Kié a felelősség? Mit tehet az ideiglenes befogadó, ha a
gazda nem megy időre a megőrzésre és gondozásra
átadott állatért?
Figyelt kérdés
Kutyabarát ismerősömmel történt az eset. Egy 16 éves, beteges, állandó gondozást igénylő kutyus befogadására kérték 3 napra. A 2. nap hívták telefonon, hogy nem tudnak menni érte, ráhúznának egy hetet, mert elutaztak... (A részletekre ne térjünk ki!) Ismerősöm nem tehetett mást, munkát, húsvéti programokat lemondva vigyázott a kiskutyára, de közben őrjöngött, hogy tehetetlen. Utcára nyilván nem dobhatta ki, mert ugye az egyrészt lelketlenség, másrészt - amennyire én tudom - állatkínzás lett volna a részéről. Okkal vetődik fel a kérdés, hogy ilyenkor mit tehet a jóindulatú befogadó? Elviheti más tulajdonát - hozzájárulás nélkül is - egy menhelyre? Megjegyzás: a megállapodást nem papírozták le, de véleményem szerint a történet ugyanaz lehet hivatalos, írásbeli szerződéssel, vagy baráti kérés esetén is. Nincs itt valami jogi nonszensz? (Az ügy végül megoldódott. A gazdik hazaérkezvén átvették a kutyust és elsimították a dolgokat. De ettől még az elvi kérdés adott: mit tehet a befogadó, ha a gazdi - akár van papír, akár nincs - nem megy időben a kedvencéért?)
"a kutya a nyakán marad, merd a gazdik nem jönnek érte"
De érte mentek, te írtad. Ha nem a konkrét esetre vagy kíváncsi, akkor kérdezz másképp.
Egyébként ha a kutya gazdáinak a nevén van a kutya, és ezt igazolni is tudják, és nem mondanak le a kutyáról, akkor nem tulajdoníthatja el, nem viheti menhelyre.
2023. ápr. 18. 15:25
12/23 anonim válasza:
Menjen be a rendőrségre és érdeklődjön ott
2023. ápr. 18. 15:50
13/23 anonim válasza:
A rendőrség pont le fog szarni egy nem lepapírozott kutyamegőrzést.
2023. ápr. 18. 15:53
14/23 anonim válasza:
Megkeresik a gazdájat. Nálunk pl az önsétáltató cigu kutyákat elviszik a rendőrök, chipet olvasnak, felkereseik a gazdit.
Ebben az eserbe, ha nincs otthon a gazdi addig gondolom elviszik gyepmesteri telepre.
2023. ápr. 18. 16:01
15/23 anonim válasza:
Fogadjunk, hogy te vagy az ismerősöd, aki vállalta a kutyát, csak nem merted a saját nevedben kiírni a kérdést. Meg kell tanulni meghúzni a határokat, nem mindenre igent mondani.
2023. ápr. 18. 16:06
16/23 A kérdező kommentje:
Nem én vagyok, se időm, se fölös energiám nincs állatok istápolására. De az eset megtörtént - csupán a jogi hátterére és a lehetőségekre vagyok kíváncsi. Egy állat nem egy használt kanapé... Hagyjuk, gőzöd sincs miről beszélek. (Piszkosul nem arról van szó, hogy ki, mire mer nemet mondani. Sajnálom.)
2023. ápr. 18. 16:46
17/23 anonim válasza:
Túl sokat foglalkozol mások dolgával, majd ha az ismerősödnek gondja van ezzel, foglalkozik vele ő, te meg foglalkozz a saját dolgoddal, ha már azt írod, hogy amúgy is túl elfoglalt vagy. Megkért esetleg, hogy járj utána? Egy ennyire elfoglalt embert, mint te?
2023. ápr. 18. 16:53
18/23 anonim válasza:
Ha nem a te ügyed, miért vagy így kibukva ? Finoman szólva agresszívan kommunikálsz...
2023. ápr. 18. 16:55
19/23 anonim válasza:
Ez nem azon múlik, hogy nemet mond-e. Hiába mond nemet, ha nem mennek el a kutyáért, akkor ott marad...
A jogi hátteret sajnos nem tudom biztosan, de szerintem gyepire be lehet adni ilyen esetben. Ha nem egyezett bele a felvigyázó hogy nála maradjon, akkor a gazda gyakorlatilag magára hagyta a kutyát. Aztán legfeljebb majd kihozza a gyepiről ha még kell neki. Csak hát ezt nem könnyű megtenni. Bárhogy is van, én mint állatbarát ember, nem tudnám beadni sehova, megszakadna a szívem...
2023. ápr. 18. 17:24
20/23 anonim válasza:
Vagy közölnie kellett volna velük, hogy nem tudja tovább vállalni, vagy ahogy tette, lenyelni a békat és végigcsinálni a vállalást.
Ha nem volt lepapírozva, hogy 3 nap, akkor nincs mit tenni. Max. annyit tehetett volna, hogy panzióba adja a kutyát, de nem biztos, hogy be tudta volna hajtani a költségeket. Gondolom, legközelebb nem fog ilyet felvállalni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!