Minden megbízható helyről származó uszkár kutyus ilyen drága?
Minden méretű és színű uszkár ára, akit csak találtam, 300000 Ft felett van. Sokaknak azért fontos a papír, mert versenyeztetni akarják őket, fontos hogy díjnyertesek legyenek a szülők is. Nekem semmi ilyen szándékom nincs, egyszerűen szeretnék egy kutyát, és elképesztően belszerettem az uszkárok természetébe és kinézetébe, ezért nagyon örülnék neki. Ettől függetlenül szívesen gondolkodnék menhelyben és más fajtákban is, de a közvetlen családomat is figyelembe kell vennem, akik pedig örülnének, ha nem egy szőrhullató bajnok lenne, az pedig külön plusz ha hipoallergén és úgy tudom, ők ilyen szempontból elég jók. (Ha egyedül élnék ez mind nem zavarna/érdekelne, de így ezt is szem előtt kell tartanom). Sajnos nincsen, és nem is nagyon lesz sokszázezer forintom amit egy kutyusra el tudnék költeni. Nincs lehetőség esetleg olyantól uszkárt venni, aki valóban jól tartja őket, és fajtatiszta a kutya, de nem a hosszasan visszavezethető vérvonalat kell megfizetni, hanem annál alacsonyabb áron, csak magát az uszit?:(
Ne kövezzetek meg kérlek, nem értek hozzá, de természetesen ha ez nem kivitelezhető, akkor nem fogok támogatni semmi olyat egy kiskuya megvételével, amit nagyon nem kéne, és mielőtt valaki le akarna lőni, hogy egyáltalán miért merül fel bennem ilyen, tényleg csak kíváncsiságból kérdeztem, nyilván ilyen jófogás és hasonló oldalakról soha nem vennék kutyát, nem is erre irányul a kérdés:)
30. válasz: A vita többi részében nem szeretnék, hiszen nem is tudok állást foglalni, ezzel viszont egyetértek, akárhogy számolom, a havi tartást megengedhetem magamnak, még egy jó sokba kerülő betegséggel állatorvos-látogatást is, viszont egyszerre nem tudok előkapni sokszázezret. Persze gyűjtögetéssel lehet, de örülnék ha nem évek múlva lenne kutyám:) úgyhogy úgy lászik az uszit, bár nagyon tetszik, inkább "feladom", keresgélek inkább más fajtákat, vagy menhelyi kutyust:)
Köszönöm, neked is boldog kutyázást!😊
Kedves kérdező!
Nem szeretnélek elszomorítani, de más fajták sem olcsóbbak. Szaporító ne támogass, nincs értelme rizikózni, hogy beteg vagy ideggyenge kutyád legyen. Két megoldás van:
1.gyűjtögetsz
2.felkeresed a fajtamentést
Azt írod el tudnád tartani. Akkor nincs gond, azt az összeget, amit havi szinten rá költenék tedd el, hamar összegyűlik. Ezzel egy időben keresd fel a neked szimpi tenyésztőt, mert sokszor várni kell a kölykökre.
Üdv, második válaszoló vagyok, enyém a 750ezres corgi xD
Csak egy pár gondolatot szeretnék megosztani a vitás kérdéskörről, de félreértés ne essék, semmi esetre sem szeretnék olajat önteni a tűzre:)
Szóval abban maximálisan egyetértek hogy a kutya szeretete és a vele való foglalkozás nem váltható ki drága használati tárgyakkal, ugyanúgy, mint ahogy a gyerek esetében sem. Ha szereted a kutyádat és megfelelően gondoskodsz róla (értem ez alatt étel, tréning, stimuláció, impulzusok, egészségügyi ellátás) akkor tök mindegy neki valóban hogy egy levetett lyukas farmer az ágya, vagy egy 40 ezres szupermatrac.
A másik oldala viszont ennek, hogy sokszor szerintem igenis indokolt megvenni a drágább holmit (ha megengedheted magadnak), mondok egy példát, hogy miért:
Láttam hogy ment a példálózás a 40 ezres kutyaágyakkal, na most nekem pont egy ilyen van. A következők miatt vettem:
- az olcsóbbak mind bolyhosak, bolytosak, vagy valami olyan anyagból vannak, hogy szét tudja rágni, tépkedni a kutya. Kicsi volt még, jött a foga, új volt neki a ketrec, néha egyedül volt hagyva, mivel foglalja el magát? Rágja, amit lehet. Nem egy, nem kettő "olcsóbb" matracot fogyasztott el, csócsált meg a kiskutya, a kisebbik baj ezzel hogy újat kell venni, a nagyobbik hogy sose lehet tudni hogy amit éppen megevett a kutya az gond nélkül átmegy rajta, vagy valami bajt okoz esetleg bent. Ez masszív anyagból van, nem tudja szétrágni.
