Van olyan kutyafajta, ami tényleg alkalmas CSAK kinti tartásra?
Mármint szerintem van, de érdekelne nagy kutyások, állatvédők véleménye, mert manapság már minden kutyát csak kinti-benti tartásra adnak ki az állatvédők és a nagy állatszeretők is ezt tartják helyesnek. Én is állatszeretőnek tartom magam, és értem, hogy a kinti-benti tartást nem csak azért mondják, mert így nincs kitéve az állat annyira az időjárási viszonytagságoknak, hanem mert a kutya társaslény és így többet van a gazdájával. Tehát nem vagyok az a full beszűkült látáskörű, aki azt mondja, hogy "há a kutyának kinn a helye" csak, hogy tiszta legyen.
Viszont szerintem igenis vannak olyan kutyafajták, amik egyrészt nagy testűek, nagy, vastag szörzetűek és annyira a vérükben van az udvar védelme, a járőrözés, plusz amúgyis elég önallóak, hogy ők tényleg jól érzik magukat kint az udvaron, kintre valók. Max nyáron a nagy melegekben az ember beengedi az előszobába hűsölni, de amúgy nem való konti-benti kutyának. A teljesség igénye nélkül szerintem ilyen a kaukázusi, káj, komondor, kuvasz, moszkvai őrkutya stb. Ezek közül kettő fajtával volt is tapasztalatom, az alapján mondom ezt.
ma 19:41
mutass már egy rövidszőrűt, leginkább egy bull típusút, vagy rövidszőrű tacskót téli bundával. 2mm helyett 2,5mm lesz?
12-es
Szerintem nem.
14!
A mudim szinte bent nőtt fel. De 5 éves korától kezdve nem volt hajlandó bejönni. Megállt a küszöbön.
Akkora "sálja" volt kan kutyaként,mint egy oroszlán sörénye.
Amiket felsoroltál azok juhászkutyák és jellemzően a régi időkben, amikor ki lettek tenyésztve tényleg kint voltak tartva, azonban azt ne felejtsük el, hogy akkor az ember volt kint velük, a juhászok ugyanúgy az egész napjukat a nyájjal és a kutyával töltötték.
Lehet itt szidni a mai beteg kutyatartási szokásokat, hogy miért szükséges az, hogy bent legyen a kutya a házban a gazdával, de ezeknek a nagytestű juhászkutyáknak sem az a természetes, ha kirakják őket az udvarra, hogy szórakoztassák magukat. Ezek munkakutyák, a természetes az lenne, ha a gazdájuk kint lenne velük és dolgoztatná őket, tehát ez a téma egyáltalán nem egyszerűsíthető le helyrajzi vagy időjárási kérdéssé, hanem a tartás és foglalkoztatás körülményei ennél sokkal fontosabbak lennének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!