Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Alternatíva a wpl érték...

Pendulum92 kérdése:

Alternatíva a wpl érték leváltására?

Figyelt kérdés

A WpL-ről.

Egyszerű mint a faeke, osztjuk a wattok számát az akvárium literjeivel. 0.3 gyenge, 0,4-0,6 közepes 0,8 felett erős fény. Jó iránymutató, de hiányoltam belőle a realitást különböző körülmények között. Köztudott, hogy kis, nano akváriumokban az 1 wpl szabály valahogy máshogyan máködik, mint mondjuk 100 liter felett... Miért lehet ez, mikor mindkét esetben az érték 1wpl? Ezt szerettem volna kiküszöbölni, így született meg a fejemben ez a kis egyenlet, egy pontosabb "wpl" érték megadására.

Az általam kitalált érték logikája az, hogy kiszámolom, hány lumen érkezik átlagosan egy cm2 talajfelületre. Ehhez persze feltételezzük, hogy a fényforrások úgy vannak elhelyezve, hogy teljesen lefedjék az akváriumot, nagy része a fénynek hasznosuljon.(mindenki erre törekszik)

Ekkor vesszük a fényforrások lumen értékeit, majd elosztjuk a kapott cm2 értékkel, ami tehát az alapterület.

Ennek az értéknek pedig egy bizonyos százalékát vesszük, a vízmélység függvényében. Ezt az értéket egy akvarista.hu-n található blogból vettem, név szerint cyranose-tól. Ő lux mérő műszerrel mérte le a fényforrásainak értékét különböző vízmélységekben.

20000 lux-ról indult, 20 cm mélyen 10.000-ret kapott, 40 cm mélyen 5000 luxot mért. Ez durván(ahogy a mérés is zajlott, nem laboratóriumi pontossággal), 20 cm-en 50%-a, 40 cm-en pedig 25%-a ér le a fénynek.

[link] ( az említett blog, köszönet neki!)

Tehát kell:

Akvárium hossza és szélessége = akvárium alaterülete

Az akváriumot megvilágító fényforrások lumen értéke szummázva.

Lumen érték / alaterület = x lm/cm2

x * Az akvárium aljára lejutó fénymennyiség.

Ezt az értéket a cikkből vett értékek alapján adjuk meg. Tulajdonképpen az akvárium mélységét kell nézni, de természetesen megnézhető az érték másik mélységben is.

0 cm --> 100%

10 cm --> ~75%-a jut le (0.75)

20 cm --> ~50%-a jut le (0.5)

30cm --> ~37,5%-a jut le (0.375)

40 cm --> ~25%-a jut le (0.25)

Ezek az értékek tehát csak körülbelüli értékek, nem a pontosság a lényeg, hanem az arányok.

A kapott számnak a mértékegysége lm/cm2 x "fényerősség-érték" Elnevezésre nincs ötletem :D

Egy példa, hogy megmutassam, mire gondoltam:

Kiszámoltam a nanoakváriumom fényerejét, ami 9 literes, 9 wattos kompakt izzóval. Ez 1wpl.

20 x 30 x 15magas

lumen: 570 (9 w kompakt)

alapterület: 600 cm2

570 / 600 = 0.95

0.95 x 0.625

Az érték 0,59 lett.

Ugyanez ez 96 literes akváriumnál , ahol 5 x 18 wattos cső világít, a wpl 0.93.

Az érték pedig 0.67.... Hiába közel 1 wpl a kicsinél, és a nagynál is, a 96 l-esnél több fény jut le az akvárium aljára.

Nem vagyok matematikus, így szívesen fogadok kritikákat, észrevételeket. remélem valamit sikerült elindítanom, mert ez a dolog eddig hiány volt véleményem szerint az akvakertészet palettáján.

