Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mennyi a reális ára egy...

Mennyi a reális ára egy kistestű, törzskönyves kutyának?

Figyelt kérdés

Nyár közepén beszéltük le a tenyésztővel, az akkor született alomból hoztunk most el egy kutyust. Nem kimondottan ritka fajta, de itthon csak 3-4 tenyésztő foglalkozik vele. Kistestű, felnőtt korban is 6 kilós kutya.

Csak érdekelne, hogy reális áron kaptuk-e, mert őszintén, más tenyésztőnél nem érdeklődtünk árak tekintetében.

okt. 27. 13:29
1 2 3 4 5 6 7
 41/64 A kérdező kommentje:

"A világpiac olyan messze van a magyar áraktól, hogy én is azt szoktam mondani: ha csak 3-4 szerese a jövedelme a magyar átlagnak, akkor nehogy erre költse a pénzét, költse inkább a gyerekére!"

A magyar átlag háromszorosa a jövedelmem és pontosan ezt tettem. Gyerekünk sajnos nem lehet, így a kutya a gyerek. Erre költöttem. Nem sajnáltam rá, mert a kutya 14-16 évig társ lesz.

És mindent megadok a kutyának. Minőségi táp, állatorvos, kutyakozmetika, stb. Kistestű kutyánál is alsó hangon 35-40 ezer havonta. De ez nem pénz azért a szeretetért, amit a kutya ad.

okt. 30. 13:19
 42/64 anonim ***** válasza:
87%

Nem, nem tenyésztek, de veled ellentétben nem vagyok egy buta sötét paraszt, és mielőtt véleményt formálok, előtte tájékozódom.

A szapiknak, akit a magadfajta tart fenn, és occojer vesz kutyát, es a putriban félévente fialtatja a fifit, na az ingyen pénz.

A tenyésztő jó, ha 0-ra kijön, de inkább hobbi a tenyésztés, ahogy én látom. Csak a szűrések, kiállítások, tenyésszemle, dns teszt, állatorvos, progi mérés, fedeztetesi dij, kanhoz elutazás, kicsit nevelése, chip, féreghajtás, oltások, útlevél, tk, kezdocsomag, kolyokteszt, es meg sorolhatnám - százezres nagyságrend.

Le is írom neked pontosan egy példán szemléltetve (mondjuk biztos vagyok benne, hogy te annyira surmó szapi imádó vagy, hogy kár beléd a szó, mert úgyse fogod fel, de másoknak, akiknek az agyában káposztalé helyett más is van, azoknak hasznos lehet :) ).

Szóval, vegyük az én fajtámat, amit nem tenyésztek, de van belőle 3 törzskönyves, fajtatiszta itthon. Ez a mudi. Belföldre ma kb. 200-300 ezer között kapsz mudit. Bátran vehetjük a 250 ezret átlagnak. Na a mudi kb 5-7 kölyköt szül. Vegyük azt, hogy lesz 6 kölyök, megint csak az átlag. Az azt jelenti, hogy “keresett” a tenyésztő az egész almon 1.5 milliót. Ez jól hangzik, de számoljunk csak:

- szuka szűrései: dns teszt 50 ezer, csiposzures 40 ezer, patella 10 ezer, könyök + váll 40 ezer, szemvizsgálat 20 ezer (ez a minimum amit szoktak szűrni)

- szuka tenyesszemle: 10 ezer (ha van meoesz tagkartyad, mert amúgy minden a duplája, szóval számoljuk adott évre meoesz tagkartyat- 15 ezer)

- kiallitasok (ha csak a minimumot vesszük és azt mondom, hogy egy darab hungaria champion címet szeretnek összeszedni a szukámnak-es feltételezem hogy ahova benevezem, ott mindenhol nyer). Ehhez kelleni fog 4 db Kiallitas, amiből 2 legalább cacib. Egy nevezés (jofej vagyok, elso nevezesi határidőben mert akkor a legolcsóbb, plusz meoesz tag vagyok ezért jár a magyar fajtáknak a még 50% kedvezmény) 8 ezer ft. Tehát 32 ezer lesz a nevezésem a 4 kiállításra, mindenhol nyerek mert menő vagyok. Oda es visszautazas szállás szinten nagyon nagyon jófej módon számolva 200 ezer. Meg is vagyunk, már csak az oklevelet kell kiváltani, 9 ezer jó magyar ft.

