Egy valamit nem értek ("igényes növények"? )
Már másodszor járok így.
Első eset: elmegyek boltba, nézek növényt akváriumomba, kiválasztom a vízi hortenziát. Mindenhol azt olvasom, hogy borzasztóan fényigényes, táptalaj, minden rákfene kell neki. Erre a bazaltzúzalék talajomban, 15 watt alatt elkezd nőni(most már 33 watt), akvárium 72 liter, 40 cm magas.
A második eset: nézek növényt, kinézek valami papagájvirágra hasonlító, pirosas levelű növényt. Megkérdezik, hogy van-e táptalaj, co2 beoldás, és magas fénymennyiségem. Mondom igazából egyik sincs. Nagyot néz az eladó, és szerinte ez ki fog pusztulni nálam.
Jó, mondom próba szerencse, elhozom, meglátjuk.
2 hete van az akváriumban, szépen bordósodnak a levelei, nőnek elég jól.
A vizem 8nk-s, pH olyan 7-7,2, nitrát most épp olyan 10-15 közötti, ammónia kb semmi valószínűleg, tápozás profitóval, most kezdtem 1 hete az easycarbot mellé, 0,46 w/l.
A jóslatok ellenére miért nem pusztulnak ki a növényeim, épp ellenkezőleg, miért nőnek szépen az igényes növények? A víz értékeit szeretik ennyire?
A gyökerét beültettem ahogy kell, nem zavarta az sem, nem fojtotta be a bazaltzúzalék.
Örülök neki, igazából eddig nem mertem venni ilyen növényeket, de most kicsit felbátorodtam, bár így is dzsungel lesz ennek a vége, ha ilyen ütemben nőnek tovább a növények.
Esetleg a ludvigia repenst (tóalma) is megpróbálhatod, hasonlóan működik mint a vizi hortenzia.
Nemtudom hogy a papagájvirágod az mi féle, az azért nem olyanbiztos hogy 1 hónapnál tovább megmarad.
A hortenzia inkább tápigényes, fény szempontjából középen van. 40 liter/15W alatt vígan nőtt nálam, végül a mérete és a növekedési üteme miatt váltam meg tőle. Nem 40 literbe való növény.
A papagájlevél is hasonló, sokféle van belőle különböző formájú levelekkel és eltérő vörössel. Az anubiasokhoz képest puccos igényes növény, de egy hínárhoz képest igénytelen. Régen a holland akváriumokban nem volt CO2, mégis népszerű volt a papagájlevél.
Szerintem ezeknek a növényeknek azért van ilyen híre, mert a tipikus akváriumszettben, 0 tápozással nem bírják. De ha már valaki kicsit is kedvez a növényeinek, egyszerű velük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!