Szerintetek mit kéne változtatnom az akviba? Meghalt pár halam valami nem okés. Túl sokan vannak? Mivel tudnám kicsit lenyugtatni őket hogy ne legyenek ennyire stresszesek? . Illetve a sera fishtamint milyen rendszerességgel adhatom?
Szörnyülködve olvasom.
A panda coryból valóban 6 mehetne az 54 literbe, a többit MIND ajándékozd el. A 30 literes akvárium tartalmát is. Mindent rosszul csinálsz és semmit nem tanultál róla, ez állatkínzás...
Bocsi, de még lenne egy kérdésem. Ugye van Brókát márnám serpalazacom és red cap törpesügerem. Ezek közül valamelyik fajt meglehetne tartani és társítani nanohalakkal vagy akár csak ők maradnának vagy egyiksem 54l-es be való? Olvastam, hogy 54l-esbe milyen kombókat ajánlanak:
1.
-1 mézgurámi pár vagy egy sziámi harcoshal
-10 neonhal
-5 törpe szívóharcsa
2.
-10 baroras urophthalmoides
-5 törpe szívóharcsa
-10 red cherry garnéla
3.
-10 endler guppi
-5 törpe szívóharcsa
-10 red cherry
4.
-8 kolibrihal
-5 törpe szívóharcsa
Hát minden esetre azért nagyságrenddel jobbak ezek a társítások, mint ami most van, bár az igaz, hogy a mostaninál nem nehéz jobbat összerakni.
Nem tudom hol javasolták ezeket, vagy miért nyomatják ennyire pl az otot, de igaz, hogy ha 0-ról akarod kezdeni, akkor ezek a társítások is kompromisszumosak.
1:
Neon felejtős, ezt nem is ragozom tovább, értelmes rajt minimum 80 centi hosszúságú akváriumban lehet úgy tartani, hogy természetes viselkedést mutassanak, és ne stresszeljenek.
Meg nincs az a hőmérséklet, amivel egy bettával együtt lehetne őket tartani, konkrétan megfőnek a betta vizében.
Vagy a betta fagy meg a neonok vizében, szóval sehogy nem lehet összehozni, ez egy kontárkodás.
2:
Sok bajom nincs vele, az oto-knak elég kényesek a kajára, és az emésztésükre is figyelni kell, esetleg törpe corydorasra, vagy akár a mostani panda cory-ra is le lehet cserélni, utóbbi esetekben viszont el kell felejteni a garnélákat. (van ennél nagyobb probléma is)
Túl zsúfolt lenne az aljzat, stresszesek a garnélák,
igazából ez a nanohal + garnéla felállás, legtöbbször úgy életképes, hogy csak valami nanohal, + garnéla, és az aljzatlakókat ki kell hagyni.
Tehát a törperazbóra + garnéla tökéletes felállás, lenne, csak itt jön az a probléma, amit az előbb zárójelesen előrevetítettem.
Nem tudom hogy állsz a vízlágyítással, van e mondjuk egy jópofa RO készüléked, de ezt a törperazbórát magyar csapvízben nem lehet tartani. Komoly lágyítást igényelnek, úgyhogy még a max. tolerancia szintjükön se tudsz belül maradni, ha nem lágyítasz.
3:
Majdnem ugyanaz vonatkozik ide is, mint fentebb.
Elmegy az összeállítás, a guppik lazán tarthatóak csapvízben, az otocinclus érzékenységére figyelni kell, esetleg törpe corydoras-ra lecserélve kevesebb a felmerülő probléma.
Mondok viszont más kritikus dolgot.
Mind a guppik, mind a garnélák elképesztően szapora jószágok, pillanatokon belül túl fognak szaporodni, és erről folyamatosan gondoskodnod kell, hiszen az utódokat nem hogy az alap akvárium nem fogja elbírni, de ha 20 akváriumod lesz 1 éven belül, az se.
Guppikból könnyen tarthatsz csak hímeket, és így részükről a probléma letudva. Már csak pár marék garnélát kell időről időre elajándékoznod.
4:
Határeset, ami a vízterhelést illeti, túl kell biztosítani a szűrést.
Őszintén szólva ha van hova lepasszolni a halakat, akkor én a helyedbe felpótolnám a panda corykat mondjuk 5-re, tennék hozzájuk 10 db hím endler guppit, és csókolom.
Ez, egy hosszú távon fenntartható, életképes , állatkínzás mentes felállás lenne.
A 30-ast meg külön berendezném garnélásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!