Melyiknek nagyobb a mozgásigénye? Mudi vagy németjuhász?
Melyiket javasolnátok?
-napi 2 óra séta + játék
-rendszeres közös futás (10km alatti táv)
-hétvégi kirándulások
-nagy méretű panellakás
-erdő és park a közelben, sok zöld terület
-napi 9 óra egyedüllét (munka + utazás)
Röhejesek ezek a válaszok.
Minek kell az örökbefogadás erőltetni ilyen agresszíven, ha egyszer nem akarja....
És bizony, a paneles kutya tartók nagy része kB 9 órára egyedül hagyja a kutyáját. És köszönik, remekül ki írják. Főleg, ha reggel pl egy jó kis futással, tanítással lefárasztják.
Kérdező. Mindkét fajta jó lehet neked. A mudi talán pörgösebb és biztosan ugatósabb.
A legjobban akkor jársz, ha felveszem a kapcsolatot pár tenyésztő el mindkét fajtából. Velük elbeszélgetsz, esetleg találkoztok. Megismered a 2 fajtát közelebbről. Könnyebb lesz választani
Igazából nekem aztán mindegy, honnan lesz a kérdezőnek kutyája. Amíg nem szapitól szerez Jófogásról "olcsó kutyát", vagy ingyen elvihetőt, ami fajtatisztának tűnik, addig nem baj. Viszont kölyökkel nem lehet sportolni, és neki hobbija a futás, ez is cél, egy kölyöknél egy éves koráig várni kell, ha ezt valaki nem várja ki, tartós egészségkárosodást is okozhat a kutyának, aztán nézheti, hogy egy életre megnyomorította. Egy felnőtt mentettel hamarabb lehet kezdeni sportolni, én például ezért is javasoltam a mentettet, remek kutyák vannak közöttük is, sportra alkalmasak, és ők is nagyon tudnak kötődni, akár egy kölyök.
De természetesen a kérdező dönt, csak döntsön átgondoltan. Vagy egy korrekt tenyésztő (nem törzskönyves szapi, nem ingyen elvihető, nem olcsó jófogásos), de akkor egy évig csak nevelés van, sport csak később, vagy fajtamentéstől, menhelyről egy fiatal felnőtt, akivel rövid időn belül lehet sportolni is, igaz, törzskönyve nem lesz.
Tenyésztő miért ne adna kutyát ilyen feltételek mellett? Azért, mert 9 órát lenne egyedül? Itt tényleg mindenki munkanélküli milliomos, vagy unatkozó háztartásbeli, gazdag férjjel... Nekem akitám van, 9 órát van egyedül (mivel nem áldott meg a sors gazdag rokonokkal, dolgozni járok), mégis a napi 4 séta megvan, ebből 2 olyan, amivel lefárasztom, és 2 egészségügyi. Emellett heti 2-3x viszem futni, és heti 1-2x kutyaiskolába, havonta 1-2x kirándulni, köszöni szépen, teljesen jól megvan. Ja, és tenyésztőtől van, aki minden további nélkül adott nekem kutyát, úgy, hogy előtte felvázoltam neki a szituációt.
Kérdező, azt azért vedd figyelembe, hogy a mudi hangosabb, így panelbe nem biztos, hogy bevállalnám emiatt. Illetve a nj-nál jóval több agyi fárasztást igényel. Így én inkább a német juhászt választanám a 2 közül, ha ez a 2 opció van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!