Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan tanítsam meg a kutyámna...

Hogyan tanítsam meg a kutyámnak, hogy a tárgyat, amit visszahoz ne ledobja elém, hanem a kezembe ejtse?

Figyelt kérdés
A kutyám ügyesen visszahozza amit eldobok neki. De folyton ledobja elém. Azt szeretném, hogy a kezembe tegye a tárgyat, amit visszahoz.
jan. 31. 21:19
 1/7 anonim ***** válasza:
94%

Én azt csináltam, hogy a bal kezemben volt a jutifalat, és a labdáért cserébe adtam oda neki.

Ha ledobta elém, mutogattam neki a tenyerem, hogy "nem oda, ide a kezembe!"

Szinte azonnal megértette, mit akarok.

jan. 31. 21:37
 2/7 anonim ***** válasza:
82%

Nem minden kutya szeret labdázni, egy átlag kutyánál örülhetsz, ha egyáltalán párszor visszahozza a labdát. Nekem a kézbe adást csak a két borderemnek sikerült normálisan megtanítani, mindkettőnél huzakodós játékkal, kézérintés megtanításával építettem fel és ők valóban akartak játszani, nem csak a kedvemért apportoztak, így azokat a próbálkozásokat jutalmaztam, mikor közeledtek az elvárt viselkedéshez.

Kajával a terrierem gyorsan megtanulta, de a kaját nem tudtam kivenni a rendszerből és igazából örültem, ha 5-6x visszahozza bárhogy. Mikor volt jutifali, végtelent tudot apportozni. Van egy néhány évesen befogadott kutyám is, hát rajta látszik, hogy kimaradt a kölyökkori "szoci", mindent, ami nem szabály, iszonyú lassan tanul meg, vele is pár percig lehet csak játszani, mostanában határoztam el, hogy ráfekszünk a tárgytartásra.

Lassan 10 éve önkénteskedek menhelyen és egyre kevesebb olyan kutya van, akivel lehet játszani, bár ez egyáltalán nem reprezentatív minta...

jan. 31. 23:06
 3/7 anonim ***** válasza:
29%

2, Ez mondjuk nem feltétlen rossz, sőt. A felelős állattartóktól már egyre kevésbé kerülnek kutyák menhelyre, aki tényleg kiképzi meg foglalkozik vele, annál általában egy életre ott a kutya.

Az elmúlt 10-15 évben nagyon sokat változott az emberek kutyákoz való viszonya, jó irányba.

febr. 1. 00:18
 4/7 anonim válasza:
77%
Azért ezzel sajnos nem tudok teljes mértékben egyetérteni, még mindig lehangoló milyen körülmények között tartanak vidéken eldugott helyen állatot, és nem csak kutya tartásról beszélek.
febr. 1. 01:33
 5/7 anonim válasza:
0%

Azt szoktam mondani, hogy a legnagyobb állat a földön, az ember! Aki istent játszik a védtelen állatok felett és azt hiszik, hogy mindent büntetlenül megtehet.

Sajnos nagyon rossz tapasztalataim vannak és nem is hiszek némelyik embernek mikor állattartásról papolnak, és ez a véleményem az i/gazságszolgáltatás oldaláról is.

febr. 1. 01:40
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

4, Nem ezeket mondom.

Elhanyagolás meg alkamatlan gazdák mindig lesznek, de a megfontoltak, akik már trükköket tanítanak, nem dobják oda a kutyát csak úgy.

febr. 1. 10:13
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Én megpróbálnám megtanítani neki hogy tartsa a játékot, odaadod neki és nem dobhatja el. Ha ez már jól megy parancsszóval, akkor beiktatni egy új parancsszót, amikor elveszed tőle. Aztán egyre kevésbé veszed el aktívan, hanem tartod a kezed és a parancsszóra elengedi. Ezután leteszed a földre a labdát, és mondod neki hogy adja oda, tartod a kezed,es megvárod amíg odaadja. Ha ez is megvan stabilan, akkor csak közelre, kb fél - egy méterre dobd el, amin még nem izgul be annyira és tartsd a kezed neki, a parancsszót mondva. Amint egy távolsággal stabilan megy, növeld a távolságot. Szépen lassan el tudod neki dobni olyan messzire ahogy szoktad és a parancsszóra a kezedbe adja. Ha úgy hozza vissza hogy ledobja, akkor addig ne vedd fel amíg a kezedbe nem adja (ezt már csak akkor ha a tartás - odaadás stabil, amúgy nem fogja érteni). Ha valamelyik lépés nehezen megy neki, akkor lépj vissza egyet a folyamatban és az előző feladatot gyakorold vele. Fontos, hogy jól elkülöníthető szavakat válassz parancsszónak, amik rövidek, de eléggé különböznek egymástól. Én a "tartsd" és a "kérem" szavakat használnám, de teljesen mindegy mit mondasz, a lényeg hogy mindig ugyanazt. Nagyon nagyon sok türelem és kicsi lépések kellenek, fokozatosan nehezítsd a feladatot, stabilan teljesítse mielőtt továbblépsz a következő szintre.
febr. 1. 22:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!