Hogyan növelje a ph értéket az aquarium bán? Csak profi aqvaristak válaszát várom!
Én a 26/31-voltam "Bocs a kérdezőtől de ezen a 36 válaszon elég nehéz átrágni magam" ezzel kezdtem a válaszom aki nem értené annak egy infó volt itt egy csomó nagybetűvel írott hozzászólás ami nem a témához tartozott, 8-10-válasz született ami a kérdéshez tartozott összesen ezidáig, tehát egy ilyen egyszerű kérdésre ha minden válasz megmarad 5-oldal,40hsz születik.
Az aksidról pár szó, mestermű,tökéletes, engem megmondom őszintén a növények idegesítenek benne, sőt zavarnak, annyira jó lett az ajzat és a kövek elrendezése hogy én inkább kikapnám a növényeket és tennék bele még követ jobb és bal oldalra.
Nekem mint iram tetszik az aksid, "tegnap elpusztult egy vitorlasom" ez sajnos ilyen, más vizet használ a haltenyésztő, más vízbe teszik a kereskedésben, más vízben hozod haza, és végül más vízbe kerül a végleges helyén és nem biztos hogy tud alkalmazkodni a szervezete és elpusztul a sok stressztől.
A másik az ammónia mérgezés, hiába hagysz 30-napot addig csak egy kezdetleges baktérium állomány alakulhat ki,a halak behelyezésével hirtelen keletkezik nagy mennyiségű fehérje, amiből ammónia keletkezik.
Erre írják hogy sokan "folyamatosan kell telepíteni"
Én ezekre a dolgokra egy értelmes megoldást találtam
1. Karanténos medence, bármi lehet akár egy lavór is és csak arra kell hogy a halak leürítsenek ne terheljék a fő akváriumot.
2. Ne hozz reggeli órákban halat a kereskedésből késő délutánig elhullanak a gyenge egyedek, valamint átlag nyitás előtt érkeznek az új halak és azok is szelektálódnak délutánig.
3. Nagyon mértékletes etetés az első időszakban (2-hét)
4. Ha már baj van, akkor egy tökéletes megoldás létezik tartós ammónia teszt+ baktérium kultúra.
például: [link]
a baktérium kultúra pl sera nitrivec de nem úgy ahogy a használati írja hanem napi szinten 1-2 ml és ahogy az ammónia teszt mutatja, ha stabil az ammónia szint hosszú ideig akkor ki is lehet dobni.
Aktív szén, a halak telepítése után jól jöhet de kb két hét után amit megkötött ki is adja magából.
Most jogos ezek után a felvetés "30 napig dobáltam be halkaját hogy legyen baci" az azért messze nem ugyanaz mint ha bekerül a hal állomány.
"nem értem.semmi nyoma betegségnek" van belső szervi probléma,(nem tudsz mit csinálni, úszórothadás,daganat, sérülés miatt ) van parazita (kis só a karanténosba hatásos, kezelhető pl kopoltyúférgesség ) van bakteriális a leggyakoribb azt meg el kell felejteni jól szűrt, nem túltelepített aksiban változatos kaja mellett.
Remélem tudtam segíteni, és elkerülheted a további halhullást, ez 3-4 hét beállás dolog annyira azért nem egyszerű.
Szokták javasolni a 3 hét karantén ha új hal jön, ez jó dolog csak a karanténos medencének is jól felszereltnek kellett lennie, a folyamatos telepítés lehet, ez egy 10-15- éve tökéletesen működött, de azért nem árt haladni a korral (4-es pont)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!