Hogyan tudnám úgy megnevelni a kutyát, hogy ne csak akkor viselkedjen normálisan, ha egyedül vagyok itthon, valamint, hogy tisztelje jobban a cicáimat?
Az etetéssel kapcsolatban nem tudom, mi nem érthető.
Ne nyúljon senki a kutya kajájához, mikor eszik! Ilyen egyszerű. Különösen egy pásztorkutya esetén. Legyen olyan kapcsolatunk a kutyával, hogy evéskor közvetlen mellette lehetünk. Ha pedig megkérjük, hogy hagyja abba, akkor a kedvünkért tegye meg. Ezt követően vehetjük el a kaját, ha már nincs ott a kutya szája.
Akinek az egója építéséhez arra van szüksége, hogy a kutya szájából szedje ki az ételt, az inkább menjen el pszichológushoz!
A gyereknek meg nincs esélye evéskor a kutya táljába nyúlni, mert az etetéskor ott van a felnőtt. Etetheti a gyerek is az imádott kutyusát, de a szülő is lássa. Legalábbis kicsi gyerek esetén. Az nem fordulhat elő, hogy étel maradjon a tálban, ugyanis ha a kutya nem eszi meg, el kell venni. Megtanulja, hogy akkor kell enni, mikor kajaosztás van.
A kutya lefárasztására a sétánál jobb nincs. Fizikálisan talán nem is túlzottan, de szellemileg valamennyire lefárasztja ( az új ingerek miatt). Garantálom, hogy ha naponta egy órát sétálnak ezzel a kutyával, semmilyen otthoni rosszalkodása nem lesz. Természetesen ez egy udvari kutyánál fárasztónak tűnhet a gazdának, én se csinálom, de ha nagyon zavaró az otthoni rosszalkodása, ez egy biztos megoldás.
Egy pásztorkutya normál esetben napi 10-20 km-t gyalogol a nyájjal, hegyen-völgyön. Egész nap együtt van a pásztorokkal, a többi kutyával, a nyájjal. (Tehàt nem játszanak vele, de nincs egyedül)
Éjjel, hajnalban, időnként napközben is támadnak a farkasok, medvék, ellenük harcolni kell.
Ehhez képest, ha egy akár nagy területű udvaron egyedül van egész nap, unatkozik. Amennyiben a kerítés túloldalán nincs nagy mozgás, pl külterület, stb., akkor tényleg halálra unja magát, hisz még a házőrzést se tudja gyakorolni. Hozzá kell tenni, hogy nagyon intelligens, így még nehezebb elviselnie az ingerszegény közeget, no meg a tudatos mellőzést.
De nem kutyás ember! Nem utálja, de nem is szereti a kutyákat. Mit nem lehet ezen felfogni? Vannak emberek, akik nem szívesen élnek együtt kutyával, pláne nagytestűvel. A kérdező ilyen ember. Ez akkor lenne gond, ha mindemellett ő találta volna ki, hogy legyen ott az a kutya, de nem ez a helyzet. A kutya adott volt, ő igyekszik hozzá alkalmazkodni, még el is látja. De ettől még szeretni nem fogja, ha nem csípi a nagytestű kutyákat. És nem is értem, miért lenne tőle ez elvárható. Foglalkozzon a kutyával az, aki odavitte. Miért kötelező a kérdezőnek szeretnie?
A rangsorról meg annyit, hogy lehet, hogy szerinted elavult ez a falkaszemlélet, de a legjobb kutyakiképzők is a falkára alapoznak, amiben igen, a kutya van az utolsó helyen, a család minden tagja, igen, a gyerek is fölötte áll. Így ugyanis véletlenül se lehet a kutyának olyan megnyilvánulása a gyerek felé, amiből baj lehet. Mert persze, felügyelettel legyenek együtt, de vécére mindenki kimegy például. Ha a gyerek abban a 30 másodpercben megy oda a kutyához, aki azt gondolja, hogy ő magasabb rangú a gyereknél, a gyerek pedig akár véletlenül tesz egy olyan mozdulatot, amit a kugya félreért, már lehet baj. Amúgy én is úgy alakítottam ki tudatosan, hogy a macska is a kutya fölött legyen a falkában, tréner tanácsára. Így fogadta őt el a legkönnyebben, és így van biztosítva, hogy semmiképp ne bántsa. A kaját pedig nyilván nem vesszük ki a szájából poénból, alaphelyzezben senki nem piszkálja evés közben, de bizony hasznos, ha amúgy megtehetem ezt, mert ha pl. benyal barmit az utcáról, amit nem kéne (akár szöges kolbászt, ami sheggfejek szoktak csak úgy viccből dobálni itt-ott a kutyasétáltatós helyeken), jó, ha el tudom venni tőle, és nem nézem tétlenül, ahogy lenyeli.