- na elkezd nézelődni a tenyésztő, talál belföldön, nem is olyan nagyon messze egy jó kant. Fedeztetési díj általában egy kölyök ára, de hallottam már mudiban ilyen 500 ezres fedeztetési díjról is, szóval 250-be megszàmolja nekünk a kan tulaja. Remek.

- elérkezik a tüzelés, 2 naponta járunk progit nézetni, darabja 10 ezer. 4szer méretünk, mire lehet menni fedeztetni, az 40 ezer progira.

- elmegyünk a kanhoz. Benzin jófej módon mondjuk 10 ezer. Két nap múlva ujra megyünk, megint 10 ezer. Szuka megáll, kan ügyes, megvan természetesen, nem kell költenünk mesterséges megtermekenyitesre, ami megint egy 30as lenne minimum. De ügyesek a kutyák, szóval ez a költség akkor itt ebben a feltevesunkben most nem valósul meg.

- na rendben megy a terhesség, félidős ultrahang 10 ezer.

- jön a szülés, de jaj… császár kell: 60 ezer.

- megszülettek mindenki jól van, megy az élet. Anya speciális tápot kap, ellátása kivételesen havi 30 ezer a kölykök miatt-de nem számolom, mert jófej vagyok mert amúgy is enne (mondjuk nem ilyen rohadt drágán de enne, szóval jófejkedünk).

- féreghajtás: elhanyagolható pár ezer forintos tétel nem is számolom

- eljon a 6 hetes kor. Megkapjak az első oltást+chipet+utlevelet: 10+10+15 = 35 ezer per kiskutya - tehát állatorvosnál otthagyott: 210 ezret

- cseperednek tovább: 8 hetes kor, második oltás- 10X6 ezer= 60 ezer

- 10 hetes kor 3. oltas = 60 ezer

- közben megigényeltük a torzskonyveket es beadtuk a nebihhez a kötelező dns vizsgalathoz a vért: törzskönyv: 7000X6=42 ezer. Vérvétel 10 ezer/kölyök: 60 ezer. Egy 100as ismét.

- mindeközben 6 es 8 hetes korban jött hozzánk a szakember kölyöktesztet csinálni, darabja 8000. Tehat 2X6X8000 = 96 000

- 8 hetes korban minden pici kapott Advocate cseppet a külső élősködők ellen: 5000/db. 30 ezer

- jó tenyésztő az illető és ad kezdőcsomagot, mert az dearanyos: darabja 10 ezer (mert olcsón állítja össze pepcos meg kik-es kis cuccokból, plusz ad két hétre elegendő tápot is)- 60 ezer.

Tehát akkor, mire gazdihoz kerülnek a kölykök, a tenyésztőnek ez a buli benne volt (és csak a pénzről beszélek) kb. 1 430 000 forintban. Úgy, hogy csomó mindent nem számoltam, mindenki egészséges, nem kell tápszer, már volt régebbről elletőláda, nem külföldi kannal fedeztetett, nem importálta a spermát, nem sebészeti úton rakatta be a szukát (ami ismét egy több százezres nagyságrendű dolog), így maradt az alomból kb 70 ezer forintja. És éjszakázott és dolgozott érte 10 hetet… ezt sajnálod a tenyésztőtől? Ez neked ingyen pénz, suttyókám? Akkor csináld utánuk, addig meg míg annyi neked az élet hogy szapitó óccógugya, addig a pofádat fogjad szépen befelé. :)

okt. 30. 13:25
 43/64 anonim ***** válasza:
67%

Kérdező: Nekem veled és a hozzáállásoddal nincs is problémám. Szíved joga volt így dönteni és legalább képben vagy a dolgokkal kapcsolatban. Azt kívánom, hogy a lehető legtovább szeretetben fürdessétek a kicsinyeteket, mert hogy ő viszonozza, az biztos!

