Mi okból támadja meg egy kutya a saját gazdáját?
A fenti cikk szerint a hónapban újabb brutális kutyatámadás történt Magyarországon. Mivel a tavalyi évben hazánkban gyakorlatilag minden második háztartás kutyatartó lett, így félő, hogy a kutyatámadások száma is emelkedni fog. A gyakoribb eset, hogy a jogszabályi tiltás ellenére póráz nélkül sétáltatott állatok támadnak járókelőkre, de mint a linkelt cikk is bizonyítja, van olyan eset, amikor még a kutya gazdája sincs biztonságban. Az alapvető probléma szerintem, hogy a legtöbben elfelejtik, hogy állatokról, ösztönlényekről beszélünk, és természetesen lehet egy kutyát is nevelni, azonban véleményem szerint 100%-os biztonságban soha nem lehetünk egy kutya mellett, mindig fennáll a támadás veszélye.
35/F
Az is probléma,hogy sokan úgy választanak kutyát,hogy nem olvasnak utána a fajtajellemnek. Legutóbb is egy amerikai akita volt talán a támadó. Nekünk is az van,hát kell tudni kezelni..a faluban még kettőről tudok,akinek azért kellett mert tetszett neki a miénk..az egyik csúnyán megtépte a gazda fiát,a másik meg egy 2x2-es kenelben él,mert " hülye és agresszív". Hiába mondtam,hogy nehéz kutya, de " há nekem kell mer' szép meg védi a portát" . :(
A c.soron tengődő,falkákban kóborló menő,de megunt bull típusúakról már szót se ejtek. Katasztrófa az állattartó kultúra,itt Szabolcsban meg különösen,de ez kb.minden falura jellemző.
Altalanossagban:
Rossz banasmod - felelemagresszioval parosul.
Vagy epp ellenkezloeg, tulzott elkenyeztetes, es ezert nem tiszteli a gazdit, ha nincsenek szabalyok, elvarasok a kutya fele. Ebbol kovetkezik, hogy nem engedi felemeleni magat, nem adja oda a jatekot, kajat, ha valamit nem engednek meg neki, agresszivve valik.
De lehet harapas a jatek heveben, vagy amikor ket kutya osszeverekedik es a gazdi kozejuk nyul, engem igy harapott meg a csalad kutyaja, fel sem fogta, mi tortenik, es hogy belem harapott. Igen, osztonlenyek, de a gazda sokat szamit a tortenetben, most van egy 110%-ig megbizhato menhelyi keverekem aki kolyokkoratol itt van, es egy felnottkent befogadott kutyam, akinek dolgozunk a viselkedesen, ra nem mondom hogy 100%, mert felelemagressziv (volt), de tudom kezelni.
Az akita nem kezdo kutyasnak valo, makacs, emberre-allatra veszelyesse valhat, ha nem szocializaljak idoben, de talalkoztam mar tunderi akitaval is. Valoszinuleg a kutya-gazda kapcsolatban a kutya setaltatta a gazdat, azt csinalt amit akart.
Sokan kezdokent, nulla kutyas tapasztalattal valasztanak xy fajtat amihez hozzá ertes kellene. Vagy ha valaki bevallalos akkor ne sajnalja az idot foglalkozasra, sulira, dolgozzon a kutyaval tanulja meg a vele valo foglalkozast.
Akita nem egyszeru eset!
Nehany hete setaltam a kutyammal a parkban lattam egy kolyok akitat, oda mentem. Kérdeztem mennyi idos? Ossze szagolhatnak e a kutyak?
Mondja 6 honapos, de o nem tudja mi lesz :O
Csovalta a farkat, kutyam sem jelezte, hogy gaz lenne a kutyaval. Igy ossze szagoltak.
Kérdeztem a nőtől, hogy jarnak e kutyaoviba?
Mondja a kutya szereti, de nekik nem tetszik. Igy nem jarnak :O :O nem birtam ki es elmondtam az akita agressziora hajlamos es fontos a korai szocializacio, kutyaovi es suli is. A nő full bizonytalan volt hammal setalt a kutya rangatta őt. Elkezdett a kutya enni vmi kekszet a földről. Mondom ezt nem kene hagyni.. Jajj hat mindent megeszik :O
Nem birtam csak annyit mondtam jarjanak oviba tovabb, meg később suliba..
Mondom magamba rohadt jo, hogy ilyen full bizonytalan embernek egy akita kan kellett.
Boldog boldogtalan akitat vesz mostanaban.
Bar ez kb minden fajtara igaz, hogy utana sem olvasnak csak a kinezetre mennek..
A rendszeres kutyaval egyutt valo kocogast/futast a termeszetben es poraz nelkul elfelejtik.
Biztos vagyok benne,h a megharapott gazdi nem futott rendszeresen az akitajaval. Ja,h minden nap tobb ora futas kell neki?? Mehetett volna bicajjal is mellette pl.
Meg a sorrendisegi szabalyok betartasa,ami egyeduli modon erteti meg a kutyaval,h ki a fonok. Biztos,h ezt se alkalmazta.
A kutyaval valo birkozas kozbe meg belefer egy kis rafogas. Attol ugye kek zold fllt vagyok,de azt nem tekinthetjuk harapasnak. Harapaskor egy testreszt veszt el az ember vagy egy jo adag hust veszt el. Altalaban a rafogast mar harapasnak ertelmezik helytelenul. Pedig az csak jotekony gyenged figyelmeztetes vmire.
A media szereti elferditeni az onfot meg botranyt krealni egy egyszeru kis dologbol.
Ez sem egy terápiás vagy valóban dolgozó felmenőkkel rendelkező labi volt...
Egy kutya akkor támad a saját gazdájára, ha genetikai selejt vagy nagyon méltatlanul bánnak vele, esetleg nem tudja, hogy az illető a gazdája, mert pár hete van nála egy pár éves kutya...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!