Kié a felelősség? Mit tehet az ideiglenes befogadó, ha a gazda nem megy időre a megőrzésre és gondozásra átadott állatért?
Figyelt kérdés
Kutyabarát ismerősömmel történt az eset. Egy 16 éves, beteges, állandó gondozást igénylő kutyus befogadására kérték 3 napra. A 2. nap hívták telefonon, hogy nem tudnak menni érte, ráhúznának egy hetet, mert elutaztak... (A részletekre ne térjünk ki!) Ismerősöm nem tehetett mást, munkát, húsvéti programokat lemondva vigyázott a kiskutyára, de közben őrjöngött, hogy tehetetlen. Utcára nyilván nem dobhatta ki, mert ugye az egyrészt lelketlenség, másrészt - amennyire én tudom - állatkínzás lett volna a részéről. Okkal vetődik fel a kérdés, hogy ilyenkor mit tehet a jóindulatú befogadó? Elviheti más tulajdonát - hozzájárulás nélkül is - egy menhelyre? Megjegyzás: a megállapodást nem papírozták le, de véleményem szerint a történet ugyanaz lehet hivatalos, írásbeli szerződéssel, vagy baráti kérés esetén is. Nincs itt valami jogi nonszensz? (Az ügy végül megoldódott. A gazdik hazaérkezvén átvették a kutyust és elsimították a dolgokat. De ettől még az elvi kérdés adott: mit tehet a befogadó, ha a gazdi - akár van papír, akár nincs - nem megy időben a kedvencéért?)2023. ápr. 18. 13:55
2/23 anonim válasza:
Nem ugyanaz a történet ha le van panírozva, mert akkor közölheti hogy ennyit vállalt, nem többet, oldják meg a dolgot és kész.
3/23 anonim válasza:
Ha kertes házban lakik a gazdi akkor tegye be a kerítésen keresztül.
Menhelyen nem fogadják, mind tele van. Gyepmester elviszi esetleg.
4/23 anonim válasza:
Az ismerősöd fejéhez senki se tartott fegyvert, hogy lemondja a programjait és a húsvétot, mondhatott volna nemet, ajánlhatta volna hogy elviszi panzióba, megbeszélhette volna, hogy térítsék meg. Volt néhány lehetősége.
Így, hogy elvállalta, így az övé a felelősség.
Amúgy szerződést szóban is lehet kötni, ha született megállapodás, azt be kell tartani. Itt most született, az, hogy vállalja a plusz egy hetet. Nincs itt semmi látnivaló.
5/23 anonim válasza:
Engem igazán nem bánt, ha lepontoznak, de valami hozzászólás is kellene. Vicces, hogy a kettővel felettem lévő hülyeség, miszerint ha valami le van panírozva (sic), az más, mintha szóbeli megállapodás köttetik, mindig csodáltam a gyk-sok kizárólag haszonélvezeti kérdésekre kiterjedő jogi szaktudását :)
6/23 anonim válasza:
" Ismerősöm nem tehetett mást" Dehogynem. Mondhatott volna nemet.
7/23 A kérdező kommentje:
(Komolyan mondom, nem értem, ha kérdezek valamit, ami - mint kutyás ismerőseim körében kiderült, - nagyon is valós probléma, de senki nem tudja a választ... Miért kell bolondozni? "Legközelebb nem vállal ilyet." Stb. Komoly, adekvát válaszok... Köszönöm. Hagyjuk.) Oké és ha le van papírozva a dolog, akkor mit tehet a befogadó, ha gazdi nem megy érte? A büntetőjogi felelősség őt, a befogadót terheli: utcára nem teheti. Az, hogy rendes volt és belement a dologba, az oké... De mi van akkor, ha képtelen tovább lenni a kutyával? Mit tehet? Beadhatja a tulaj hozzájárulása nélkül egy menhelyre?
2023. ápr. 18. 15:16
8/23 A kérdező kommentje:
Szó szerint ezt kérdeztem: "Elviheti más tulajdonát - hozzájárulás nélkül is - egy menhelyre?" Na, most csak erre nem kaptam értelmes választ. De tudod mit? Hátha felpontozhatlak. Ha lemondja és nem vállalja... ENNEK ELLENÉRE a kutya a nyakán marad, merd a gazdik nem jönnek érte... Akkor mit tehet?
2023. ápr. 18. 15:22
9/23 anonim válasza:
Komolyan értettem, hogy legközelebb nem vállalja el. Ha igen, akkor balek, vagy szeret panaszkodni.
10/23 anonim válasza:
Az mondták elutaznának. Itt kellett volna azt mondania hogy oké, és a kutyát addig hova teszitek? Mert én nem tudom vállalni. Ha az ismerősöd képtelen nemet mondani, máshol is ugyanígy szívni fog. És nem, nem viheti más tulajdonát menhelyre. De ez olyan szinten alap, hogy a kérdés értelmetlen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!