A kutyának kint a helye?
Falun nőttem fel ahol a legtöbb ember kint tartotta a kutyáját. Egy ismerősömnek volt bent kutyája és egy német család is tartott bent 2 kutyát de rajtuk kívül mást nem tudok. Mondták később hogy a németekre jellemző hogy a kutya benti állat náluk.
Amikor kiköltöztem Amerikába akkor azt láttam hogy mindeki bent tartja a kutyát és családtagként kezelik őket.
Nálunk gyerekként mindig kint volt a kutya, nem engedtuk be és igazából nem is akartak bejönni mert igy lettek szoktatva.
Számomra nem higiénikus ha a kutya a házban van. Ők nem olyan tiszták és mindenhova lefekszenek, aztán meg a kanapén fetrengenek ugyan úgy. Azért mi emberek nem fekszünk a fűre, járdára, utána meg bent az ágyra.
Ami nagyon zavar amikor kis házban tartanak nagytestű kutyát ahol amugy is minden szűkös és a kutyát is kerülgetni kell mert magától nem tudja hogy utban van ha ott áll a folyoso közepén.
Semmilyen állatnak nincs kint a helye manapság. Sőt, régen sem volt.
Amelyik kutyának kint volt a helye régen, annak az embere is kint volt (pásztorkutyák)
De az agarakat, diszkutyákat a nemesség mindig is bent tartotta.
És még az Anyám tyúkjából is tudjuk, hogy nem csak a tyúk, de a Morzsa kutya is bent volt.
Ez a "a kutyának kint a helye" valami félmodern naturalista agymenés.
Mi a kérdés? Ha a kutya családtag, akkor úgy is veled van a nap nagy részében. Ha nem családtag, csak kerti dísz neked, akkor meg ne tarts kutyát. Nem kötelező.
Egyébként miért lenne koszos, ha normálisan tartod? Ez nem tudom milyen kitalációd. 2 kutya van bent nálunk a házban (kertes ház, de eszük ágában sincs kint lenniük), kell takarítani, de tisztaság van. Bezzeg mikor ismerősömék nálunk töltöttek 4 napot a 3 év körüli kisfiukkal, olyan mocsok volt folyton a gyerek miatt, hogy az valami undorító volt. A falakat összekente, a wc-t nem tudta használni rendesen, az italát rendszeresen kiöntötte. Na ott valóban kosz volt folyton.
Pár évtizede még abszolút elfogadott volt, ha valaki lekevert egyet a gyereknek. Aztán az emberek elkezdtek rájönni, hogy ez nem oké, a gyerek érző lény. Így ma már felvilágosultabb országokban/körökben ez már abszolút no go. De a mai napig vannak olyan emberek, olyan kultúrkörök (jellemzően nem a legfelvilágosultabbak), ahol a gyerek verése elfogadott.
Tovább megyek: régen az volt a nézet, hogy a feleség a férj tulajdona, annak engedélye nélkül semmit sem csinálhat és ha ezt megszegi a férj merverheti vagy egyéb módon büntetheti. Ma már a többség számára egyértelmű, hogy ez nem így van. De léteznek olyan országok és körök, ahol ez még mindig jellemző.
Na most az emberek elkezdtek rájönni, hogy a gyereken és a feleségen kívül a kutya (macska) is érző lény és ennek megfelelően kell tartani. A világ fejlettebb részein ez az uralkodó nézet, de vannak elmaradottabb helyek/körök, ahol ezt még nem látták be. Pár évtizeden belül majd ez is megváltozik.
Kb. A vilag vegen lakom, kozvetlen szomszedok nelkul a tetmeszet lágy ölén, de a kutyak bent vannak. Több ervem van mellette, mint ellene. Csaladtagok, biztonsagban tudom oket, ejjel nem ugatnak a vadak miatt, agymelegitonek sem utolsok, es sosem vagyok egyedul. Ami ellenuk szol, hogy a szőr es por miatt gyakrabban kell takaritani, de nem budosek, koszosak. Gyerekkent nekunk is kint volt a kutya, de ha mar vallaltam a kutyakat, akkor az a minimum, hogy normalisan tartom őket, az igenyeiket kielegitve, nem kerti disznek. Funkciojuk nincs kint, nem kell orizni semmit, arra egyszerubb es hatasosabb megoldas a kamera.
Pesten vagy egyeb frekventalt varoskozpontban viszont lennenek fenntartasaim, amikor a jardan folyik a húgy, meg a szar es ott setal a kutya, aztan ugrik a kanapera, hat ott inkabb nem tartanek kutyat se. Bar en se koltoznek ilyen helyre, az gusztustalan.
Kutyának a gazdája mellett a helye.
Amíg nem tudsz rá vigyázni (munka, iskola, bármi), biztonságos helyen a helye.
Az nyitott udvarod nem lehet biztonságos, mert bedobhatnak mérget, bánthatják.
Kulcsra zárt helyen a helye a távollétedben.
Pont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!