Mennyi a reális ára egy kistestű, törzskönyves kutyának?
Nyár közepén beszéltük le a tenyésztővel, az akkor született alomból hoztunk most el egy kutyust. Nem kimondottan ritka fajta, de itthon csak 3-4 tenyésztő foglalkozik vele. Kistestű, felnőtt korban is 6 kilós kutya.
Csak érdekelne, hogy reális áron kaptuk-e, mert őszintén, más tenyésztőnél nem érdeklődtünk árak tekintetében.
#35 Igen, de a tenyésztő szűri a kutyákat, hogy minimális legyen az esélye az ilyen problémáknak, illetve garanciát vállal.
Amúgy nem volt fél millió.
És bocsánat, de tanyára, udvarra lehet, hogy akármilyen kutya jó, de a meglévő, békés természetű kutyám mellé nem hoznék olyat, ami esetleg agresszív lesz, vagy olyat, ami hatalmasra nő. Egy 50 kilós kutya nem való panellakásba, sem a gazdának, sem a kutyának nem jó.
Nem tudom én valamiért nem fizetnék ennyi pénzt egy ilyen fajta kutyáért.
A munkakutyámért 200k-at fizettem de az megint más,hisz nélküle nehezebben tudnék dolgozni.
Természetesen mindenkinek saját joga eldönteni, hogy milyen dolgokra költi a pénzét. Ugye senkit nem lep meg, hogy a különféle adókkal szemben a drága kutya vásárlás nem előírt kötelesség. Tehát megvan mindenki szabadsága, hogy akár menhelyről hozzon el kutyát, macskát, vagy ha úgy tartja kedve és pénztárcája magyar aggyal felfoghatatlan mennyiségű pénzt költsön el rá.
Én is szeretnék egy különleges versenylovat, de 5 millió euro az ára és egy csipetnyi hiányzik még hozzá. Hát nem fogok a kardomba dőlni, nem veszem meg. De azt is tudjátok, ugye, hogy aki megvette, az nem azért vette meg, hogy majd visszajöjjön az ára? Sz*rik rá, hetente vehetne ilyen lovat. Ő azért vette meg, mert valahol, valamiben első akar lenni vele. Ő akar lenni a győztes ló tulajdonosa.
A kutya-, macskatenyésztés is nemzetközi piac. A nemzetközi szinten versenyképes tenyésztők árai a világpiac árai. Ezért nincs értelme a "reális" ár kifejezésnek. A valóban komoly tenyésztők csak nagyon kis része foglalkozik a magyar piaccal. A világpiac olyan messze van a magyar áraktól, hogy én is azt szoktam mondani: ha csak 3-4 szerese a jövedelme a magyar átlagnak, akkor nehogy erre költse a pénzét, költse inkább a gyerekére! De ettől még vannak akik nemzetközi szinten is sikeresek, és az áraik is ennek megfelelőek. Sajnos a magyar kutyásokat elvétve veszik komolyan külföldön, úgyhogy nem is nagyon jönnek ide, hogy innen vegyenek nem magyar fajtát. Viszont ebben a magyar tenyésztők alacsony színvonalú munkája, tőkeszegénysége is benne van.
Tehát, vegyünk egy macskát a példa kedvéért. Ha azt mondja egy tenyésztő, hogy az ő macskája 800 euro, akkor a magyar szanaszét rohan, hogy ilyen hülyeséget. Lelke rajta, megértem. De egy svéd erre azt mondja: csak? akkor kettőt kérek. És eladta. Te meg hüppöghetsz, hogy milyen hülyeség. A tény azonban az, hogy eladta, és az ár ott csörög a zsebében. Legfeljebb irígykedhetsz, az viszont a lőtéri kutyát nem érdekli. Mert nem a te forintod a cél, érted?
Van egy macskafajta, ami nagyon népszerű az amerikaiak körében. Európai tenyésztők 5000 dollárért adják, de az USA-ban 7500 dollár az áruk. Ez alapján szabja ki a US Customs & Border Protection a fizetendő vámot. Azért veszik őket Európából, mert még így is olcsóbb mint ott helyben venni. Tehát egy macskáért 2-3 millió forintnyi pénzt adnak, (kutyát fel lehet szorozni legalább kettővel), és neked erről fogalmad sincs, csak véleményed. És csodálkozol, hogy ilyen van, meg hogy miért a tenyésztés nem ingyen van?
Na most ahhoz, hogy erre a piacra belépjél, az nem úgy működik, hogy az ólban tartod a kiskutyákat, aztán majd a természet elvégzi a dolgát. Ahhoz, hogy keresettek legyenek a kisállataid, győzni, díjnyertesnek kell velük. De nem Kiskunmajsán a helyi kiállításon, hanem végig kell turnéznod Európát, nem attól lesz nemzetközi egy kiállítás, hogy pár alkesz külföldi bírót elhívunk Magyarországra. Megfelelő szállítójármű, üzemanyag, szállás, nevezési díj, orvosi költségek, minőségi táplálás stb. Szóval aki azt hiszi a kiskutya amelyikért milliókat adnak a határon túl az almafáról esik le ingyen, az lesz szíves visszamenni a munkahelyére és egyeztetni a befektetett munkáját a fizetési cetlijével és rájönni, hogy az ő kis világán kívül is van élet, olyan, amiről eddig nem is hallott.
Ismerek macskatenyésztőt, akitől megkérdezték, amikor nyer a macskája mennyi pénzt nyer. Azt semennyit. Kap egy pár eurós műanyag kupát, meg egy kis zsák tápot. Viszont, mivel egy párral nem lehet tenyészteni, legfeljebb szaporítani, egy hétvégi kiállításra Prágába, Bécsbe, Koppenhágába, Varsóba stb. elvisz 6 macskát. az 6x60 euro, vagyis 360 euro csak a nevezési díj! Plusz pet friendly szálloda, üzemanyag stb. simán elmegy egy hétvégére negyedmillió. És ez havonta kétszer. Igazából ez egy rendkívül drága hobbi, ha nem szaporítóként akarod művelni.
Természetesen lehet felbőszülve tajtékokat vetve gyűlölni az ilyen tenyésztőket, de számodra akkor is ott van a lehetőség, hogy nem költesz ennyit egy állatra, hanem anyagi kereteiden belül oldod meg. De egy kutya akkor is pénzbe kerül, ha menhelyről hozod el. Megfelelő ráfordítható összeg nélkül a kutyatartás simán átlendülhet állatkínzásba.
Vagyis ne pofázzunk bele olyan dologba, amiről valójában fingunk nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!