Alternatíva a wpl érték leváltására?
A WpL-ről.
Egyszerű mint a faeke, osztjuk a wattok számát az akvárium literjeivel. 0.3 gyenge, 0,4-0,6 közepes 0,8 felett erős fény. Jó iránymutató, de hiányoltam belőle a realitást különböző körülmények között. Köztudott, hogy kis, nano akváriumokban az 1 wpl szabály valahogy máshogyan máködik, mint mondjuk 100 liter felett... Miért lehet ez, mikor mindkét esetben az érték 1wpl? Ezt szerettem volna kiküszöbölni, így született meg a fejemben ez a kis egyenlet, egy pontosabb "wpl" érték megadására.
Az általam kitalált érték logikája az, hogy kiszámolom, hány lumen érkezik átlagosan egy cm2 talajfelületre. Ehhez persze feltételezzük, hogy a fényforrások úgy vannak elhelyezve, hogy teljesen lefedjék az akváriumot, nagy része a fénynek hasznosuljon.(mindenki erre törekszik)
Ekkor vesszük a fényforrások lumen értékeit, majd elosztjuk a kapott cm2 értékkel, ami tehát az alapterület.
Ennek az értéknek pedig egy bizonyos százalékát vesszük, a vízmélység függvényében. Ezt az értéket egy akvarista.hu-n található blogból vettem, név szerint cyranose-tól. Ő lux mérő műszerrel mérte le a fényforrásainak értékét különböző vízmélységekben.
20000 lux-ról indult, 20 cm mélyen 10.000-ret kapott, 40 cm mélyen 5000 luxot mért. Ez durván(ahogy a mérés is zajlott, nem laboratóriumi pontossággal), 20 cm-en 50%-a, 40 cm-en pedig 25%-a ér le a fénynek.
[link] ( az említett blog, köszönet neki!)
Tehát kell:
Akvárium hossza és szélessége = akvárium alaterülete
Az akváriumot megvilágító fényforrások lumen értéke szummázva.
Lumen érték / alaterület = x lm/cm2
x * Az akvárium aljára lejutó fénymennyiség.
Ezt az értéket a cikkből vett értékek alapján adjuk meg. Tulajdonképpen az akvárium mélységét kell nézni, de természetesen megnézhető az érték másik mélységben is.
0 cm --> 100%
10 cm --> ~75%-a jut le (0.75)
20 cm --> ~50%-a jut le (0.5)
30cm --> ~37,5%-a jut le (0.375)
40 cm --> ~25%-a jut le (0.25)
Ezek az értékek tehát csak körülbelüli értékek, nem a pontosság a lényeg, hanem az arányok.
A kapott számnak a mértékegysége lm/cm2 x "fényerősség-érték" Elnevezésre nincs ötletem :D
Egy példa, hogy megmutassam, mire gondoltam:
Kiszámoltam a nanoakváriumom fényerejét, ami 9 literes, 9 wattos kompakt izzóval. Ez 1wpl.
20 x 30 x 15magas
lumen: 570 (9 w kompakt)
alapterület: 600 cm2
570 / 600 = 0.95
0.95 x 0.625
Az érték 0,59 lett.
Ugyanez ez 96 literes akváriumnál , ahol 5 x 18 wattos cső világít, a wpl 0.93.
Az érték pedig 0.67.... Hiába közel 1 wpl a kicsinél, és a nagynál is, a 96 l-esnél több fény jut le az akvárium aljára.
Nem vagyok matematikus, így szívesen fogadok kritikákat, észrevételeket. remélem valamit sikerült elindítanom, mert ez a dolog eddig hiány volt véleményem szerint az akvakertészet palettáján.
Jó lenne, csak agyalni kéne még rajta, mert így A dolog üti a B-t. Persze szerintem csak te zavarodtál bele, az elgondolás amúgy oké. Leírom, miért. Te magad írtad, hogy 20 centiméterenként felére csökken a fényerő (gondolom, itt a vízoszlop számít). Így ez fix, avagy ha a 96 literes akváriumod magasabb, mint 15 centiméter, nem az aljára jut le több fény, valami teljesen márt jelölt az eredmény.
Maga az érték egyébként jól kalkulálódik ki, mert minél nagyobb az akvárium, annál nagyobb lesz az érték is ugyanakkora Wattnál (itt beszéljünk most fénycsőről).
Ahogy írtam, nem az akvárium aljára érkező fénymennyiséget fogja mutatni, ugyanis ha a számításodat megnézed, a magassággal sehol nem osztottál, de nem is szoroztál (hol a 15-ös az egyenletben?) Egy adott alapterületre számítottad ki a fényerőt, magasságtól függetlenül, így az a mélység alapján fog tovább változni, csökkenni. Az érték/mélység eredményéhez viszont tovább kéne bonyolítani a számítást, amibe én most nem mennék bele, mert matekból sötét vagyok, mint az árnyék.
Ami viszont a lényeg, hogy tényleg pontosabb eredményt kapunk, magára az alapterületre vonatkozóan egy bizonyos távolságra vonatkozóan, magasságtól függetlenül. Tehát gratula, szerintem nem hülyeség. Remélem, azért érthető, mire akartam kilyukadni. :)
A magasság figyelembe van véve, ha jól értem a felvetésed.
Tehát meg van lm/cm2, ezután be kell szorozni egy % értékkel, ha pl. 40 cm magas az akvárium, akkor 0.25-tel(mert 25% fény jut le hozzávetőlegesen)
Azthiszem már értem a felvetésedet teljes mértékben.
Magassággal sehol nem szoroztam vagy osztottam, hanem a magasság függvényében egy % csökkenést tettem az egyenletbe.
Mivel nem a magasság számít, hanem a fényt mennyire gyengíti a víz.
Így már oké?
Bocs, hogy ennyi hozzászólást írok, de mindig eszembejut valami :D
Tehát ha megkapjuk a lm/cm2 értéket, azt úgy értjük, hogy a vízfelszínen ennyi a fény intenzitása. Hogy tudjuk, hogy az aljzati növényeink mennyi fényt kapnak, meg kell szorozni azzal a százalékkal, ami az adot mélységhez tartozik. Ha 40 cm nélyre megyünk, a fény negyede számít csak, a többi elnyelődött a vízben.
Ezzel a módszerrel bármilyen mélységben kaphatunk egy értéket, ezzel finomítjuk, mert nem minden növény él az aljzat szintjében.
Ilyen elven meg lehetne már határozni egyes növények fényigényét is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!