Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ez a fajta megfelelne nekem?...

Ez a fajta megfelelne nekem? (kooikerhundje)

Figyelt kérdés

A holland kacsavadászt, kooikerhundje fajtát néztem.

[link]

Valahol azt írják közepes, valahol azt hogy aktív fajta. Eléggé szimpi lett, viszont nekem ránézésre border collie feelingje van, és a collie bár szintén nagyon tetszik, ennyire aktív kutyát nem tudnék bevállalni.

Napi 2-3 órát tudnék vele foglalkozni, hétvégén kirándulnánk, az ilyen kutyás futóversenyt vagy valamilyen sportot is kipróbálnék vele hobbi szinten. Kutyasuli is tervben van.

Tehát "komolyabb" dolgokat várnék el annál hogy elkísérjen sétálni meg simizni lehessen, de napi birkaterelésre vagy maratonfutásra lehetőleg ne legyen igénye :D

Szóval jó lenne ez a fajta szerintetek? Vagy tudtok javasolni? Mindenképp közepes testűt szeretnék.

2022. febr. 16. 11:57
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
58%
De szerintem lépjünk tovább. :D
2022. febr. 16. 16:36
 22/32 anonim ***** válasza:
29%
Nem csak munkavonalra tenyészthetnek "munkakutya" fajtát, és erre számtalan példa van. Kapásból nem csak 2 féle tenyésztési irány létezik, mivel létezik hobbivonal vagy show vonal, létezik eredeti munkájára tenyésztett munkavonal, létezik sport vonal, és létezik segítőkutya, terápiás kutya tenyésztési irány, akik ugye szintén dolgoznak, csak nem az eredeti munkájukat, pl. mint a labradorok, eredetileg vadászkutyák, de segítőkutya vonalon nem vadászatot dolgoznak velük, hanem például vakvezetők, és lehet, hogy egy vadászatra tenyésztett labrador amúgy nem alkalmas vakvezetőnek, és fordítva, pedig mindkettővel dolgoznak. Szóval a munkakutya az többféle tenyésztési irány lehet. Utána kell járni attól függően, mi a célja a kérdezőnek, és ezt nyilván egyeztetni kell a tenyésztővel. Azért nem egy olyan divatfajtáról beszélünk (bár a külleme miatt simán lehet idővel az), mint a németjuhász, ahol a show vonalat a diszpláziával elcseszték. És ha a kérdező mondjuk hobbi szinten agilityzne, szeret túrázni szabadidejében, azért egy ilyen kutyával elbír.
2022. febr. 16. 16:46
 23/32 anonim ***** válasza:
74%

Már eltértetek a fajtától. A labrador teljesen mas vérmérsékletű kutya. Hobbi szinten is a nyugodt erős kiegyensulyozott idegrendszeru fajta.

En is csekkoltam csak egy honlapot talaltam. De erdemes megnezni a MEOE oldalan is. De a weboldalon irtak hogy egyeduliek. De pl. Facebook bejegyzest 2016-ost talaltam. A weboldal frissesége is kerdes. Ha erdekli a kerdezot kerdezze oket van elerhetoseguk. Ok jobban tudnak valaszt adni. Azt meg en nem tudhatom kinek milyen kennelbol van kutyaja. De itt pl. Jelezve van hogy munkavizsga nélkuli.

2022. febr. 16. 17:10
 24/32 A kérdező kommentje:

Köszi a sok választ, igen olvasgatok róla, de sok helyen írnak sokmindent.

Azt hogy boldogtalan lesz ha megérzi egy róka szagát vagy nem vadászhat egy vizsla nem gondolom. Ez olyan kijelentés mintha azt mondanám, hogy egy bull típusú boldogtalan mert nem engedem hogy nekimenjen más kutyáknak.

Ezek kutyák, nem gondolják azt hogy hú most vadászni akarok, vagy meg akarok valakit támadni, az ösztön, a hajlam lett beléjük tenyésztve, ami kielégíthető, de nem feltétlen csak az adott tevékenységekkel. És ha el akar kapni egy nyulat a mezőn azt nem hagyom akkor se ha vadászkutyám van, mert a jelenleg erre nincs szükségünk, hibá lett erre tenyésztve.

Hogy kertbe jobb a vizslának azt végképp, nem mondanám, már a szőre miatt se. De gondolj bele, házőrzésre is alkalmatlan, ő mindig a gazda mellett volt a vadászaton futott, feladatot kapott, ha meg éppen nem vadásztak bent volt a házban. Rengeteg festményen is ábrázolják a vadászkutyákat a lábuknál, asztalnál stb.

2022. febr. 16. 18:59
 25/32 anonim ***** válasza:
74%

Kedves Kérdező!

Én csak nagyon minimális tapasztalattal tudok segíteni, tényleg a legjobb ha tenyésztőknél érdeklődsz. Én itthon eddig csak versenyeken találkoztam még a fajtával, nem tudom, hogy egyáltalán létezik e Magyarországon hobbi, esetleg nyugisabb terápiás vonal belőlük, mert nyilván egy sport labrador temperamentuma is egészen más, mint a show vonalnak.

