Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Alternatíva a wpl érték...

Pendulum92 kérdése:

Alternatíva a wpl érték leváltására?

Figyelt kérdés

A WpL-ről.

Egyszerű mint a faeke, osztjuk a wattok számát az akvárium literjeivel. 0.3 gyenge, 0,4-0,6 közepes 0,8 felett erős fény. Jó iránymutató, de hiányoltam belőle a realitást különböző körülmények között. Köztudott, hogy kis, nano akváriumokban az 1 wpl szabály valahogy máshogyan máködik, mint mondjuk 100 liter felett... Miért lehet ez, mikor mindkét esetben az érték 1wpl? Ezt szerettem volna kiküszöbölni, így született meg a fejemben ez a kis egyenlet, egy pontosabb "wpl" érték megadására.

Az általam kitalált érték logikája az, hogy kiszámolom, hány lumen érkezik átlagosan egy cm2 talajfelületre. Ehhez persze feltételezzük, hogy a fényforrások úgy vannak elhelyezve, hogy teljesen lefedjék az akváriumot, nagy része a fénynek hasznosuljon.(mindenki erre törekszik)

Ekkor vesszük a fényforrások lumen értékeit, majd elosztjuk a kapott cm2 értékkel, ami tehát az alapterület.

Ennek az értéknek pedig egy bizonyos százalékát vesszük, a vízmélység függvényében. Ezt az értéket egy akvarista.hu-n található blogból vettem, név szerint cyranose-tól. Ő lux mérő műszerrel mérte le a fényforrásainak értékét különböző vízmélységekben.

20000 lux-ról indult, 20 cm mélyen 10.000-ret kapott, 40 cm mélyen 5000 luxot mért. Ez durván(ahogy a mérés is zajlott, nem laboratóriumi pontossággal), 20 cm-en 50%-a, 40 cm-en pedig 25%-a ér le a fénynek.

[link] ( az említett blog, köszönet neki!)

Tehát kell:

Akvárium hossza és szélessége = akvárium alaterülete

Az akváriumot megvilágító fényforrások lumen értéke szummázva.

Lumen érték / alaterület = x lm/cm2

x * Az akvárium aljára lejutó fénymennyiség.

Ezt az értéket a cikkből vett értékek alapján adjuk meg. Tulajdonképpen az akvárium mélységét kell nézni, de természetesen megnézhető az érték másik mélységben is.

0 cm --> 100%

10 cm --> ~75%-a jut le (0.75)

20 cm --> ~50%-a jut le (0.5)

30cm --> ~37,5%-a jut le (0.375)

40 cm --> ~25%-a jut le (0.25)

Ezek az értékek tehát csak körülbelüli értékek, nem a pontosság a lényeg, hanem az arányok.

A kapott számnak a mértékegysége lm/cm2 x "fényerősség-érték" Elnevezésre nincs ötletem :D

Egy példa, hogy megmutassam, mire gondoltam:

Kiszámoltam a nanoakváriumom fényerejét, ami 9 literes, 9 wattos kompakt izzóval. Ez 1wpl.

20 x 30 x 15magas

lumen: 570 (9 w kompakt)

alapterület: 600 cm2

570 / 600 = 0.95

0.95 x 0.625

Az érték 0,59 lett.

Ugyanez ez 96 literes akváriumnál , ahol 5 x 18 wattos cső világít, a wpl 0.93.

Az érték pedig 0.67.... Hiába közel 1 wpl a kicsinél, és a nagynál is, a 96 l-esnél több fény jut le az akvárium aljára.

Nem vagyok matematikus, így szívesen fogadok kritikákat, észrevételeket. remélem valamit sikerült elindítanom, mert ez a dolog eddig hiány volt véleményem szerint az akvakertészet palettáján.

2014. febr. 26. 16:51
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
Szerintem ez kiküszöbölhető, ha nem új csővel történik a mérés.
2014. febr. 28. 23:28
 22/27 anonim ***** válasza:

30x60x40 akvárium 2x24W T5-tel

2x1850 lm / 1800 cm2 x 0,25 lejut = 0,51

Ez alatt mit lehet tartani azt mondd meg :D

2014. febr. 28. 23:34
 23/27 A kérdező kommentje:

Körülbelül mindent :D

Am még nincs kidolgozva hogy mekkora érték pontosan mit jelent, még a lumen csökkenés is egy körülbelüli érték, de ki lesz dolgozva, ha valaki mér nekem :D

De az én akváriumomba, ami ugyanúgy 72 liter, ez az érték 0,3, és elég sokminden megél itt is co2 nélkül. Egy 15-20 ppm co2-vel szerintem nem lehet gondod semmivel.

2014. márc. 1. 09:45
 24/27 anonim ***** válasza:

Kéne egy olyan táblázat is hozzá, ahol meg van adva néhány sűrűbben használt fénycső lumen értéke, mert sokat nem találok meg.

Ez anubiasnak és jávai mohának való gyenge fény lehetne,

90x30x30 akvárium 18w T8-cal (de nem találom hány lumen).

? lm / 2700 cm2 x 0.375 = ?

2014. márc. 1. 13:11
 25/27 A kérdező kommentje:

Amit én használok t8 18w-os cső az 1300 lumen.

1300 lm / 2700 cm2 x 0.375 = 0,18

Igen, ez a nagyon gyenge kategória. wpl ben 0,22.

hamarosan próbálok mérési eredményeket szerezni, és pontosítva lesz a fénycsökkenés érték.

Sőt, olyan is kéne, hogy fényterelővel és anélkül a lumen értéke.

2014. márc. 2. 07:34
 26/27 anonim ***** válasza:

A jáva mohás, anubiasos akváriumomon volt fényterelő, azt hittem azzal számoltuk az eddigieket, de ha nem, akkor fényterelővel másfélszer több fény jut le az akvárium aljára, ezért szorozzuk meg a százalékot másféllel:

1300 lm / 2700 cm2 x 0.375 x 1,5 = 0,27 fényterelővel

(nem vettem figyelembe, hogy a fényterelő ívétől függ hogy az hogy hova fókuszálja a fényt, csak egy átlagos értéket számoltam, de lehet hogy ez az átlag egy nagy marhaság).

2014. márc. 2. 20:46
 27/27 A kérdező kommentje:

Azt még ki kell deríteni, hogy a gyártók hogyan mérték a lumen értéket.

Másik, hogy nem tudni pontosan mennyit ér a fényterelőd. Ha gyári, akkor talán az említett cikkben ki lehet számolni.

Ja, és nem az egészet kell megszorozni, az összekavarja a számot, csak a lument befolyásolja a fényeterelő.

2014. márc. 2. 21:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!