Ez a fajta megfelelne nekem? (kooikerhundje)
A holland kacsavadászt, kooikerhundje fajtát néztem.
Valahol azt írják közepes, valahol azt hogy aktív fajta. Eléggé szimpi lett, viszont nekem ránézésre border collie feelingje van, és a collie bár szintén nagyon tetszik, ennyire aktív kutyát nem tudnék bevállalni.
Napi 2-3 órát tudnék vele foglalkozni, hétvégén kirándulnánk, az ilyen kutyás futóversenyt vagy valamilyen sportot is kipróbálnék vele hobbi szinten. Kutyasuli is tervben van.
Tehát "komolyabb" dolgokat várnék el annál hogy elkísérjen sétálni meg simizni lehessen, de napi birkaterelésre vagy maratonfutásra lehetőleg ne legyen igénye :D
Szóval jó lenne ez a fajta szerintetek? Vagy tudtok javasolni? Mindenképp közepes testűt szeretnék.
Érdekes a Vizsla is vadászkutya és semmilyen ösztöne nem akadályozza meg abban,hogy jókat heverjen a kanapén :D
Nem lesz attól boldogtalan,hogy nem vadászhat,ez f*szság.Csak aktív kutya,ezért nem való akárkinek.Nem is szeret sokat egyedül lenni sem,tehát nem nagyon van értelme keveset mozgó és sokat dolgozó embernek ilyen fajtát választani.
11-es olvassátok már el újra amit írtam, a vadászkutya aktív kutya. A vizsla amiről írsz persze tud kanapén heverni, de nem egész nap. De amúgy bármelyik kutya képes rá, de a vizsla jelzésre lett kitenyésztve a terrierrel ellentétben. Bár a válaszoló nem írta, hogy milyen terriere van, mert ha Airedale terrier-je van, abba van vidravadász kopó vér is, és róka és borz vadászatra is használt fajta vér is, és az megint más igényeket igényel, ha Jack Russel terrierje, az meg kotorékeb,igazi perpetum mobile energikus fajta, ezek mind hajtó ösztönnel is rendelkeznek.
Ha yorkshire terrierje, vagy west highland white terrierje, az meg megint más.
Míg a vizsla vadászatnál jelzi a vadat a vadásznak, nekik nem szabad elejteni a vadat. A vizsla jelzésre lett kitenyésztve.
Sanszos hogy a kacsavadász holland kutya nem, mivel a fajta kialakulásához a spániel is adott géneket, az meg szárnyas vadászatra lett tenyésztve és van amelyik nyúlra is, ergo hajtó ösztönnel is rendelkezik. Nem mindegy. Fajta és fajta között különböző igények vannak.
A Border Collie pásztor kutya, annak meg még nagyobb a mozgásigénye.
Ezért írtam, hogy ne itt kérdezze, hogy illik-e hozzá, hanem olvasson utána a fajtának. Ez a fajta nem szereti az egyedüllétet a holland kacsavadász. Azt is mérlegelje meddig lenne egyedül, nehogy unatkozzon ha házban tartja. Persze meg lehet mindent tanítani nekik, és kreatív elfoglaltságot is lehet találni nekik, de először a tulajdonságait ismerje meg, ne ismeretlenektől kérdezze, hogy illik-e hozzá a kutya, de ez csak egy jó tanács. Ne a mi válaszunk legyen a döntő, hanem az, hogy utánaolvasol a fajtának, és mérlegeled, hogy illik-e hozzád. Én csak soroltam a dolgokat, nem személyeskedtem, írtam, sem nem írtam, hogy állatkínzó a terrieres gazdija.Valahol megértem a reakcióját a gyakorin, de azért meg kéne próbálni nem csak megmondó emberek közé skatulyázni azt, aki a fajta tulajdonságokkal próbálja segíteni a kérdezőt. Én csak a fajtajellegről írtam, hogy attól, hogy jól nevelt, attól alkalmazkodott, magyarán nem 100%-ig a saját fajta ösztönére jellemző élettere van, és az nem ugyanaz.
