Hogyan tanítsam meg a kutyámnak, hogy a tárgyat, amit visszahoz ne ledobja elém, hanem a kezembe ejtse?
Én azt csináltam, hogy a bal kezemben volt a jutifalat, és a labdáért cserébe adtam oda neki.
Ha ledobta elém, mutogattam neki a tenyerem, hogy "nem oda, ide a kezembe!"
Szinte azonnal megértette, mit akarok.
Nem minden kutya szeret labdázni, egy átlag kutyánál örülhetsz, ha egyáltalán párszor visszahozza a labdát. Nekem a kézbe adást csak a két borderemnek sikerült normálisan megtanítani, mindkettőnél huzakodós játékkal, kézérintés megtanításával építettem fel és ők valóban akartak játszani, nem csak a kedvemért apportoztak, így azokat a próbálkozásokat jutalmaztam, mikor közeledtek az elvárt viselkedéshez.
Kajával a terrierem gyorsan megtanulta, de a kaját nem tudtam kivenni a rendszerből és igazából örültem, ha 5-6x visszahozza bárhogy. Mikor volt jutifali, végtelent tudot apportozni. Van egy néhány évesen befogadott kutyám is, hát rajta látszik, hogy kimaradt a kölyökkori "szoci", mindent, ami nem szabály, iszonyú lassan tanul meg, vele is pár percig lehet csak játszani, mostanában határoztam el, hogy ráfekszünk a tárgytartásra.
Lassan 10 éve önkénteskedek menhelyen és egyre kevesebb olyan kutya van, akivel lehet játszani, bár ez egyáltalán nem reprezentatív minta...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!