Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Egy idősebb kutyával lehet...

Egy idősebb kutyával lehet elnézőbb az ember, ha nem megfelelően viselkedik?

Figyelt kérdés

Van egy keverék kutyám, 17 éves, idén nyáron lesz 18.

Kölyökkora óta rendkívül intelligens, sok kutyám volt már, de ő a viselkedését illetően mindig is az az "álom" kutya volt.

Nulla agresszió, mindent és mindenkit elfogad, kompatibilis bármilyen állattal,gyerekkel,idős emberrel, minden tevékenységben szívesen részt vesz, mondhatni "mindenre jó".

Erre bónusz, hogy okos is, és csak az emberen múlik, hogy mit akar belőle kihozni, pl nekem nem volt rá igényem, de biztosan rövid idő alatt megtanult volna sört behozni a hűtőből, vagy bármi ilyesmit.

Tavaly kissé zavartan viselkedett, majd "lebénult" a hátsó fele.

Elvittük azonnal az állatorvoshoz, ott már szerencsére jobban lett még mielőtt bármilyen kezelést kapott volna.A doki sem tudta mi lehetett, azt mondta, hogy talán agyvérzése volt.

Azóta szerencsére nem történt vele hasonló sem, és teljesen rendbejött.

Természetesen megijedtünk, és én azóta sokkal elnézőbb vagyok vele, nem szoktam leszidni olyan dolgokért amikért korábban igen.

Bevallom, mostanra kicsit elszemtelenedett, pl. evés közben bökdös, hogy neki is adjak, meg néha kukát borogat, és guberál meg hasonló kisebb rosszaságokat csinál.

Ilyenkor azért rászólok, és szégyelli is magát, szóval ő teljesen tisztában van vele, hogy olyat csinál amit nem szabad, csak nincs következménye.

Nem akarok rá haragudni, nem akarom leszidni, sajnos már nem sok van neki hátra, még akkor sem ha pozitív vagyok és években számolok.

Egyedül a hallása romlott meg, illetve a fogai nagy része tönkrement, de örömmel jön sétálni, bandázik a többi kutyával, boldog és kora ellenére nagyon aktív, még ha jóval lassabb is mint régen volt.

Ez az agyvérzés olyan hirtelen jött, és emiatt bennem van az, hogy ő majd egyik percről a másikra fog itt hagyni, nem pedig egy fokozatos, lassú leépülése lesz, így nem lesz időm felkészülni az elvesztésére. (hiába tudom, hogy a kora miatt ez biztosan megfog történni, de amíg él és jól van, addig nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy mi lesz nélküle)

Nem azért írom ki a kérdést, mert a válaszok alapján majd változtatok azon, hogy leszidom e vagy sem.

Amiket ő megcsinál azt egyetlen (fiatalabb) kutyámnak sem engedem, nem bökdöshet ha eszek, nem is szuggerálhat közvetlen közelről, ha kiborítaná a kukát bármelyikük iszonyat pipa lennék, de az öregnek "már lehet".

Arra lennék kíváncsi, hogy van még olyan aki hasonlóan megenyhült már az öreg kutyájával kapcsolatban, vagy ilyenkor sem szabadna?

2021. jan. 6. 14:05
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Persze, szépítsd meg szegénynek az utolsó éveit, és örülj neki hogy még veled van!:) Rossz lesz, amikor már nem bökdösi a lábadat evés közben:(
2021. jan. 6. 14:26
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
En sem piszkàlnám már ilyenekèrt az öreg kutyànat, de arra biztosan nagyon figyelbèk, higy ezt a kivètelezèst ne vegye èszre a többi fiatal, mert fèltèkenysègböl könnyen összefoghatnak az öreg ellen, ès kikezdhetik.
2021. jan. 6. 14:27
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nyugodtan engedhetsz neki egy kicsit csak ahogy feljebb is írták a többi kutya ezt ne vegye nagyon észre.
2021. jan. 6. 15:00
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Olyan idos mar a kutyad, mint ha az üknagyszuleidet szeretned megfegyelmezni. Nem hinnem, hogy ebben a korban akarkire is veszelyt jelentene, tehat szerintem is nyugodtan rahagyhatod a hulyesegeit.
2021. jan. 6. 15:18
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Idős kutyánál abszolút nem kell szigorúnak lenni, inkább türelmesnek. Addig örülj, amíg rosszalkodik! Az enyém lassan 15 éves és elég rossz állapotban van. Vannak jobb és vannak rosszabb napjai. Nem sok van neki hátra. Bármi rosszat is csinál, akár véletlenül, akár szándékosan, nem kap érte büntetést, neki már minden el van nézve. Inkább szeretgetem, simogatom, amíg lehet...
2021. jan. 6. 17:14
 6/7 anonim ***** válasza:
Jaj de szomorú téma ez... Szerintem különben az rosszabb, hogy végig kell nézned a kutyád szenvedését, betegeskedését, ha úgy megy el, már ha lehet választani eközött, hogy melyik a "jobb" elmenés. Felkészülni erre sehogysem lehet. Emiatt meg ne legyen lelkiismeret furdalásod, hogy többet megengedsz Neki. Ezt a kisebbeknek is érezniük kell. Egészséges kutyukat kívánok Mindenkinek!
2021. jan. 6. 17:58
 7/7 anonim ***** válasza:
46%

Akkor másik megközelítés: a kérdést sem értem.

A bökdösés abbamarad, ha nem erősíted meg. Nem nézel rá, nem szólsz hozzá, nem veszel róla tudomást, pláne nem adsz neki kaját. Tök fölösleges miatta bepipulni, szidni, büntetni.

A kuka téma, nos....

- a tiltószó nem büntetés, ugyanolyan feladat, mint a behívás meg az ül, ugyanúgy le lehet jutalmazni, ha kérésre békén hagyja a kukát, mint ha ülne, pacsit adna vagy bármi. Ha sikerült a tiltószót haraggal, büntetéssel összekapcsolni, akkor egyszerűen hívd le róla és tolj bele jutalomfalatot.

- ha nem vagy otthon és úgy borogatja a kukát, akkor a kukát meg a kutyát válaszd el fizikailag egymástól, rakd olyan helyre a kukát, ahol nem jut hozzá... Simán ehet fel olyan dolgot belőle, amitől baja lehet.

Szóval ezen ismételten nem szükséges mérgelődni, szidni, büntetni miatta a kutyát.

Nyilván, te látod a kutyád egészségi és mentális állapotát, de én büntetés, szidás helyett simán ezt csinálnám. Ha mentálisan meg nincs már teljesen topon, akkor végképp én igazodok hozzá és nem fordítva.

Jó egészségeset a kisöregnek! :)

2021. jan. 6. 18:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!