Átlagos munkahely mellett kutya?
Én is, úgy ahogy szerintem sokan mások napi 8 és fél órában dolgozom. Reggel 6:30 kor indulok, egy óra alatt érek be a munkahelyre és éppen ezért délután 5 órára érek haza. Nagyon szeretnék kutyát itthonra, jelenleg cicáim vannak, akiket ugyan imádok, de ők nem annyira igénylik a társaságom sajnos 🥲Ennek ellenére velük is sokat foglalkozom, de nyilván más minőségben mint egy kutyával kellene. Elég aktív életet élek, nem szeretek otthon ülni (eleget ülök a munkahelyen), hétvégente mindig megyünk valamerre vagy akár csak itt a környéken kirándulunk. Korábban amikor még a szüleimmel laktam akkor is minden időmet kint az állatokkal töltöttem, a kutyával én foglalkoztam, tanítottam, vittem sétálni stb stb. Hiányzik is nagyon, de ő a család kutyája, így nem költözött el velem. Tehát nagyon hiányzik egy kutya az életemből, viszont félek, hogy nem lenne rá annyi időm amennyit szeretnék a munkahelyem miatt. Hétköznap annyira sokat vagyok távol, hogy én ezt nagyon kevésnek érzem. Közben egész nap otthon unatkozzon egyedül? Tudom, hogy sok családban pontosan ez történik, de én nem feltétlenül gondolom azt, hogy ez egy kutya számára megfelelő lenne. Viszont akkor ha ezt vesszük akkor ilyen átlagos életet élő embernek, aki 8 órát dolgozik egy nap ne is legyen kutyája? Mit gondoltok erről? Esetleg van valaki hasonló helyzetben? Mit tanácsoltok?
Egyébként kertes házban élünk, hatalmas portával, így nem feltétlenül a négy fal között kellene bent gubbasztania egész nap, de úgy gondolom ez mit sem ér ha mégis egyedül lenne… Természetesen délutánonként abban a kevés kis időmben is fordítanék rá megfelelő időt, kutyasuli alapvető lenne, meg ugye a nagy kirándulások hétvégente. Mégis van bennem egy jó nagy gát, hogy ez így nem az igazi. Minden véleményt szívesen olvasok ezzel kapcsolatban😇

Megoldható, de persze vannak megoldandó problémák is.
Egy nagy kertes házban a munkaidő alatt akár még a kertben is lehet a kutya, amikor meg otthon vagy bemehet a házba is.
Így a vizeletet, székletet nem kell szorongatni órákon keresztül, de nem is lehet kis termetű öleb, azokat nem telepítheted ki a házból.
A másik problematika, hogy a kölyök kutya még gyerek, az sokkal több időt igényel, mint a már felnőtt, de egy felnőtt kutyának meg lehetnek olyan problémái, amit kezelni nehéz. Van tehát érv, és ellenérv is, hogy milyen kutyát vigyél oda.
Egy hosszabb szabadsággal érdemes összekötni a kutya "honosítást", és lesz sok buktató - ha úgy döntesz, hogy belevágsz.
A részleteken lehet elmélkedni, vitázni, de arról neked kell véleményt formálni, hogy mégis milyen kutyát szeretnél, és hogyan képzeled el vele a jövőt, úgy, hogy ott vannak a macskáid is.
Az sem egynapos feladat, hogy a macskák, és a kutya békésen meglegyenek egymással.

Szerintem, ha valahogy meg van oldva, hogy a kutya egy száraz, meleg helyre visszavonuljon az udvarról, abban a 10 órában, amíg távol vagy, a többi időt pedig veled töltheti egy légtérben és napi 1-2 órát sétáltok, az teljesen jó egy átlag kutyának. A fűtött helyre rengeteg megoldás van, valakinél külön kisház, valakinél egy kisebb szoba, de talán a fűthető kutyaház is jó lehet. Vannak ismerőseim, akik sima beszalmázott házban hagyják az udvaron a kutyát télen is(ha otthon vannak, akkor pedig beengedik), ott szkeptikus vagyok, hogy mennyire viseli ez meg a szervezetüket, de elmondásuk szerint nem volt még ilyen baj.
Gyerekként jó időben kint hagytuk a kutyánkat, mikor elmentünk, hidegben pedig a nagyszüleim engedték ki dél körül 5 percre az udvarra. Mikor huzamosabb ideig voltam itthon (pl nyári szünet) 9-10 körül levonult a nappaliba vagy épp fel az emeletre, ahol én nem voltam és 3-4 körül meg folytatta a matricáskodását.
Szerintem nem az unalom miatt fontos a társaság, inkább lelki szükséglet. Most ho-ban dolgozom, itt fekszik a két kutya a lábamnál, de nem tudom őket 0-24 szórakoztatni, mert dolgom van...
Persze vannak kutyák, akik "életmódot" igényelnek, de náluk is inkább azon van a hangsúly, hogy megkapják a napi x óra minőségi foglalkozást, mint, hogy mennyit fekhetnek a lábadhoz bújva.

