték.

Lehet itt szidni a mai beteg kutyatartási szokásokat, hogy miért szükséges az, hogy bent legyen a kutya a házban a gazdával, de ezeknek a nagytestű juhászkutyáknak sem az a természetes, ha kirakják őket az udvarra, hogy szórakoztassák magukat. Ezek munkakutyák, a természetes az lenne, ha a gazdájuk kint lenne velük és dolgoztatná őket, tehát ez a téma egyáltalán nem egyszerűsíthető le helyrajzi vagy időjárási kérdéssé, hanem a tartás és foglalkoztatás körülményei ennél sokkal fontosabbak lennének.

nov. 7. 05:25
 17/46 anonim ***** válasza:
64%
Utolsó, a kérdező nem juhászkutyákat sorolt fel, hanem nyájőrző pásztorkutyákat akik teljesen önállóan, a gazdától majdnem teljesen függetlenül dolgoztak. A juhászkutya az az, ami terel pl. border collie, mudi, ausztrál juhász. Ők valóban jobban igénylik a közös munkát az emberrel, de attól még egy kint tartott kutyával is lehet rendeszeresen foglalkozni. Senki sem azt mondta hogy zárjuk ki az udvarra a kutyát aztán rá se nézzünk.
nov. 7. 07:41
 18/46 anonim ***** válasza:
54%
Régen szerintem nem volt ennyire elterjedt ez a benti tartás. Gyerekként emlékszem a családban volt tacskó kutya is és 16 évet élt, mindvégig kinti kutyaként. Télen mindig ki volt bélelve a kutyaház szalmával, pokrócokkal illetve nagyobb testű és szőrű kutyával élt együtt össze tudtak kuporodni és semmi baja nem volt soha. Mindvégig kinti életre volt nevelve és sosem láttam fázni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez a normális és ki kell vágni az udvarra minden állatot macskát/ kutyát, de szerintem nagyon sok eltúlzás van manapság ezt illetően. Főleg, hogy nem minden kutya egyforma, van amelyik kifejezetten nem szeret bent lenni, kevésbé igényli emberek társaság, illetve simán bírja a hideget is. Úgyhogy én úgy gondolom, állatszerető emberként, hogy a kinti tartás sem ördögtől jövő dolog, ameddig normális körülmények vannak az állatnak teremtve. Télen megfelelő meleg kutyaház vagy akár egy fűtött mellékhelység. Aki meg szeretne jó kapcsolatot, értékes időt tölteni a kutyával az szerintem nem azon múlik, hogy kint van e vagy bent.
nov. 7. 08:31
 19/46 anonim ***** válasza:
84%

Kb. amiket felsoroltál. Viszont ahogy te is írod, a kinti tartással az a baj, hogy a kutya magányos, és úgy nagyon nem érzi jól magát, mivel falkaállat.

Magamból kiindulva, október végétől áprilisig kb csak annyit megyek ki, amennyit muszáj, mert gyűlölöm a hideget, az esőt, ködöt, nyunyás időt. A kutyámnak jutna belőlem napi 2x5 perc, ha csak kinti lenne, esetleg egy félórás sétát kiszenvednék magamból, hogy ne legyen annyit egyedül, de még mindig ott tartunk, hogy 1 órát se töltök vele a 24-ből, és igazából azt se élvezem, csak túl akarok lenni rajta, hogy bemehessek. Adódik a kérdés, hogy így minek a kutya egyáltalán? És az emberek többsége ezzel pont így van.

Egyébként egy rövidszőrű, bull keverék kutyám van, a hasán elég ritka is a szőre, kettéfagyna kint télen. De nagyon emberközpontú is, borzasztó lenne neki egész nap egyedül, így viszont boldog, hogy velünk lehet. Kertes házban lakunk, bármikor kimehet, de 10 percnél többet egyszerűen nem akar kint lenni, áll a teraszajtónál és kéredzkedik vissza.

nov. 7. 10:57
 20/46 A kérdező kommentje:
Utolsó, nem kötekedésből kérdezem, de te akkor egész télen nem is sétáltatod a kutyád? "esetleg egy félórás sétát kiszenvednék magamból"
nov. 7. 11:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!