Miert kell közterületen póráz nélkül sétáltatni?
Nem, nem irigykedem, mert nincs mire...
Miért kell elengedni a kutyát közterületen, lakott településen belül?
Nem féltitek a kutyátokat vagy más kutyáját?
Pl. tegnap is pasi mellett goldi szépen slattyogott, meglátott kutyával, egyből szaladt át az úton... Persze jött egy autó, így én is felkaptam az én kutyám, és szóltam, hogy póráz kellene. Persze még a másik félnek állt feljebb...
Mondjuk azokat sem értem, akik erdőn engedik el az általuk jól nevelt kutyának vélt ebet. A kutya hajtHAT vadat, ilyenkor a vadász közbeavatkozHAT (sőt, kellene is, hisz az ő feladatuk az állomány védelme). Olykor meg megy a sírás...
Komolyan nem érzik egyesek a felelősséget?
Engem nem erdekel, hogy mas ember mikent setaltatja a kutyajat, en nem arra gondolok hogy mindig valami bajtol kellene rettegni, en is ideges leszek ha kutyaszarba lepek, de magamat hibaztatom mert nem neztem a labam ele.
De jo, hogy nem vagyunk egyformak, mert en nem szeretnek olyan lenni mint az itt megnyilatkozok tobbsege :)
Ket okbol adodoan setaltatjak az emberek poraz nelkul a kutyaikat:
1./ A kutya allandoan szaglaszik, megall es jelez, megall es nezelodik ... a gazdi nem tud nyugodtan setalni, mert a kutya viselkedese miatt lepten nyomon meg kellene allnia.
2./ Egy gazdi szeretne megadni a kutyajanak azt a szabadsagerzest, amit az emberi civilizacio elvett a kutyatol.
Pont nemrég történt a környékünkön, hogy egy nő a kistestű bichon-szerűségét sétáltatta, póráz nélkül, aki nekiment egy staffinak, a staffi meg védte magát, a bichon elpusztult. Ezek után még a nőnek állt feljebb, megkereste a srácot idézem: ,,hogy több kistestű kutya életét ne tudja elvenni".
Ezt azért írtam le, mert az ilyen típusúak, ha történik valami, mindig mást hibáztatnak. Ha kocsi ütné el a kutyát, akkor az autóvezetőt, ha másik kutya tépi meg, akkor a kutyát és a gazdát. Nekem is volt olyan kutyám, akit póráz nélkül sétáltattam, nagyon erős kapcsolat volt köztünk, ezenkívül hihetetlenül nyugodt kutya volt. Lekopogom, egyszer sem ment oda senkihez/semmihez, nem ment ki az útra, semmilyen attrocitásunk nem volt. Teszem hozzá forgalmas helyen még így is csak pórázzal vittem.
A kutya hamarabb volt a foldon mint az ember ... a kutya segitett az embernek, hogy az allatvilagon felul tudjon kerekedni es ezert valojaban a kutyanak is koszonhetjuk, hogy a taplaleklanc legtetejere kerultunk.
Annyi mindent koszonhetunk a kutyanak ... egyesek meg jonnek ezzel a kozterulet es poraz dumaval. Meg a gondolat is erkolcstelen!
Ha én a terelő vonalú 3 éves mentettemet, aki kóborolt, le tudom fárasztani pórázon, úgy, hogy otthon nyugodt, és sorozatosan kapom rá a dicséreteket a járókelőktől (nem csak a küllemére, hanem a viselkedésére is, és sokan hiszik azt, hogy fajtatiszta, pedig már a mérete miatt is látszik, hogy nem), akkor nem értem, hogy más miért képtelen használni a pórázt arra hivatkozva, hogy a kutyának kell a szabadság.
Amúgy meg itt egy remek kérdés, ahol kivesézik a póráz témát:
https://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__10595295-az-..
Nem retteg ettől mindig az ember, de ha látom, hogy jönnek szembe, akkor pórázt rakok a kutyára... Nem mindenki szereti a(z) (idegen) kutyákat, ezt el kell fogadni!
Nekem is kistestű kölyköm van, nagyon barátságos, sokat járunk kutyák közé. Én a sajátom ismerem, de a Jóska/Piska/Mari kutyáját nem...
Nem örülnék, ha ilyen nyomorult felfogás miatt, mert megall szaglaszni és mar nem is jó a séta, (igen, én is megâllok, nem esik nehezemre) meg a 'csak úgy lehet szabad a séta ha nincs póráz' baja lenne vagy a kutyámnak vagy nekem.
Minden nap 2x is talalkozom ket koborkutyaval. Nekem vadbarom KAJom van. Soha semmi gondunk nem tortent meg, minden kutya tokeletesen viselkedik, pedig rajtam kivul nincs ott senki emberfia.
Szoval szerintem nem kell attol parazni, ha talalkozol egy vagy akar tobb szabadon maszkalo allattal.
Vaddisznokkal is rendszeresen talalkozom es meg ebbol sem volt soha semmi problema (furcsan nezek amikor ilyen urbanlegendakat olvasok) ... talan nem kellene elfelejteni a termeszettel joban lenni.
Én abban a kutyás csoportban olvastam ezt először, az illetékes bejegyzéseként, nem urban legend:
Hát ne haragudj, egy KÀJnak nem fog nekimenni egy kutya sem. Ahogy a kanári szigetekinknek sem... Fel tudják az állatok is mérni, hogy meddig mehet el.
Ellenben a 3 kg-os zsebpiszok nem ellenfél.
Az említett két 'jól nevelt' ebzet egyike egy dán dog, a másik egy boxer volt.. :)
Ne hidd, hogy egy malacait féltő koca nem menne neki a kutyádnak. Hány vadàszaton kapnak sebet disznótól vadászkutyak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!