Nálunk bejött a falkamódszer, német juhásznál, rottweilernél, most pedig egy bull típusú keveréknél is sikeresen alkalmazzuk. És ez nem azt jelenti, hogy nem szeretjük a kutyát. Szeretjük, rengeteget foglalkozunk vele, a hálóban alszik (a saját helyén), van neki külön sarok a kanapén, minden nap sétálunk, játszunk, agyon van szeretgetve. De a rangsorban ő van alul, és ezt pontosan tudja. És egyébként tökéletesen boldog így, ahogy az összes többi is boldog volt.
Nem tudom, a 42-es kihez szólt, mert bizonyos dolgok egyértelműen rám reflektálnak, a többihez viszont semmi közöm. Azért válaszolok.
1. Én felfogtam, hogy nem szereti a kutyát - miután ez többször is elhanzott. Annyit mondtam, hogy minden baj abból adódik, hogy senki nem szereti a kutyát. Ez tény. És nem is várom el tőle, elismertem, hogy a szeretetet nem lehet kierőszakolni.
2. A "falkavezérség" témát nem én vetettem fel, de reagálok, hisz én is hülyeségnek tartom. Nekünk nem kell falkatagként működnünk. Remekül együtt lehet működni, dolgozni a kutyával társként, családtagként. Talán leginkább a szülő-gyermek kapcsolathoz hasonlítható. Az én első komondorom a világ tán legdominánsabb kanja volt, semmilyen kutya nem lehetett vele egy szinten. De velem nem rivalizált, én a szeretett apukája voltam, akinek megtett bármit, mert mindennél jobban szeretett.
Te németjuhàsz, rottweilernél meg pitbulloknál, stb. szerzett tapasztalatok alapján mondasz véleményt komondorról. Lehet, hogy azoknál úgy van, kominál nem. Komondornál nem fordulhat elő, hogy a gyerek egy véletlen mozdulatára támadjon/védekezzen stb. Én 80 kilóval véletlenül ráléptem a fekvő komi farkára vagy lábára, eszébe se jutott rossz néven venni. Egy kisgyerek 8-10 kilóval véletlenül rálép, észre se veszi. Felmehetsz bármelyik netes fórumra, rákérdezhetsz, egy esetet nem fogsz találni, amikor egy komondor akár egy rossz szót szólt volna a család gyermekének. Bármit elvisel a családja gyermekétől. Az általad preferált fajtáknál valóban sok negatív esetet hallani, kominál nem.
De miután a kérdezőéknél a kutya kinn van, a gyerek meg vélhetően nem a kerti budiba fog járni, így a wc-re menet sem lehet rossz mozdulat. Én is csak példaként vetettem fel a kutyával közös tv-zést, ha már macskával csinálják. De tartósan benti lét a komondornak nem is esne jól. Kisgyereket nem is szabad egyedül hagyni kinn, hallottunk már esetet, mikor a kerti kútba, tóba, medencébe fulladt a felügyelet nélkül hagyott kicsi.
3. Az etetésnél rá kell nevelni, hogy csak azt eheti, amit a gazditól kap, és csak akkor. Ha meghagyja, elvesszük. Ne szokja meg, hogy rájárhat, csak úgy eszegethet bármikor bármit. Ha bármikor bármit felvesz a földről, azonnal rászólni, elvenni. De ez nem olyan, mint az etető táljába benyúlni. Arról tudja, hogy az övé, erròl a földròl felszedett cuccról meg minden esetben azonnal tiltva volt, pontosan tudja, hogy nem szabad.
Komondorom valóban nincs, nem is volt, valószínűleg nem is lesz. De két ismerősömnek is van, és ők nagyonis a falka elv szerint nevelik, betartják a rangsort. Szóval nem tudom, igaz, más fajta, de mégiscsak kutya, szerinten az alapokban nem működik másképp. Lehet amúgy, h9gy tényleg bármit eltűr alapból is a gyerekeknek, de azért én erre pl. nem alapozok, biztosabbnak érzem a dolgot, ha a gyerek fölötte áll, és ezt a kutya is tudja. A német juhász is nagyon gyerekszerető, sőt, a bullok is, de azért nem hagyatkoznék kizárólag erre a tulajdonságára, abból nem lehet baj, ha az ember pluszban bebiztosítja a dolgokat.
Amúgy nem azt mondtad, hogy szeresse a kutyát, tény, csak folyton lovagolsz a bezzeg a macskák témán. Igen, bezzeg a macskák, mert a macskákat szereti. Ennyi, ettől nem lesz rossz ember, nem mindenki van oda a kutyákért. Tudom, hogy ez kutyás fejjel nehezen feldolgozható, én se értem, mit nem lehet rajtuk szeretni, csak elfogadom a tényt, hogy nem és kész. A macskákat meg szereti, ezért tőlük elviseli, amit a kutyától nem. Igen, kettős mérce, de szerintem nem róható fel neki.