Azon bukok ki, amikor valakik úgy alkotnak véleményt, hogy lövésük sincs a témához, mégis orbitális sületlenségeket hordanak össze, mert joguk van a véleményükhöz. Igen, joguk van azt állítani, hogy szerintük a Leopárd 2 tankot belülről két ló hajtja, csak ne csodálkozzanak, ha ezután hülyének nézik őket.

okt. 30. 14:30
 44/64 A kérdező kommentje:

#42 Nálunk mondjuk nem kapott útlevelet a kutya, de úgyse fogjuk külföldre vinni, ha jön is velünk kirándulni, csak belföldön, külföldi nyaraláskor van, aki gondját viselje.

De ja, amúgy a kutyatenyésztés sokkal inkább hobbi, semmint megélhetés, már persze, ha normálisan csinálja az ember.

okt. 30. 14:31
 45/64 anonim ***** válasza:
#42 Nagyon szépen összeszedtél reális költségeket és szempontokat. (De gondolom a #37-esnek címezted)
okt. 30. 14:33
 46/64 anonim ***** válasza:
32%
Igen igen, a 37-nek ment a valaszom. :)
okt. 30. 15:06
 47/64 anonim ***** válasza:
26%
42-es naív vagy hogy te ezt mind elhiszed, Magyarországon abból áll a kutyatenyésztés hogy egy 5m² ketrecbe bevágják öket, 3 hónaponta meg baszatják őket, aztán eladják őket egymillióért a kérdező féle embereknek, nem olyan álomvilágban élünk amiben te azt hiszed. :)
okt. 30. 16:35
 48/64 A kérdező kommentje:
#47 Az a szaporító, nem a tenyésztő!
okt. 30. 16:47
 49/64 anonim ***** válasza:

#47 Igen, Magyarországon valóban van egy nagyon komoly árnyoldala a területnek. De ez nem azt jelenti, hogy ez lenne teljesen általános, és Magyarországon ebből állna a kutyatenyésztés, csak te nem látsz rá az egészre, és általánosítasz. Sajnos nem teljesen alaptalanul, de hidd el vannak néhányan akik nem ebből élnek, hanem úgy kezelik ahogy kell: rendkívül drága hobbiként. Mivel ők azt az árat kérik, amit a svájci vagy az amerikai, a tipikus magyar érdeklődő nem is találkozik velük. Kizárt, hogy ők például hirdessenek. Évekre előre sorállás van náluk.

Nálunk az a probléma, hogy a fizetőképes kereslet a béka segge alatt van, olyan is lesz a kínálat. 40 ezerből nem lehet minőségi vérvonalakat produkálni, ezért vannak akik idehaza nem is adnak el

okt. 30. 18:38
 50/64 anonim ***** válasza:
61%

47-es. Pár gondolat számodra:

1: Naiv, nem naív. Illene az anyanyelvedet legalább közepesen szarul ismerni.

2: Amiről te beszélsz, az a szaporító, értem, hogy életedben nem láttál még mást ezen kívül a környezetedben, de hidd el, van a falutáblán túl is élet.

3: Ezeket nem elhiszem, hanem látom, tudom, tapasztalom.

4: Ha a kutya nem hormonzavaros, akkor nem tüzel 3 havonta, ergo nem lehet 3 havonta “megbaszatni”. Ha mégis ilyen gyakran tüzel, akkor valószínű a fogamzó képességével gondok vannak és jó eséllyel nem lesz alom.

5: Végül, ez a szint csak számodra álomvilág, szerencsére annak a rétegnek, amiben én mozgok ez a teljesen alap, felelős, minőségi kutyatenyésztés. :)

okt. 30. 19:03
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!