Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Van olyan kutyafajta, ami...

Van olyan kutyafajta, ami tényleg alkalmas CSAK kinti tartásra?

Figyelt kérdés

Mármint szerintem van, de érdekelne nagy kutyások, állatvédők véleménye, mert manapság már minden kutyát csak kinti-benti tartásra adnak ki az állatvédők és a nagy állatszeretők is ezt tartják helyesnek. Én is állatszeretőnek tartom magam, és értem, hogy a kinti-benti tartást nem csak azért mondják, mert így nincs kitéve az állat annyira az időjárási viszonytagságoknak, hanem mert a kutya társaslény és így többet van a gazdájával. Tehát nem vagyok az a full beszűkült látáskörű, aki azt mondja, hogy "há a kutyának kinn a helye" csak, hogy tiszta legyen.

Viszont szerintem igenis vannak olyan kutyafajták, amik egyrészt nagy testűek, nagy, vastag szörzetűek és annyira a vérükben van az udvar védelme, a járőrözés, plusz amúgyis elég önallóak, hogy ők tényleg jól érzik magukat kint az udvaron, kintre valók. Max nyáron a nagy melegekben az ember beengedi az előszobába hűsölni, de amúgy nem való konti-benti kutyának. A teljesség igénye nélkül szerintem ilyen a kaukázusi, káj, komondor, kuvasz, moszkvai őrkutya stb. Ezek közül kettő fajtával volt is tapasztalatom, az alapján mondom ezt.

tegnap 18:22
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem nagyon sok kutyát nem azért adnak kinti-benti tartásra, mert a szőrzete nem alkalmas csak kinti tartásra. Hanem mert egyre többen tapasztalják meg, hogy együtt élve vele, úgy hogy bent is tölt veled időt, mennyivel szorosabb kapcsolat tud kialakulni. Nekünk volt kinti is, és egy jó ideje csak kinti-benti van. Az a tapasztalatom, hogy bármennyi időt is töltesz el a kintivel, egészen más (sokkal szorosabb, és mélyebb ) kapcsolat tud kialakulni azzal, amelyik bent is ott van veled.

Állatvédők ezt is szempontnak tartják, meg azt is, hogy sokan a csak kintire hajlamosak kerti díszként tekinteni. Mondjuk úgy póbálják kicsit megreformálni a kutyatartási kultúrát az országunkban, ami lássuk be, tényleg nem a legjobb.

Amiket felsoroltál, azok pl pont tarthatók csak kint, de ha valaki úgy döntene beengedi, hát biztos nem lenne egyiknek sem ellenvetése. :D Munkatársamnak KÁJ-ok voltak kinti-bentiek.

tegnap 18:31
 2/15 anonim ***** válasza:
45%
Na most. Ez mindenkinél ki fogja csapni a biztosítékot és nagyon le leszek pontozva de közepes és nagytestű kutyát lakásban tartani állatkínzás. A kutya egy állat és a kert az élőhelye, arra van kifejlődve. Jó igen a csivavát lehet bent tartani, de a nagy testű kutyának NEM JÓ BENT. És kint tartani nem egyenlő azzal hogy nem foglalkozol vele. Nekem is kint él a labradorom, és napi több órát foglalkozok vele, és sétálni is szoktunk menni. De az embereknek és főleg az elvetemült állatvédőknek meg kell értenie hogy a kutyáknak térre van szüksége és nem az a jó ha elhízottan tunyulnak a kanapén miközben vakargatják a hasukat. Nem egészséges. Akkor a lovakat és a teheneket is tarthatnánk a nappaliban mert hiszen ők is "társas állatok"
tegnap 18:35
 3/15 anonim ***** válasza:
16%
Az összes kutya alkalmas
tegnap 18:47
 4/15 anonim ***** válasza:
33%
Nagyjából mindegyik. A nagyobb testűek még fokozottabban kint szeretnének lenni.
tegnap 18:48
 5/15 anonim ***** válasza:
29%
Én a birkákat szeretem, bevihetem a szobába mami?
tegnap 18:52
 6/15 anonim ***** válasza:
46%

"Az összes kutya alkalmas"

igen a kb 2 mm hosszú szőrű, aljszőrzet nélküliek biztos nagyon élvezik a telet. Ja nem, mert elhullanak, megfagynak.

"nagytestű kutyát lakásban tartani állatkínzás"

a német dog az egyik legnagyobb couch potato. A méret teljesen irreleváns, neki mindegy hogy 50000 vagy 50 nm-en van. A kennelben is elvan egy kutya ami max 4nm, ha van kint is eleget és foglalkozva van.

tegnap 19:20
 7/15 anonim ***** válasza:
26%

ma 18:22

Kérdező: Tudod az a baj a kérdésedben hogy itt nem írtad ki: Ölebesek, kis kedvencesek, családtagunk-osak, ő a gyerekem-esek ne reagáljanak mert itt abból százszor többet találsz mint KUTYATARTÓ embert.

tegnap 19:28
 8/15 anonim ***** válasza:
75%
Van, pl a pásztorkutyák tipikusan ilyenek, vagy mondjuk akita
tegnap 19:37
 9/15 anonim ***** válasza:
86%
Teljesen egyetértek veled, a kérdésed meg is válaszoltad. Kuvasz, komondor, kaukázusi stb. nem bentre való. Gyakorlatilag bármelyik hosszabb és/vagy tömöttebb szőrű nagytestű kutyát lehet kint tartani, illetve néhány kistestű fajta is alkalmas, pl. puli, pumi.
tegnap 19:39
 10/15 anonim ***** válasza:
33%

Kb mindegyik alkalmas. Nyilván vannak meleghez szoktatott fajták, amiknek alig van szőrük, alig nő télibundájuk, de a megfelelő táplálással felkészíthető a télre a legtöbb kutyafajta. Nyilván kell nekik egy fedett megbúvó/melegedő rész, hogy a nagyon hidegekben is meghúzhassák magukat, 0-5 fok körül legyen a kutyaólban a legnagyobb mínuszokban is. Ennyi. A többit bírják.

Ugye zsírréteget kell szerezniük, meg télibundát növesztenek. A szőrhöz kollagén kell, tehát csont és ilyesmi...

Ilyen kutyákat TILOS beengedni télen a melegbe, mert elmaradhat miatta a felkészülés a télre, vagy korábban elkezdhet vedleni. A kinti kutya az végig legyen kinti kutya. Ezért kell a benti és a kinti/benti kutyákat felöltöztetni télen. Nincs semmi védelmük a hideg ellen. Tényleg vsak akkor van rendes télibunda, ha ehhez van szoktatva.

tegnap 19:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!