A macskákra azért tértem ki, mert kiderült, hogy a kérdező is pontosan tudja, hogy pont a macska terjeszti azt a kórt, ami a terhes nőkben fejlődő magzatot károsítja. NEM a kutya, hanem a MACSKA. Ennek ellenére őt az zavarja, ha a kutya megnyalintja egy pillanatra a kezét, azt imádja, ha a macskák végignyalják az egész karját. Ezt ép ésszel felfogni nem lehet. Én elfogadom, hogy te mint pártoló tag azt szeretnéd, hogy torz gyermeket szüljön, valamint ő is pont ezt szeretné. Én csak a komondort szeretném kimenteni ebből a nem normális környezetből. Nem kötelezhető senki a kutya szeretetére, de a mentális kínzás folytatása ellen tiltakozom. Egy komondornak ugyanis az, ha ő az ételéhez nem nyúlhat hozzá, ellenben a macskák igen.
Ja, hogy a te trénereid szerint ez a legbiztonságosabb... Aha, tehát ha néhàny idióta tréner szerint az a legbiztonságosabb, ha a cirkuszi idomàr az oroszlán kitátott szájába teszi a fejét, akkor ezt kell csinálni. Sőt, még azt is el kell hinni nekik, hogy az oroszlàn ettòl jól érzi magát.
Az etológusok bebizonyították, hogy az összes állat közül a kutya viselkedése, gondolkodása áll az emberéhez legközelebb. Ugyanis többszázezer éve élünk együtt. Az emberszabású majmok - amelyek genetikailag 95-97 %-ban megegyeznek velünk - sem gondolkodnak, viselkednek annyira hasonlóan hozzánk, mint a kutyák. És a kutyák viselkedése nem a farkasokhoz áll közel, hanem az emberhez. Az emberen kívül egyetlen élőlény van, amelyiknek a szemgolyója fehér, azon van a sötétebb kör (barna, fekete, kék, zöld). Tehát az emberen kívül csak a kutyának van ilyen szeme. Tudod, miért? Mert így lehet látni, hova irányul a tekintet, tehát már a tekintettel is kommunikálni lehet. A kutyák és az emberek már akár szemvillanásból is megértik egymást. Annyi ideig éltünk együtt, hogy a kutya szeme is hasonult az emberéhez. De azért az idióta trénerek, kikèpzők a farkasfalkához akarják hasonlatossá tenni a kutya és ember közösségét.
Mindezek ellenére újból hangsúlyozom, nem várom el tòle, hogy szeresse a kutyát. Azt sem várom el, hogy a macskákkal való kapcsolatán változtasson. Elfogadom, hogy veled együtt azt szeretné, ha torz gyermeke születne. Én csak azt kérem, ha nem változik a kutya élete, akkor adják át a fajtamentòknek.
Ha jól látom, a 43-as a Kérdező volt. Ebből arra következtetek, hogy egyetlen célja volt ezzel az egésszel, megerősítést nyerni. És folytatni az eddigieket. Ebben az esetben a komondort ki kell menteni.
Ja, mèg valami. Aki úgy akarja nevelni a kutyáját, hogy egy falkarangsorban legalul legyen, még a macskák is fölötte álljanak, ha házi patkányt tartanak, az is a kutya fölött legyen, na, az ilyen ember természetesen ne számítson arra, hogy a kutya majd megvédi. Akik annyira a farkasfalkàt akarják másolni, azok nézzék meg, az hogy működik. Van az alfa, a vezér, és van az omega, a legutolsó. Az omega sosem védi meg az alfát, magától a közelébe se nagyon mer menni. Veszély esetén az alfa harcol.
Ellenben ha a kutyát családtagként neveljük, joggal bízhatunk a segítségében.
En nem a falkasorrendet mondtam, hanem azt, hogy az ember NEM falkavezer, hanem gazda.
Ennek egyszerű oka van. Az ember nem úgy viselkedik, mint egy falkavezer. Ugyanis egy falakvezér: befedezi az összes tüzelő szukát, megvédi a falkat, irányítja a vadászatot stb. Na, csak a három legfontosabbat irtam le, ebből az ember egyiket sem csinalja. 1: a zoofilia büntetendő szerencsere, így remélem a nagy falkavezersegedben nem csinaltad meg eddig az összes szukát, amit tartottál 2: elvárja az ember a kutyától, hogy védje meg őt és a portát, nem pesig fordítva, ahogy egy falkavezér védelmezné a falkáját 3: mivel az ember számára a vadászat annyi, hogy beballaf a boltba kutyakajáért és a kutya ennek nem részese, így nyilván itt sem tud megmutatkozni a stratéga mivolta a falkavezérségnek.
Szóval, mostmár érted te is (es mondd el a 20 évvel lemaradott trénereidnek is), hogy miért nem falkavezer hanem gaza minőségben van jelen egy kutya eletében az ember.
Torz gyerek a macska miatt, meg idekeverni a zoofíliát... Én ezen a ponton kiszálltam ebből a beszélgetésből. Eddig is gyanús volt, hogy nem sok értelme van vitázni egy önjelölt kutyaszakértővel, aki a trénerek 95%-ánál is okosabb, de most már biztos vagyok benne.
(u.i: egy nyers gyümölcstől, zöldségtől nagyobb valószínűséggel lehet toxoplazmózist kapni, mint macskától).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!