- azáltal hogy nem tudta szétrágni, nem rögzült a kiskutyában egy rossz szokás, nevezetesen hogy az ágyunkat szét lehet rágni ha unatkozunk. Ezt gondolom nem kell magyarázni, hogy miért jó.
- az olcsóbbakról általában nem levehető a huzat, vagy egyáltalán nem lehet mosni őket. Erről az ágyról simán le lehet cipzározni a huzatot és betenni a mosógépbe.
- az olcsóbbak általában nem vízállóak, úgyhogy ha "baleset van" ami kiskutyánál előfordul gyakran, akkor egy mizéria takarítani, tisztítani a dolgokat. Ez az ágy vízlepergetős anyagból van úgyhogy ha történik is baleset, simán kiviszed az udvarra, leöntöd róla, letörlöd egy zsepivel és kész. Nem szívja be, nem lesz szaga, etc. Bent is, kint is használható, eső nem árt neki.
Ha ezeket végignézzük akkor azért jól látszik hogy a drágább ágy:
- potenciális egészségügyi kockázatokat hárít el (nem tudja megenni a kutya)
- segít a tréningben (nem rögzülnek rossz szokások)
- gazdi életét is megkönnyíti, higiéniai szempontból és kényelmi szempontból is
Lehet mondani hogy a kutyának mindegy, és valóban, de azért mi tudjuk hogy mégse teljesen.
De ugyanezt a gondolatmenetet végig lehet vinni sok mindenen, pl. a játékokon is. Rengeteg olcsóbb labdát, kötelet, gumicsirkét etc. szedett szét már a kutyus kiskorában és a legnagyobb baj itt is az egészségügyi kockázat. Végül bele kellett törődnöm hogy a KONG játékokat kell neki megvenni, azok tartósak és nem tudja szétrágni őket. Valóban ötször annyiba kerül, mint egy mezei gumicsirke, de cserébe sokkal többet is ad.
A kutyakaja megint csak egy olyan téma ami nem vélemény kérdése hanem tények és számok alapján el lehet dönteni hogy melyik kutyakaja "jó", és melyik "nem jó". Pontosan lehet tudni hogy egy kutyának élete adott szakaszában, nemtől, kortól és testsúlytól függően milyen tápanyagokra (fehérjére, szénhitrádra, rostokra, vitaminra, ásványi anyagokra) milyen mennyiségben van szüksége, és meg lehet nézni hogy melyek azok a kutyakaják amelyek ezeket tartalmazzák, és melyek nem, és számít nyilván az is hogy ezeknek a hozzávalóknak milyen a minősége. Egy párhuzam, hogy mi is ehetünk Aldis 400 forintos mikrózott hamburgert, meg otthon sütött, Angus marhából és a kertben termesztett bio zöldségekből összerakott csudaburgert is, mindkettőtől jól laksz, nem arról van szó, de azért van különbség a kettő között.
Summa summarum, vitán felül áll hogy a szeretet nem helyettesíthető drága cuccokkal, ugyanakkor szerintem ne vitassuk el azt sem hogy a drágább dolgok általában azért drágábbak mert valamilyen tekintetben minőségibbek. Ez nyilván nem igaz pl. a "fenszi tálra" vagy a designer minimál kutyaházra, na azok tényleg a gazdinak vannak:) Az én kutyusom is 900 forintos fém tálakból eszik és iszik, mert egész egyszerűen nem látszik hogy egy drágább tál mivel ad többet, úgyhogy azokra valóban nem lehet azt mondani hogy a kutya miatt veszed. Így én pl. nem is veszem. De sok mindenre viszont lehet mondani és igenis ha megengedheted magadnak akkor közvetlenül vagy közvetetten jót teszel a kutyának azzal, hogy a minőségibb árut veszed.
Előszöris, szerintem el kell fogadni, hogy ha valaki kinezett egy fajtat ami tetszik neki az igenis kb. 200 ezer forintnál kezdődik, teljesen mindegy milyen fajta.
Emellett a 12 kg/18 ezer forintos kutyatáp az szerintem a real nature lehet, én is azzal etetem a 10 kgos kutyámat, és kiváló minőségű szuperpremium kutyatáp amivel semmi probléma nincs. Ez nálunk azt jelenti, hogy kb 3 hónapra elég, szóval olyan 6 ezer forint havonta, plusz a kullancs/bolha/szivfereg stb elleni tabi 4 ezer forint havonta. Szerintem ezek a havi minimum kötelező kiadások. Ezenfelül az en kutyámnak van egy kedvenc halas nasija, amiből egy zacskó 2 ezer forint, és egy átlag hónapban ebből kettő minimum elfogy. Van egy kedvenc labdája, amit sajnos mindig megkaparint egy másik kutya a parkban/futtatoban/hajogyarin/barhol, es ezert ebbol is legalabb havi 2-3 darabot veszünk (szerencsére ez nem egy felső kategóriás labda kb. 700 ft).