2014. febr. 26. 16:51
1 2 3
 11/27 YourDestiny ***** válasza:
Mondjuk aki halazik, az törekedjem már a kellő víztisztaságra. Persze mondjuk egy amazonasi biotóp esetében valószínű a fával barnított víz jóval több fényt kiszűr, mint 20 centiméterenkénti 50 százalékos esés, de ha innen nézzük, eleve képtelenség viszonylag pontos képletet felállítani. Szóval nem hülyeség ez, bár tény, hogy kevesek fognak ennyit kalkulálgatni ezen. Az viszont érdekes, hogy eddig ezt még nem vetették fel sehol, semmivel fórumon... vagy csak mi nem tudunk róla. De valószínű, hogy azóta már elterjedt volna.
2014. febr. 26. 20:05
 12/27 Salx Narval ***** válasza:
Kedves YourD, neked is teljesen igazad van, már csak azért is mivel alapból a különböző hullámhosszúságú fény tartományok a víz különböző mélységéig hatolnak. Ezen túl valóban nagy jelentőségű a fényelnyelés szempotjából is a víz szervesanyag tartalma, ill kémiai összetétele. Pl a lebegő szerves anyagok jól nyelik UV-kék-zöld tartományt. A fény különböző mélységekig jut el pl desztillált vízben, csapvízben ill természetes vizekben, jelen esetben akváriumvízben. Szóval nem elég csak a fényerővel számolni, ha már feszegetjük ezt a témát. Egy jól megválasztott színhőmérsékletű ill széles spektrumú világítás néha többet ér a fényerő nagyságától. Igazad van abban is, hogy egy sötét enyhén savas lágyított "biotóp" akváriumban másképp kellene számolni, viszont akinek ilyen akváriuma van, mint pl nekem is, az nyilván nem akar "gyepet" a talajra, itt elég a vörös-kék tartományt nyomatni.
2014. febr. 27. 02:01
 13/27 A kérdező kommentje:
Igazad van, de ha minden részletbe alaposan belemennénk, annyi változó lenne, hogy egy matematikus is fél napig számolná a képletet. A gyakorlati értéke viszont akkor a legmagasabb, ha egyszerű marad. A mutatóhoz pedig bőven elég egy lux értékkel számolni, amit a műszer mutat különböző mélységekben. Minél többféle értéket mérünk annál pontosabb, igen. De pl. ahogy mondtad is, egy barna vizes ezzel nem fog számolgatni, tisztában van vele, hogy a barna fény miatt gyér növényzetet telepíthet. Igazán érdekes ez a kristálytiszta high-tech, vagy egy kicsivel zavarosabb low-tech növényesekben. Az, hogy milyen hullámhosszúságú fény meddig jut, meg desztilált vagy nem, annyira elenyésző változást okoz az értékben, hogy teljesen felesleges vele számolni.
2014. febr. 27. 07:50
 14/27 A kérdező kommentje:
Tehát ha arra lennék kíváncsi, hogy különböző mélységekbe a fény különböző hullámhosszú tartományai hogyan jutnak le, vagy hogyan terjednek ezek különböző szervesanyag tartalmú, illetve kémiai összetételű vizekben, akkor jogos lenne a felvetés. De itt a fényerő egy még mindig durva meghatározása a cél, ami egyszerűen pontosabb képet ad, mint a wpl. És erre teljesen alkalmas tudni egy sima fényerő csökkenés áltagot, sok mérésből vonatkoztatva.
2014. febr. 27. 07:54
 15/27 A kérdező kommentje:

Mondok egy példát.

V= s/t. Sebesség. Ezt használják, alkalmas a sebesség jellemzésére. De hol van a képletből a föld gravitációs ereje, ami a mozgással kissé ellentétesen hat. Vagy a légellenállás?

Igen, amikor számoljuk a hozzá valü értékeket, ezek is bekalkulálódnak, torzítják az eredményt,

de olyan kis értékben, hogy nem említjük őket.

Így van ez ezzel az értékkel is. Amikor fényerőt mérsz, ugye a különböző hullámhosszúságú fények erejét méred. Egyenként felesleges tudni. Vagy a lámpa távolságát a vízfelszíntől. Mind belekalkulálódik az eredménybe, de lehet, hogy 0,00001%-ot változtat csak rajta. Mivel nem a részletekre vagyunk kíváncsiak, "csak" a "sebesség" érdekel, ezért azokat nem számolgatjuk külön, és vonjuk ki vagy adjuk hozzá, egy pontosabb eredmény miatt.

2014. febr. 27. 07:59
 16/27 anonim ***** válasza:

Igazán érdekes ez a kristálytiszta high-tech, vagy egy kicsivel zavarosabb low-tech növényesekben. [link]

[link] van egy kis különbség mert az utóbbiba tuti van egy kis purigen az előbbibe pedig attól hogy szép szemmel láthatóan sárgásabb a víz.

2014. febr. 27. 08:14
 17/27 anonim ***** válasza:
Hozom inkább ezt példának mert a link nem jó.Persze igazad van hogy nem sokat számít meg senki sem fogja meghatározni ennyire pontosan csak mondtam :D http://www.youtube.com/watch?v=-2MtLUm_xHA na ez kristályvíz :)
2014. febr. 27. 08:21
 18/27 Salx Narval ***** válasza:
Én sem akartalak piszkálni, én is csak úgy mondtam.:D Sőt örülök, hogy vannak akvaristák akik a fejüket is használják és szeretnek kísérletezgetni, új dolgokat hozni.
2014. febr. 27. 12:49
 19/27 A kérdező kommentje:

A mutató tökéletesítésére két dolgot kell megtudni:

- a fény elnyelődése csapvízben: ahol ez a mutató igazán számít, az a növényes akváriumok, ott pedig általában rendben van a szűrés, a víz közel csapvíz átlátszóságú.

- t5 és t8 csövek fényerejét lemérni reflektorral, mert ebben az esetben bocsátják ki a teljes lument. Természetesen sok mérés kell. Azért csak t5 és t8, mert ezeket használjuk legtöbben.

Talán még LED-ek esetében érdekes.

Több változó mérése felesleges, nincs számottevő hatással a mérési eredményre.

2014. febr. 28. 19:35
 20/27 YourDestiny ***** válasza:
Akkor már említsük meg azt is, hogy akinek nincs műszere a méréshez, az eleve a lumen érték 90 százalékával kalkuláljon (jó minőségű cső esetében), ugyanis élettartamának legnagyobb részét 10 százalékos fényerőcsökkenéssel fogja világítani.
2014. febr. 28. 22:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!