Jeleztem szimplán csak hogy vadászkutyáknak ideálisabb a kertes ház, de lehet tartani lakásban is. A beletörődésre kaptam azt, hogy megvádoltam a gazdit, hogy állatkínzó, nem írtam ilyet. Ha elolvassa újra, akkor azt írtam, hogy beletörődik a kutya, de nem biztos, hogy olyan boldog lesz, és azt nem fogja a kutyán észrevenni. Erre kaptam azt a választ, hogy nem szedi szét a lakást, nem is ezt írtam. :) Irva volt, hogy alkalmazkodik a kutya a gazdi életritmusához, de ezeknek a fajtáknak nem ez az ideális, attól függetlenül, hogy manapság gyakori, hogy terriert lakásban tartanak, lehet tartani lakásban, nincs azzal semmi probléma, de ha nem az aktivitásához igazodó élete van, akkor bár lehet nem fog látszódni rajta, nem biztos,hogy 100%-ig boldog kutya lesz, csak egy alkalamzkodó és jól nevelt kutya, de vannak kivételek, biztos a válaszoló kutyája ilyen kivétel. De attól függetlenül elvonatkoztatva a válaszoló kutyájától, lehet nyugodt kutya, és részben boldog, de ugyanakkor az ösztöneiben akkor is érezni fogja a menést, még akkor is ha nem mutatja, mert az már nevelés kérdése is és alkalmazkodott a kutya az élettérhez. Ha ezt nem értitek akkor nem értitek, de próbáltam jelezni, hogy ne hasonlítsátok a terriert, a vizslát és a holland kacsavadászt,mert másra lett kitenyésztve mind, különböző igényekkel és tulajdonságokkal.
A nem lesz attól boldogtalan, mindaddig nem, míg nem találkozik egy fajtájára jellemző vadállattal, vagy nem fog egy olyan szimatot az utcán, ami a vadászösztönt hozza elő benne, vagy szimplán nem jön rá egyszer a csirkeól közelében, hogy jé ő tulajdonképpen vadászkutya,és itt most nem a terrieres gazdiról írtam, mivel ő lakásban tartja a kutyáját és nem sétáltatja mezőn. Láttam már németjuhászt is lakásban tartva megfelelő körülmények között.
Persze aktív kutyák a vadászkutyák, de nem mind csak aktív. Ha olvasnátok a fajták kialakulását, akkor ezekre a fajtákra vannak jellemző ösztönös tulajdonságok és különbségek is, mivel több olyan kutyafajta génjei adódtak a tulajdonságaiknak a kialakulásához.
Ha csak arra alapoz, hogy aktív az édes kevés, olvassa el a fajtára jellemző dolgokat, és utána döntsön, én csak ezt tanácsoltam. És tanácsoltam neki, hogy valami apport sportot is találjon ki neki, ha csekkolta mire használták vadászatban, mert lehet apport kutya volt, vagy ha kertesben van csináljon neki agility pályát ez is kreatívan nem csak mozgást fejleszti, hanem koordinációs és képesség fejlesztő is.
Amúgy épphogy kihalt fajta, egy bárónő mentette meg a fajtát a kihalástól.
* Írtam? Nem írtam, hogy állatkínzó a terrieres gazdája.
Én tudom, hogy nem írtam. Ez csak amolyan felrázó költői kérdés volt, hogy észre vegye a gazdi, hogy azt próbáltam jelezni, hogy fajta és fajta között vannak különbségek, még vadászkutyákon belül is, és szimplán csak soroltam a terrier tulajdonságait, bár nem tudni milyen terrierje van.
"Jeleztem szimplán csak hogy vadászkutyáknak ideálisabb a kertes ház, de lehet tartani lakásban is."
