Mit csináljak? Az eredeti gazda visszakéri a kutyáját akire nem vigyázott eléggé.
Én a saját kutyám vittem chipelni, mondta a doki hogy tisztában van vele hogy nincs benne chip. DE! Protokoll szerint akkor is le kell húzni a kutya nyakán, hogy ha "mégis" lenne benne. Így ennek következtében szerintem köteles olvasni, ha odaviszed, főleg, hogy talált kutya.
Valamint minden egyes vizitnél kéri az oltási könyvet. Ha csak labor, bármi.
Ezt azért írtam le, hogy a jövőben hátha hasznos lesz valakinek.
Ha az előző gazda kereste volna, akkor meg is találja, ha a megtaláló is keresi a gazdát, és nem csak fél év után rábukkan az utcán.
A Facebookon lehet a legeredményesebben megtalálni a gazdát, ha nem működik a chip, vagy nincs benne (kötelező úgy tudom, és ha van kiskönyve akkor chipnek is kéne lennie).
Ahol lakom, nagy létszámú város szintén, vannak csoportok, és gyakran keresnek elveszett kutyáknak az eredeti gazdáját, vagy a saját meglógott állatát, és meg is találják ha keresik.
Gyakran nem úgy, hogy meglátja azt a hirdetést amit a megtaláló kirakott, hanem más emberek akik látták mind a két kereső posztot linkelik és kommentelik oda az érintett személyeket, bejegyzéseket. Nem kell hozzá 0-24-ben a Facebookot lesni, persze R kell nézni de nem percenként, mivel rengetegen használják, környékben lakók vannak a csoportban és nagyon sokan segítenek.
Előfordulhat hogy mégis elkerülik egymást, de elég ritka.
Ha kereste volna a kutyáját, akkor bizonyítsa, hogy kereste, és pont az a ritka eset hogy ez sem volt elég, vagy ha eddig se érdekelte akkor most miért is? Kicsúszott belőle, mert nem lopott a kutya, ha kereste a gazdáját de az meg leszarta.
A chip sem bizonyítja a tulajdonjogot és az oltási könyv sem. Azt csak törzskönyv vagy szerződéssel lehet bizonyítani. Adás-vételi szerződésben benne van a chip szám, ha ilyet fel tud mutatni az előző gazda, akkor természetesen igazoltan az övé.
A törvény egyébként egyértelműen kimondja, hogy meddig kell hirdetni a kutyát és mikor lehet az új gazda nevére íratni, ha nem jelentkezett senki. Ezek után csak ténylegesen igazolt tulajdonjoggal igényelhető vissza az állat.
Igen, jogilag maradhatna nálad... De gondolj bele, milyen önző ember vagy ha megtartod? Te hogy éreznéd magad a gazda helyében? (Mert te nem vagy az) Főleg ha felnőtt volt már akkor is a kutya mikor találtad, akkor a gazdához képest semmi az az idő amit eltöltöttél a kutyával. A gazda vajon mennyire kötődik a kutyához akkor? Igen, lehet felelőtlen, de lehet nincs facebookja pl... Nem kötelező (sok 30 körülinek nincs, kapásból eszembe jut vagy 5, pedig van köztük aki az e.on-nál dolgozik, nem szegény, nem él elmaradott helyen, csak nem akar) De lehetett volna akár egy idős ember is, nem tudhattad. Te vagy nem gondolkodtál, vagy vissza sem akartad adni.
Ki kellett volna plakátolni. Nem lakhat túl messze, főleg ha csak úgy meglátta a kutyát az utcán. Mellette rakni csak ki Facebookra. A te hibád hogy nem találta meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!