Kutyának kettő otthon? Lehet ebben az élethelyzetben kutyám?
Sziasztok! :)
Tanácsot szeretnék kérni, illetve, ha valakinél fennált hasonló helyzet, szívesen fogadnám, mit tapasztalt.
Tervezem, hogy megvásárolom életem első saját kutyusát. Én jelenleg suliba járok, és egy barátnőmmel közösen bérelünk albérletet az egyetem városában.
Viszont amikor csak tudok, a legtöbb hétvégén járok haza a nagyszüleimhez, illetve a vizsgaidőszakokat is végig náluk töltöm.
Mindezek mellett szerintetek tartható kutyus? A napi séták, a hasonló napi rutin és minden más adott, azonban a két otthon nem lenne megterhelő neki?
Úgy érzem készen állok egy kutya tartására, nagyon sokat olvastan a témában, de nem szeretném, ha emiatt boldogtalan lenne.
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Kutyak jol birjak altalaban a kornyezetvaltozast,ha a gazda mellettuk van, foleg ha ehhez vannak szokva.
Viszont az alberlet reszehez mondanek annyit, hogy 6 evig albiztam a kutyammal es soha soha tobbet nem kezdenem ujra.
Nagyon nehez realis aron jo lakast talalni, altalaban a szarok maradnak dragan, de meg oda is tuljelentkezes van.
Ezt a reszet gondolod inkabb at meg tizszer, mert ha innen koltozni kell, nem biztos hogy egyszeru lesz.
Ezt a nagyszüleiddel kell megbeszélned, nekik is vállalniuk kell a napi sétákat, a nevelést és a kutyatartással járó kellemetlenségeket (bármilyen jól nevelt is legyen, biztosan fog valamilyen kárt okozni, de ha más nem, a szobatisztaságra nevelés időszaka elég idegőrlő tud lenni)
Fontos hogy ők is teljesen megértsék mit vállaltok, mert a kutyatartás jó móka, de sok áldozattal, fáradtsággal és kiadással jár. Excelben jól le lehet vezetni, kb mennyivel ha a kutya mèretét már tudjátok.
Sok mindent meg kell beszélni, mert egy kutya körül rengeteg konfliktus kialakulhat. Példának okáért az idősebb korosztálynak pl sokszor szeretetnyelve az etetés, de egy elhízlalt kutya biztosan nem boldog és sok egészségügyi problémája lehet. Tapasztalatból mondom, hogy pusztán a megbeszélés nem mindig hatékony erre, nyaralás vagy távvollét után én is gömbölydeden kapom vissza, hiába tépem a szám 🙄🥲 Jól nevelt kutya nem születik, időt és energiát kell bele fektetni és azután sem egy programozott robot lesz, hanem egy állat. Ami eléggé a feje tetejére tudja állítani az eddig megszokott életet.
Én azt mondom működhet megfelelő kommunikációval, de ebben az esetben be kell látnod hogy a nagyszüleid kutyája lesz, nem a tiéd.
Egyébiránt a kutyának nem lesz baja ezzel a felállással.
Ha elsősorban anyagilag, de azért fizikálisan, és pszichésen is képes vagy rá, akkor persze! A kutya az emberhez hű, bárhol van, ha veled van, ő nem fog szenvedni az utazgatástól, ha hordozgatnád a két hely között.
Mondjuk nem tudom mekkora távolság, és őszintén túl észszerűnek sem tartom, de ha ez minden vágyad, kivitelezhető. Azért előre jó átgondolni, hogy
- menni fog ez a suli mellett?
- mit jelent, hogy a napi rutin, és a séta adott? Ha te rendezed lehet, hogy túl megterhelő ebben a helyzetben, ha a nagyszüleid, akkor meg az ő nyakukra raksz egy plusz terhet.
Köszönöm az eddigieket:) Pár dologgal kiegészíteném még a háttérsztorit.
Gyógypedagógiát tanulok, terápiás kutyus lenne belőle, szóval a kezdetektől fogva meglesznek a határok, amiben ugye egy kiképző is segít. Ezeket a szabályokat pedig már átbeszéltem a nagyszüleimmel, elolvastattam velük a vizsgaszabályzatot és közösen át is beszéltük azt, hogy mennyire sok dologra kell egy ilyen állatnál figyelni:) Egyébként a kezdetektől fogva tudnak a tervről, csak a pontos ideje nem volt még biztos.