Mi befogadtunk egy 12 hetes kiskutyat februárban, így nem kellett érte fizetni, csak egy jelkepes osszeget az alapitvanynak aki megtalalta a kidobott kölyköket. Viszont az első honapban meg igyis tobb mint 100 ezer forint rament arra, hogy legyenek jatekai, tanyerjai, hamja, nyakörve, poraza(i), autósülése és biztonságiöve, fésüje, hordozhato itatoja, hordozhato tanyerja, megkapja a maradék oltasat és stb., pedig nem luxi cuccokat vettünk neki, hanem ésszel vásároltunk ár/érték aranyban megfelelő termékeket. És abban igaza van az uj gazdag, felvagos valaszolonak, hogy ha nyaralni megyünk még kell neki utlevel, a szálláson is külön kell neki fizetni es stb. Hosszútávon ugye még az ivartalanitas is kötelező kiadás ami ugye 20-50 ezer körüli összeg, ami előtt meg ugye erdemes egy vervetelt csinaltatni meg 10-20 ezer forintert (mi ezen már túl vagyunk szerencsére), ezenfelul evente a kötelező oltasok, altalanos vervetel, es egyeb vizsgalatok, hogy minden rendben van-e.
Mi elég stabil anyagi háttérrel rendelkezünk, de az nem is kérdés, hogy ahogy betölti a 6 hónapos kort rögtön kötjük rá a biztositast, hiszen barmikor barmi megtortenhet, és a kutya egészsége (ahogy a család többi tagjáé is) az első.
Akarhogyis van azzal egyetertek, hogy aki nem tud belathato idon belul osszesporolni 200-300 forintot arra, hogy 10-15 évre magához vegyen egy társat, az szerintem sem engedheti meg magának a tartasat. Persze ez nem azt jelenti, hogy aki megteheti annak muszaj megtenni, ugyanugy opcio a befogadas is, hiszen mi is igy döntöttünk, ezt mar mindenkinek magának kell eldontenie, de a 2020ban a FELELŐS kutyatartas igenis drága.
Nekem is 12 hetes kutyám van, ezért nem teljesen értem, hogy hogy ment rá több, mint 100 ezer forint az első hónapban..
Az oltásokat nem 1 hónap alatt kell beadni, 1 hónap alatt kettő darabot kell, ami rossz esetben is 20e Ft.
- Tányérok - komolyan? 1400 Ft a rozsdamentes acél tányér, ami mosogatógépben mosható.
- Hám, póráz kölyöknek nem drága, Fressnapfban vettem 1500+700 forintért, plusz nyakörv alphazoo 600-ért, bár amig nincsenek meg az oltásai addig csak dísznek van.
- Autósülés 3-8ezer forint, mérettől függően
- játékokból egyszerre 4-5 félét vettem, de a gyerek megunt plüssei jobban érdeklik, ez nem volt több 6ezer forintnál
- fésű is filléres tétel, de még ha furminátort veszel az is 10, de mivel van már egy kutyám, ezért nem veszek mégegyet.
- az összecsukható szilikon útitál megint filléres tétel, 1-2ezer forint, a legjobb minőségűek is.
- spoton 2000
- állatorvosi költség eddig 20ezer
- fekhely 10000
még jó, hogy a piszokzacskót nem számolod ide.
Nem filléreskedtem, semmiből nem a lehető legolcsóbbat vettem csak abból, amit hamar kinő, de kíváncsiságból összeadom, nekem az indulás úgy, hogy mindene megvan a kutyának az 60ezer, és ez furminátorostól, fekhelyestől, autósülésestől, oltásostól, játékostól, meg mindenestől..
És akkor igazából a furminátornak még semmi értelme, szóval valójában 50ezer.
Nagyon boldog kutya, nem szenved hiányt semmiben.
Én is ár/érték arányban vásároltam, vagyis nem vettem 5-10ezerért nyakörvet mivel tudom, hogy még 12 hetes, ezért 1 hónap múlva mehet a kukába.
És attól még, hogy nem szórom a pénzt a kutyáimra, FELELŐS állattartó vagyok, akárhogy fekszel rá a caps lockra.
Emellett mivel FELELŐS anyuka is vagyok, van megtakarításunk, és ahhoz akkor nyúlunk hozzá, ha kell. És mivel a kutya családtag, természetesen akkor is hozzányúlok, ha a kutyának kell. Ahogy márciusban sem sajnáltam 140ezret egy nem életmentő műtétre a 13 éves keverékemre, és ahogy az új kutyára sem sajnáltam a pénzt egyáltalán. Persze, én is elkölthettem volna 2 kilót indulásnál menő cuccokra, de minek. Minden holmink praktikus, hasznos, szükséges.
