Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mi a bajod az ebadóval?

Mi a bajod az ebadóval?

Figyelt kérdés
2021. márc. 8. 10:59
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
76%

Nem tudom igazából, mert nem tudom hogy pontosan mi járna vele és milyen lenne gyakorlatban...

De olyan kommunista szokásnak tűnik.

Engem a TB is zavar...

Minden bejelentett munkával rendelkező ember fizeti, egy háziorvos meg így is csak havi 1,500,000 forintot kap a társadalombiztosítótól, hogy azzal gazdálkodjon ahogy tud.

Ebből kell fizetnie az asszisztensét, akinek a szuperbruttója kb. 350,000 Ft.

Bérleti díjat kell fizetnie, meg kell rendelnie egy csomó eszközt, stb.

És ami marad az a fizetése.

De ha csak a legális bért nézzük, akkor ki lehet számolni, hogy alig marad valami.

Pedig már alig van háziorvos az országban...

Egy ilyen ebadónál meg úgysem fizetne senki, csak azok akiknek amúgy is olyan a szemlélete, de ezzel Ők tulajdonképpen le lennének húzva, ha más meg nem fizeti...

Jelenleg rendes tápot nem hajlandóak venni a gazdák 75 százaléka.

Erről felmerülne, hogy akkor legyen ebadó helyett mondjuk alkalmassági vizsga kutyatartáshoz?

Szerintem az durva lenne... Túl diktatorikus és ott is csalnának, illetve vesztegetések lennének.

A legegyszerűbben szerintem a következőkkel lehetne javítani az állattartás körülményeken: Legyen az állatkínzás tényleges letöltendővel bűntetve... Papíron most is lehet, ha jól tudom maximum 3 évvel büntetni, de csak a nagyon súlyos esetekben van az, hogy tényleges letöltendőt kap a bűnös, vagy még akkor sem.

Ezentúl lehetne az, hogyha valaki mondjuk megkötve tartja az udvaron a kutyáját, bizonyíthatóan rendszeresen, akkor már menjen egy évet ülni... Szerintem ez teljesen korrekt.

Jelenleg azok sem kapnak semmit általában, akiknek a kutyája megvakul meg ilyenek, a tartási körülmények között, meg ilyenek.

Hát ez egészen egyszerűen ne legyen így...

A másik dolog pedig a táp.

Nem értem, hogy mi annak az akadálya, hogy a pedigré és frisskies miért nem tiltható be az országban. Nem hinném, hogy van állatorvos aki ezek mellett kiáll... Államilag meg kéne szabni, hogy Magyarországon kizárólag olyan kutyatápok forgalmazhatók, melyeknek minimum 30 százaléka hús, hiszen jelenleg ez az érték 4 százalék, ami nyilvánvalóan nem elégséges...

Ezáltal a tápok ugyan drágábbak lennének, de csupán olyan mértékben, hogy aki mondjuk eddig havi 4000 forintból etette a kutyáját, annak innentől kb. 6000 forintot kéne havonta kiadnia.

A prémium tápok nem olyan drágák... Most is bárki megengedhetné magának akinek van állata. Csak amíg van olcsóbb...

Én 2 macskát etetek 85 százalékos hústartalmú táppal, összesen havi 8 ezer forintból kijön az etetésük...

Nem drága, még egy gyári munkásnak sem.

2021. márc. 8. 12:00
 22/33 anonim ***** válasza:
94%

Mi haszna lenne belőle a kutyásoknak?

Évek óta kérvényeztük egy futtató építését, szarnak rá...

2021. márc. 8. 12:02
 23/33 anonim ***** válasza:
90%
"a kutyások által okozott károk, szennyezések felszámolására kellene költeni" - én sem értem, milyen kárra gondolsz. A kutyapiszkot összeszedem, más "kárt", szennyezést nem okoz.
2021. márc. 8. 12:03
 24/33 anonim ***** válasza:
95%

Az, ami a kocsiadóval. Beszedik, de semmi látszata. Mindenhol kátyú, parkolni lehetetlen, az utak állapota katasztrófa.

Ha bevezetnék az ebadót azt a pénzt is zsebre tennék, nem lennének sem futtatók sem ürülékgyűjtő szemetesek.

Vagy az, ami a garázsadóval. Van a házam alatt egy garázs amire külön adót kell fizetnem, ez kétszerese a házam adójának. Ezt eleve az adózott jövedelmemből vettem, plusz az építőanyagon sem kevés ÁFA van.

Szerintem éppen eleget adózok és semmi látszata nincs semmilyen téren.

Ez a bajom az ebadóval is.