A két lokáció között pedig másfél órás vonatozás van, de tekintve, hogy milyen terveink vannak, a tömegközlekedéses szocializáció mindenképpen megtörtenne.
Anyagiakról annyit, hogy évek óta dolgozok és tudatosan gyűjtök erre a kutyázásara, apukám, aki pedig külföldön él, egy kisebb összeggel támogat. Apukám szintén tud a terveimről, ő is bíztat.
Suli mellett pedig egy nagyobb séta reggel, egy pedig este, amit tudok neki biztosítani. Napközben pedig lyukas órákban tudom őt levinni elvégezni a dolgát. Egyébként pedig, amikor sukiban vagyok, benti kennelben lenne pár órát. A kutyaovi, suli és egyéb képzés szintén adott a tervektől függően.
A lakásnál pedig fix szerződésünk van a suli idejére.
Szóval tényleg minden adott lenne, ez az egy aggodalmam volt:)
Tehát a nagyszüleidnél tartanád a kutyát? És heti csak 1-2 napot lennél vele? Vagy annyit sem, hisz mint írtad, nem minden hétvégén akarsz elmenni oda. Így ne tarts kutyát! Nem a te kutyád lenne. És végképp nem lesz belőle terápiás kutya.
Vagy az albérletben lenne a kutya? A tulaj beleegyezett? A szomszédok is mind? Mit kezdesz, ha ugat amíg távol vagy és panaszkodnak a tulajnak, aki közli, hogy tüntesd el?
A kutyának semmi baja nem lesz ha ingáznia kell két lakóhely között, főleg ha ezt szokja meg kis korától kezdve.
Viszont te készülj fel hogy az első 1-2 év szívás lesz. Felnevelni egy kölyökkutyát már majdnem olyan mint ha gyereked lenne. Nagyon sok foglalkozást igényel. Amit leírtál séta terveket az semmi. Az első évben sokat több kell a kutyának főleg míg nem lesz szobatiszta. Amit te felvázoltál az legfeljebb egy nyugodt felnőtt kutyának jó.
A másik meg, hogy nem mindegyik kölyök lesz alkalmas terápiára. Mi lesz ha pont kifogsz egy olyat aki nem lesz jó rá?
Ha eleve ilyen céllal akarsz kutyát akkor olyan tenyésztőt érdemes keresni aki ezzel foglalkozik, és már kis korában ki tudja választani neked a megfelelő kölyköt. Ezek viszont biztos drágábbak lesznek mint ha a fajtán belül egy másik tenyésztőtől vennél kutyát.
Nem lehetetlen egyetem mellett kutyát tartani meg felkészíteni terápiás célokra, de az nagyon sok munka. Akkor nincsenek bulikák, haverok, éjszakai kimaradások, nyaralás az első években, mert csak tanulással és a kutyával fogsz foglalkozni.
#5: Igazából csak kétszer írtam le (a cím ezzel is kezdődik) hogy kettő otthona lenne. Tehát ott van, ahol én. Ha a tulaj nem egyezett volna bele, bele se kezdenék. A lakóközösségben nem az én kutyám lenne az egyedüli.
#6: Köszi a választ a kérdésemre!
Igen, tudom, hogy nem egyszerű, ezért tervezem már 3 éve, készítem elő a dolgokat, amiket csak lehet. A kölyökkutya nyáron érkezne hozzám, lesz időnk összeszokni, szobatisztaságra szoktatni. Tisztában vagyok a terápiázással is, mint mondtam egy kiképző lenne a segítségünkre, a kölykök kiválasztása is így működik, egy hosszabb folyamat. Ha pedig ezek ellenére mégsem lesz alkalmas, akkor, tolódik pár évet a terv és lesz egy olyan kutyusom, akit ugyanúgy fogok szeretni, csak nem fog terápiázni.
Amúgy sem a tenyésztő fog első sorban választani, hanem a kiképző mondja el, melyik kutyá(k) alkalmas(ak) rá, illetve eleve a tenyésztőnek is jelezném az elején, mi a tervem. Nem én lennék az első:D
Az anyagi vonzatával is tisztában vagyok a dolgoknak.
Köszönöm az utolsó gondolatod is, nyilván tudomásom van róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!