Viszont versenyen ezek a kutyák elképesztőek voltak, pörgésben minimum egy border collie szintjét hozták, de volt olyan, amelyik egy munkavonalhoz képest lassabb bc-nél sokkal jobban pörgött, meg persze volt olyan bc is, amelyik jobban pörgött, mint a holland kacsavadász. De nagyjából tényleg a border collie mozgás- és foglalkozásigényét tudnám belőni hozzá a látottak alapján. Az egyik vizsgán volt egy olyan kutya, amelyiket helybenmaradás közben megcsípte egy darázs, a kutya csak egy pillanatra nézett oda, majd végigcsinálta az egész pályát gyönyörű lendülettel, fantasztikus volt a munkakedve. Vizsgákon jól lehet látni, hogy egy kevésbé pörgős kutya is hogy leereszt, elfárad mentálisan és fizikailag is az utolsó feladatokra, ilyet egyik kacsavadásznál sem láttam. Szóval mondom ez alapján egyáltalán nem hobbi kutyák.

Ha közepes termetű, elsősorban futótársat keresel akkor szerintem például az angol springer spániel jobb választás lehet, nekik Magyarországon is megvan a kicsit nyugisabb show vonaluk, de azért még elég pörgősek egy kis kiránduláshoz, kutyasulizáshoz :)

2022. febr. 16. 19:00
 26/32 anonim ***** válasza:
58%

24-es én a fajta ösztönről beszéltem ha munkavonalas, akkor nem mindegy,mert erősebb ez az ösztön,mint a hobbi célra tenyésztett kutyánál.

Nem azt mondtam, hogy ezt gondolják, hanem azt, hogy ha az ösztön előjön, lehet hogy te nem engedett nyuszi után futni, egy vizsla amúgy sem arra van kitenyésztve, hanem a jelzésre, de visszatérve, oké, hogy te nem engeded, de ott lesz benne egy kielégítetlen feszültség, ha erősebb az ösztön. Oké,hogy már a vadásztevékenységeket is lehet helyettesíteni, de én leginkább a munkavonalas kutyákról írtam. Szóval nem mindegy milyen kennelből veszed. Ezek a kutyák kajtató ebek, és vizikutyák is, az ilyen kutyákban az ösztön is erősebb.

Amúgy a kertes ház előnyeiről írtam, hogy ha mehetnéke van a kutyának, akkor kertbe is kiengedheted.

2022. febr. 16. 19:21
 27/32 anonim ***** válasza:
58%
* lehet hogy te nem engeded
2022. febr. 16. 19:21
 28/32 anonim ***** válasza:
66%

Én el se olvastam ezt a sok rizsát.

Imádom,hogy elméletben mindent jobban akartok tudni azoknál akik tartanak is bizonyos fajtákból.Sokra mész azzal,hogy van egy kis szoba kutyád,meg megnézted mellé a 101 nagykutya valamelyik részét,nyilván sokkal jobban fogod tudni,hogy valóak-e az én vadászkutyáim lakásba vagy sem.

A kert arra jó,hogy az eü séták helyett kintre is ürithessen a kutya.Semmi egyébre.Ugyan úgy mellette napi 1x megsétáltatod normális esetben a kutyát.Az a dolog lemozgatás és inger biztosítás része a dolognak.

Azon kívül a házban vannak,ahogy lakásban tartott kutya is.Nekik szőrt tekintve is többnyire ez az ideális.

Majdnem minden vadászkutya tartható megfelelő mozgás mellett lakásban és kert nélkül.Elég gazda centrikusak,és egyáltalán nem rendelkeznek olyan ösztönökkel amit fhu de katasztrófa,ha nem élhetnek ki.Mozgásra van szükségük,ez tény.De a kertben sem fog többet mozogni,ergo kar azt mondani,hogy hű de kieli ott az ösztönét.Melyiket és mivel? A kerítés melletti ugatással a jelzést vagy hogy gondoltad,majd nyulakat engedsz el neki? Semmi szükség rá. :D

A legtöbb vadászkutya egyébként is egyéb sportokban is jó.Az apport kutyák kiváló vízi és apróvad vadászok,nekik alternatíva az összes kereső-kutató játék,és a hozd vissza játék.

Vannak kopók akiknek elegendő a séta is,hiszen rengeteg inger éri őket.(nem szabad elengedni őket sehol,mert viszi őket az orruk)

Ott vannak az agarak is,akikkel nyúlra szoktak vadászni.Futtató,fly ball.Rövid,de intenzív mozgásra van szükségük..

2022. febr. 16. 23:35
 29/32 anonim ***** válasza:
35%
A kertnek is eppugy van elonye pl. Ha tanitani akarja a kutyat akkor tobb helye van mint szobaba. Pl. Ott kisebb palyat is fel tud epiteni. Pl. Agility. De kreativitas teren tobb lehetoseg van kutya fejleszteshez, tanitashoz mint a szoba. De mindegy is mar szerintem ez a kerdes tul van targyalva.
2022. febr. 16. 23:51
 30/32 anonim ***** válasza:
100%

Agility pálya.A havi bérlet kb lóf*sznyi pénz felépíteni egy normális pályát annyiba van mint egy pár éves bérlet összesen.Akkor is,ha saját anyagokból csinálod (bár akkor még sokszor baleset veszélyes is), és akkor is ha előre gyártottat veszel.Csak egy alagút van kb 40.000-be.

Egy havi bérlet itt a nagy pályára 8.000ft és 0-24 bent lehetsz.

Flyballra is van pálya,a bérlettel oda át lehet menni.Uszoda is van kutyáknak,de azt csak akkor lehet használni,ha van bent tréner is.

Szóval..ja.A kert még mindig csak kényelmi cuccos.Nélküle is bármit meg tehetsz.

2022. febr. 17. 00:00
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!