2021. márc. 8. 12:05
 25/33 anonim ***** válasza:
87%

24,es vagyok. Két éve könyörgök az onkormányzatnak szemetesért. Két éve!!!! Hogy ne kelljen órákig sétáltatnom a kutyaszart. Mindig leráznak. Az FKF is lerázott. Szedjem össze, de tegyem is zsebre amíg haza nem érek.

Kb az ilyen dolgok miatt mondom, hogy fizessen pluszba adót az, akinek 6 anyja van.

2021. márc. 8. 12:07
 26/33 anonim ***** válasza:
93%

Jelenleg is drága dolog a kutyatartás, minek az?

Egy nagytestű kutyám van, jó minőségű ételt kap de nem hiperszuper mindenmentes prémiumot. 40 ezerbe kerül havonta eltartani és még azt nem számoltam hogy rakosgatok havi szinten 5-15 ezreket ha neadjisen megbetegedne ne kelljen aggódnom az anyagiak miatt.

Ráadásul a jelenlegi állattartási kultúra és a fel(nem)jegyzett adatok alapján ezt kb lehetetlen lenne megtenni. Nem tartják nyilván az állatok számát, állapotát egyes háztartásokban, mégcsak a chip és oltás meglétét is csak akkor nézik ha tömegközlekedni, határt átlépni akarsz a kutyáddal, vagy megtámadott valakit. Nulla nyilvántartás és ellenőrzés van jelenleg is. Mit vársz egy ilyen "rendszertől"?

A másik hogy a jelenlegi kormány jól befektetné stadionokba a beszedett adót a menhelyek meg leshetnék.

2021. márc. 8. 12:09
 27/33 anonim ***** válasza:
85%

Még plusz 1 gond, ugyanaz mint a KÖTELEZŐ chipnél és oltásoknál. Én beadatom, de a zsákfaluban élő Rikárdó nem. Őt nem is büntetik, ha oltatlanul chip nélkül megtámad a kutyafalkája.

Ezzel megint a normális állattartók lennének szívatva, a primitívebb létformákat meg ugyanúgy nem ellenőrizné senki.

2021. márc. 8. 12:12
 28/33 anonim ***** válasza:
94%
Egyetértek. Normálisak szívnának. Én kutyáim oltottak és chipesek, de hány olyan kutya van, ami nem? Pedig kötelező. Egyetlen bűnöm, hogy parkos részén póráz nélkül sétáltatom őket, mivel az egész kerületre jutott egyetlen futtató, ami nem sokkal nagyobb mint egy szoba... Illetve valóban tapasztalom, hogy pl üdülő övezetben, ahova nyáron járunk, hiába szedem a kakit, több órás séta során egyetlen kukával sem találkozom. Szemetelnek is az emberek, mert nincs hova dobni. Kukát persze kihelyezni nem képesek, pedig igen látogatott környék.
2021. márc. 8. 12:23
 29/33 anonim ***** válasza:
93%
Az állattartás akárhonnan nézem nem alapjog, hanem luxus. Ha valakinek nincs pénze rá, hogy dokihoz vigye ivartalanítani, chippeltetni, évente oltani, normálisan etetni, annak ne legyen állata. Ráadásul az ivartalanításra sajnálnak egyszeri 20 ezret, akkor évi 10et se fogja kifizeti, pedig az ivartalanítan kutya után nem kéne fizetni. Ha tényleg a kutyásokra lenne fordítva az a pénz, nem lenne bajom az ebadóval. Esetleg fent lehetne belőle tartani egy normális állatorvosi ügyeletet, mert ez is megyeszékhely, aztán péntek este 6 után nem tudod hova vinni ha baj van. Persze van doki, aki hétvégén jópénzért kijön vagy bemegy, de lehet nincs olyan jólfelszerelt rendelője.
2021. márc. 8. 12:27
 30/33 Buran ***** válasza:
90%

Az ebadó alapvetően szerintem nem lenne egy rossz ötlet, ha értelmes dolgokra fordítanák, aminek van valami látszatja. De az, hogy én befizetem, aztán elveszik az univerzum valamely zugában és stadion* lesz belőle, nekem nem oké.

*ez jutott hirtelen eszembe, de mindenki behelyettesítheti a saját szájíze, vagy az önkormányzatának szokásai szerint. Nálunk valószínűleg szökőkút készül belőle.

Meg fizetek így is elég adót a kutyámra, úgy gondolom. Ha veszek Neki enni (kutyásoknál ez nagyon gyakran előfordul), jutalomfalatot, pórázt, labdád, vitamint, bármit, akkor rögtön ki is fizetek 27% ÁFA-t. Az amúgy adózott fizetésemből.