Éppenséggel pont a vadászkutyák voltak az egyik olyan kategória, akiket régen is beengedtek, tehát nekik igazából ha le vannak igényeiknek megfelelően fizikailag-mentálisan fárasztva, akkor mindegy, milyen az ingatlan, mert úgyis bent lesznek a gazdival. Fárasztani nem csak egy kertes házban lehet. Ismerek egy idős vizslát, akivel korábban sokat labdáztak, sose sportolt vele a gazdája, de ezt a kutya nem is igényelte, ismerek jack russel terrieres gazdit, aki terepfutásokra jár a kutyájával, versenyekre is, eleve ilyen a gazdi, a kérdésben felvetett fajtával kapcsolatban találtam egy magyar tenyésztőt, az ő oldalukon sem vadászat szerepel a kutyákkal foglalkozás céljából, hanem agilityre ajánlják a náluk született kölyköket, a yorki is vadászkutya eredetileg, egy ilyen kutya lakik egy emelettel fölöttem, ő annyira labdamániás, hogy más kutya labdájára is rástartol, gyorsabb a környékünkön élő border collieknál, de komolyabb sport nem érdekli, viszont minden emberért rajong. Ezek közül csak egyikük él kertes házban, de bent.
15-ös még mindig nem értitek. :D
Persze manapság már így van, aztán az egyed függő melyikben jön elő az eredeti fajtájára jellemző vadászgén. Van a fajta jelleg, és van az egyed, ami eltérhet ettől, de bizonyos ingerek hatására ezeknél az egyedeknél is előjöhet. Ezt próbáltam írni. Nem írtam, hogy probléma a lakás, mert pl. a Border collie is vagy istállóban volt vagy a gazdájával a házban. Lehet hogy a yorki rástartolt a labdára, de a Border collie szimpla labda dobálgatással nem éri be, ha érdekelné is. De ha ráérez a genetikájára jellemző ízre, akkor előfordulha hogy részben boldog csak a kutya, és abból nem biztos, hogy a gazdi észre is fog venni bármit is. A border collie hosszabb távú kutya amúgy, mivel pásztor kutya, nem feltétlen a gyorsaság, hanem a terelőképesség és az ügyesség, eszesség, a lényeg nála. Ezért mondják, hogy a világ legintelligensebb kutyája, de ugyanakkor ezért sem való mindenkinek, nemcsak azért mert nagy a mozgásigénye. Pl. én tudom, hogy hozzám valószínűleg nem lenne való, sem a felsorolt kutyák se. Border Collie-t én úgy választanék, hogy vannak terelendő állataim és farmom. Persze manapság már tartják lakásban, és boldog is a kutya, ha megvan a megfelelő mozgatása, és kreatív lefoglalása, de ugye írtam, hogy fajtán belül is egyén és egyén függő. De bizonyos ingerre még a legérdektelenebb vadász vagy pásztorkutya is változhat, a fajtájára jellemző ösztönök elő jöhetnek. De a Border Collie magyarán ha akarná a kis startolos yorkit is simán visszaterelné a gazdijához, ha előjönne benne az amire tenyésztették.
Azt próbáltam írni, hogy azért ideális a kertes ház, mert ha mehetnéke van a kutyának, de a gazdi épp dolgozik éppen otthon és akkor pont nem tud menni sétáltatni, akkor csak kiengedi a kutyát. Remélem így már érthetőbb voltam. :D
Na csak sikerül megfogalmazni. :D
19-es csak ugye én nem tudtam, hogy az az egy szem tenyésztő milyen vonalas kutyákat tenyészt, míg nem írtad most. Mivel nem gyakori ez a fajta, mint írtam, egy bárónő mentette meg a kihalástól a fajtát. De amugy a MEOE oldalán is vannak fajta tenyésztők elérhetősége, ott is körbe kéne néznie, mielőtt veszi a kutyát.
Ezért írtam, hogy mérlegelje azok alapján ahogy önmagát ismeri, hogyha munkavonalas a kutyatenyésztő tenyészete akkor képes-e kielégíteni a kutyája igényeit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!