Annyit tudok erre mondani hogy Svédországban például törvényileg tilos 6 óránál hosszabb időre egyedül hagyni egy kutyát. Mindenki vonja le a következtetéseket.
Nem az a lényeg, hogy kibírja-e a kutya. Kibírja. Az a lényeg, hogy milyen minőségű életet szeretnél biztosítani neki.

Kertes házba is vihetsz kisebb testű kutyát. Kint nem fog unatkozni, mert a környezeti ingerek lekötik a figyelmét. Ha hazamész pedig be is engedheted a lakásba.
Javasolnék egy menhelyről örökbefogadott keverék kutyust. Azok igénytelenebbek, ellenállóbbak. Természetesen a folyamatos megfelelő táplálásra, orvosi ellenőrzésre (oltások), gondozásra neki is szüksége van. Vele mehetsz akár kirándulni, sétálni is.
Ja! És megfelelő kerítés, valamint chip legyen!

Tacskom van es kertes haz. Mi ezt ugy oldottuk meg, hogy van kutyaajtonk, barmikor kimegy-bemegy. De csak az eloszobaba mehet be akkor, amikor nem vagyunk otthon, mert egy kis vaddiszno es tiszta sar lenne az egesz haz, ha o egesz nap szabadon maszkalna. Termeszetesen az eloszobaban is 22 fok van, nem fagy meg :D
Ha hazaertunk es megmostuk, mehet a kanapera :)
Illetve eloszor setalni megyunk ki.
De kistestu es/vagy rovidszoru kutyat nem lehet napkozben kizarni. Az ugy nem jo, ha kizarod 8-9 orara, hat megfagy szegeny. Oke hogy utana bemehet, de kint addig szenved.
Futott hely kell nekik…

3#
Erre azt mondom akkor gyereket se válaljon aki 6 óránál többet van távol?
És aki 8 meg pláne 12 órát dolgozik?
Ezt nem rossz indulatból írom mert mi pont több időpontba dolgozunk műszakba.
Plusz gyerekek, szóval szinte mindig van otthon valaki.

"Erre azt mondom akkor gyereket se válaljon aki 6 óránál többet van távol?"
Hát igen, aki otthon akarja hagyni a gyerekét egyedül, minden nap 8-12 órára, az inkább gyereket se vállaljon.
"Kint nem fog unatkozni, mert a környezeti ingerek lekötik a figyelmét."
Maximum két hétig. Amikor már minden fűszálat végigszagolt, minden sarkot megismert és minden járókelőt oda-vissza többször megugatott, akkor pontosan ugyanúgy unatkozik a kertben, mintha egy lakásba lenne bezárva.
De gondolj bele, Neked mekkora kertre lenne szükséged, hogy ott életed végéig "lekösség az ingerek a figyelmedet" és soha ne akarjál kijönni onnan?

"Annyit tudok erre mondani hogy Svédországban például törvényileg tilos 6 óránál hosszabb időre egyedül hagyni egy kutyát"
Sok országban vannak hülye kutyás törvények. Ez pl ellenőrizhetetlen. Egy egészséges kutya 10 órát is kibír, persze rendszeresen nem egészséges. Miénk fél éves kora óta 100% szobatiszta, és van hogy túlóra van. Ők máshogy "menedzselik" a vizeletet mint mi emberek.

""Kint nem fog unatkozni, mert a környezeti ingerek lekötik a figyelmét."
NA ez pl egy hatalmas tévhit, a kutya becsavarodik ettől, mert nincs akivel játszon, foglalkozzanak vele, feladatot kapjon. Mikor mindent megugat egy kutya meg kergeti a biciklist, autókat a kerítés mentén az nagyon nem helyes és jó neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!