Nem attól lesz valaki FELELŐS, hogy virágmintás az útitálja.
Legyen spórolt pénz bőven, legyen mihez nyúlni ha gond van, de normális pénztárcával a legtöbb bajt meg lehet előzni, és egészséges, jól karbantartott kutyákat nevelni.
Útlevelet pedig egyszer kell kiváltani, és sok hely van, ahol nem feláras a kutya. Ha mégis az, nem egy nagy összeg.
És persze, drága a felelős állattartás, nekem 50ezer forint is drágának számít, nem szórjuk és nem pazaroljuk a pénzt, de a 2-3-4-500ezres nagysárgrend az vicc kategória.
Neked az, aki fajtatiszta tenyész/kiállítási minőségű kutyát akar, annak meg nem vicc kategória. Más szint a kettő.
Nem kell több száz ezerért venni kutyát, hobbira teljesen jó a menhelyes is. Ugyanolyan cuki, arra, hogy kutyázzanak vele tök jó. De ha célra akarja az ember, akkor nem sok egyáltalán. Nekem pl még sose volt 300 ezer alatti kutyám, de nekem célom van velük.
De ha célod van velük, az a te dolgod, de tudjuk jól, hogy nem ez az általános, hanem az, hogy egy családbarát kiskutya legyen otthon.
De ne keverjük ide a tenyész/kiállítási minőségű kutyákat és gazdáikat. És végképp ne mondjuk, hogy aki nem önti ki a pénztárcájából feleslegesen apénzt az nem felelős. De, az.
35-ös vagyok, termeszetesen nem rád céloztam, mint nem felelős állattartó, kedves 37-es. Az a nem felelős állattartó aki megpróbál ingyen, vagy minél olcsóbban kutyához jutni, mert azt gondolja, hogy akkor a kutya ingyen van és milyen jó. Miközben ingyen kutya nincs! Ha befogadott a kutyus akkor is ki kell fizetni érte a menhelynek 10-30 ezer forintot, és ezenfelül 60 ezer forintot a kezdő szettre, amire rájön még azért, hogy a 12 kgos kutyatáp 18 ezer forint, és meg is van a 100 ezer. Senkire nem akartam mutogatni, csak sajnos annyi ilyen ember van, hogy erre még mindig folyamatosan fel kell hívni az emberek figyelmét.
Pont ma feldagadt a kiskutyám szeme, és el kellett vinni az ügyeletes állatkórházba, kapásból 18 ezer forint volt az, hogy megnézzék, és a szemcseppek stb. még 10 ezer forint, és nagyon nagy szerencse, hogy időben elmentünk, mert sajnos szaruhártya fekélye van. Pedig mikor ott varakoztunk az allatorvosnal már olyan jól volt a szeme, hogy azt hittük csak annyit fognak mondani, hogy kifújta a szél vagy belement valami, de már minden rendben. Ehelyett két óránként kell csepegtetni a szemebe, négy fele szemcseppet/gélt kellett kivaltani, és még igyis reméljük, hogy minden rendben lesz. Fizetés előtt állunk, nekünk sem esett jól ez a kis hirtelen jött 30 ezres kiadás most, de erre sajnos mindig fel kell készülni, bármikor megtörténhet a baj. Ilyenkor van az, hogy rengetegen ahelyett, hogy allatorvoshoz mennének ide írogatják ki, hogy vajon mi lehet a baja. Soha nem szabad várni az állatorvossal!
És mindig azzal jönnek, hogy jajj de nehogy már ne lehessen kutyám azért, mert nem tudok kifizetni x összeget a kutyáért, miközben február óta van nálunk a kutyus, és az ivartalanitassal, a mostani orvosi költséggel, és az összes többi mással együtt lassan meg is van a tenyésztőtől vásárolt kutya ára, ráadásul a kutyaiskolát még be se fizettük. Ismétlem, kedves 37-es ez egyáltalán nem neked szól, hanem annak aki ingyen, vagy minél olcsóbban szeretne általában felelőtlenül kutyához jutni, úgy hogy nem gondol bele a felmerülő költségekbe.
Kedves kérdező, láttam, hogy azt írtad, hogy össze tudod spórolni belathato időn belül a pénzt a kiskutyára, akkor viszont ne aggódj, nyugodtan vedd fel a kapcsolatot a szimpatikus tenyesztovel, hidd el fog neked segíteni, és általában amugyis több hónapot kell várni egy kiskutyára. Ha ez az a fajta amiért igazán odavagy, akkor hidd el megeri várni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!