Elviszem orvoshoz, ne is legyen nagy baja, csak egy sima oltásra. Abból is megy az adó. (És nem fizeti a kisállat biztosítás)

Én egy megyei jogú városban élek. Nálunk a helyi állatvédő szervezet látja el a gyepmesteri feladatokat is. Erre évente ad az önkormányzat 2-3 millió forintot, amit a helyi polgármester nagy felhajtások közepette ad át.

Ha egy 60 ezres megyeszékhelynek akkora probléma kiizzadni magából ezt az évi pármillió forintot (ami azért költségvetési szinten aprópénz), hogy arra külön adót kelljen szedni, akkor nagy gond van.

És erre mondhatják a nem kutyások, hogy hát miért ők fedezzék ezt, de ne feledjük: amikor én maszek kutyaboltban vásárolok, akkor az a helyi önkormányzatnak fizeti az iparűzési adóját. Amikor a helyi állatorvoshoz viszem a kutyám, az az önkormányzatnak fizeti az iparűzési adóját. Meg még fizetnek sok minden mást is.. Miért kell nekem még ezeken felül (amiket részben én fizetek, hiszen én adok pénzt a szolgáltatásaikért, meg a többi állattulajdonos) még plusz adót fizetnem?

De ha valamelyik multinál vásárolok a kutyámnak, abból is jut adó.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy 2-3 millió nem elég éves szinten egy menhelynek. 3 millió 12 hónapra leosztva 250 000Ft. Két fizetés nem jön ki belőle, hát még az egyéb (tetemes) kiadások. Így az erre valót is mi, állatbarát emberek dobjuk össze, ki pénzzel, ki tárgyi adománnyal, ki munkával beszállva.

Ha lehetne választani, én állatrendőrséget szeretnék az ebadóból, akik jobban figyelnek a kínzott, éheztetett állatokra, megfelelő jogkörökkel felvértezve.

És nagyon örülnék szigorúbb büntetéseknek, amiket ki is szabnak és végre is hajtanak!

De szívesen venném kutyafuttatók kiépítését, több szemetes elhelyezését, zacskóadagolókat (vagy a kint lévőknek a feltöltését :D), de ha takarítanak belőle az sem gond. Mert sajnos nem mindenki szedi fel a kutyapiszkot maga után, s bármekkora kutyás is vagyok, nem szeretek kutya sz.ba lépni. (Arról az apróságról nem is beszélve, hogy a többi kutyára is veszélyes lehet...)

Esetleg ha a kedves állam beszállna a kutya orvosi költségeibe. Nem teljes támogatást szeretnék, csak na, akinek már volt komolyabb betegséggel dolga, az tudja mire gondolok.

És hiába a kisállat biztosítás, mindenre az sem terjed ki. Nekem sajnos volt szívbeteg kutyám. Születésétől fogva szívmegnagyobbodása volt. Ha megnézzük az Aegon kisállat biztosítását (én erről hallottam), ott az Általános Feltételek / Különös Feltételek II./4.3/G pontját, kimondja, hogy "anatómiai rendellenességek" esetében nem fizetnek. Vagyis köszönöm szépen, fizethettem volna évi 20 000 forintot, hogy aztán szegény kutyám utolsó féléve ugyan úgy félmillió forintba fájjon, mint ahogy sajnos így is történt.

De ugyan ezen biztosítás I. sz mellékletében szépen kifejti, hogy bizonyos fajtáknál (ÉS AZOK KEVERÉKEINÉL) nem fizet egy csomó betegségre. Német juhász esetén (én német juhász keverékeknél) a csípőízületi diszplázia a biztosításon kívül esik. - Német juhászt pedig lehet összeszedni az utcán, menhelyen, rossz helyről elhozni, stb., nem muszáj rögtön azt mondani, hogy aki kifizette érte a tenyésztőnek az árat, az fizesse az orvost is. Arról nem is beszélve, hogy a menhelyek tömve vannak német juhász keverékekkel.

De amúgy egy normális állatorvosi ügyeletet is szeretnék. Mert ugyan nálunk hétvégén van, de 10 000Ft csak az, hogy az orvos visszaköszön.

Mindegyik kutyámat úgy szedtem össze valahonnan, menhelyről, utcáról, de volt, amelyiket én akasztottam le a 1,5 méteres láncról és hoztam magammal. Becsülettel álltam és állom az etetésük, ellátásuk, szórakozásuk, orvosi kezelésük költségeit. Nem hiszem, hogy a tisztességes ebtulajdonosokat kellene még egy adóval lehúzni, aminek általában látszatja nincs.

Büntessék ronggyá az állatkínzókat, dolgoztassák őket a börtönben, oldják meg. A részletek kidolgozásához vannak nálam okosabb és a joghoz sokkal jobban értő személyek.

2021. márc. 8. 12:52
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!