Akvárium készítéshez kérnék tanácsot?
Jelenleg van egy 50 literes akváriumom ennek e helyére akarok egy 170 literest méghozzá a következő képpen.
Az akvárium belesz építve a jelenlegi szekrénybe ami persze meglesz erősítve ez nem gond.
Az akvárium fából pontosabban bútorlapból lesz kivéve az előlapját mert így sokkal olcsóbb,a a neten láttam hasonlókat de mindenhol angol volt a leírás.
Az előlap egy keményfa keret lesz és abban lesz az üveg.
Az illesztések ragasztva és csavarozva lesznek valamint belülről adok majd neki egy kis szilikont is biztos ami biztos alapon.
A kérdéseim a következők:
A csónaklakk elég jól szigetel de tekinthető örökös védelemnek mert nem szeretném ha eresztene?
A csónaklakkon kívül milyen anyaggal szigetelhetném a bútorlapot gondolok itt valamilyen műgyantára vagy tökéletes a csónaklakk is?
A stabilitással nem lesz gond azt megtudom csinálni elég erősre de a szigeteléssel még lehetnek gondok.
Belül is mehet a lakk mivel utána purhab következik majd műgyanta ami elszigeteli minda kettőt,a bútorlapok vizhatlanságában pedig nem bízok nagy nyomás alatt mert ha lassan is de egy kis víz bejut akkor vége az egésznek.
A lakk jobb erre a célra hisz ere tervezték,a kiszabaduló gőzöket pedig elszigeteli a műgyanta réteg tehát biztonságos és nem mérgezi a halakat majd.
De még gondolkodom a dolgon mert szerintem csak gondos tervezés kérdése az egész és lehet készítek egy 30 literest próbaképp ahhoz szinte van itthon mindenem és azon tesztelem a vízhatlanságot habár ott nem lesz adott a megfelelő nyomás de tapasztalataim szerint az ilyen gyakorló munka sok mindenre felhívja a figyelmet és közben elég sok ötlete is támad az embernek.
Jó az, csak elég vastag üveget válassz, és úgy csináld, hogy a két üveglapot nem csak összerakod és belülről kinyomod szilikonnal,
hanem az üveglap ÉLE alá nyomd a szilikont, majd az ujjadat vágighúzod belül a kifolyt részen.
Ha nem akarod, hogy a kezedhez ragadjon a szilikon, akkor pedig mielőtt nyúlkálsz benne, az ujjadat kend be mosogatószerrel :)
És egy újságpapírt rakj az üveg alá, hogy ami kifolyik kifelé, azt le tudd tépni róla a parírral együtt.
A kész akvárium alá pedig majd rakj egy darab polifoam-ot, vagy padlószőnyeget, vagy pvc-t, csak hogy puhán feküdjön az akvárium, és az alatta lévő bútorlap egyenetlenségei ne törjék el az üveget amikor belekerül a 2000 kiló víz.
És remélem földszinten laksz, mert ekkora sújt elviselni nem fog egy emeleti lakás, max a főfalnál.
Nekünk van egy 100x50x50-es, sima üveg és egy ilyen hegesztett vas profillal van összefogatva az egész.
Ez 250 lityós + az üveg súja + aljzat és a kövek, hát biztos megvan az 300 kiló is vízzel együtt.
Mi az elsőn lakunk, de mikor elmegyünk az akvárium előtt, akkor így elkezd hullámozni benne a víz, pedig a főfal elé raktuk, mégis reng, mintha mammutok lennénk.
De csak ez az egy akvárium ilyen, a többi kicsi akvárium nem hullámzik. Szóval itt látszik, hogy 300 klió már egy kicsit sok.
Szóval hát nem tudom mekkorát csinálsz, de 200 liter fölött már ne a szoba közepére rakd, mert behajlik a padló alatta :) Hanem egy erősebb fal elé. Ott jobb helyen lesz :)
Amúgy ha az egész egy mondjuk 8-as üvegből lenne, az jobban nézne ki, és azért is jobb lenne, mert ha bealgásodik a cucc, egy szike/sniccer pengéjével lekaparhatod az üvegről az algát.
Nekem volt olyan, hogy ecettel nem jött le a zöld alga, csak lekaparni tudtam. És a bútorlapot nem kapargathatod.
Én bátorkodtam megkérdezni a helyi halast, hogy mennyiért csinálna meg egy 170L-es aksit ragasztással üvegtetővel együtt... Azt mondta hogy ekkora méretnél 110Ft/l, üvegtetővel, ragasztással, és tesztelve (hogy folyik-e) ez 18e Ft. Nem akarlak semmire sem rádumálni, gondoltam csupán leírom, hogy legyen viszonyítási alapod...
Továbbá:
Vaterán pedig MOST 160L-es 9.600 Ft-ért vesztegetik (fix)
192L -es 13.000 Ft
200L -es 16.000 Ft
Aquadepo-ban 160L-es 16.000 Ft
Szerintem érdemes lenne elgondolkodnod azon, hogy mennyibe kerülnek az általad említett anyagok (amiket még meg kell venni). FBS amivel össze szokták ragasztani az akit egy tubus kb 900 Ft. Nekünk a 172 L-hez minimum 5 db kellett. A sziloplaszt nem jó, mert egy idő után elereszt (kb 3 év, tapasztalat, hiába van rajta hogy vízálló!)
Az akváriumot az é.apám ragasztotta, és ő is vette meg az üveget! 1cm vastagságút (a régebbi 8 év üzemeltetési idő után behasadt)! És sajnos jóval többe került, mintha készen megvettük volna, vagy megcsináltattuk volna valaki mással :( Épp múltkor beszéltünk róla, és 1000x megbánta, hogy akkor, így döntött :( de eső után köpönyeg, szokták mondogatni
Sziasztok döntöttem.
Szeretek barkácsolni és ez egy elég nagy kihívás lett volna de,nézegettem a használt akváriumokat és bagóért vehetek 2-300 literest is.
A fő vonzerejét a dolognak a kihívás adta számomra,de nem kínlódok feleslegesen inkább keresek valamit a környéken vagy ha másnem akkor feladok egy hírdetést,biztos van aki már rég ráunt és csak a porfogó az akváriuma és ahogy elnézem bagóért mennek használtan az ilyen akváriumok.
Esetleg ha olyan olvasná ezt akinek van eladó akváriuma,komárom közelében akkor az érdekelne,mert a legnagyobb akadály a távolság.
De igazság szerint nem mindegy hogy milyen szilóval van csinálva :(
Ha arra a hengeres tubusosra gondolsz, amihez kell "vas pisztolyos kinyomó" nos az elég gagyi (lett). Nem tudom hogy 30 évvel ezelőtt mit tettek bele, és mitől volt jobb minőségű, de az biztos hogy ma már gagyi :( Múlt hónapban találtunk egyet a barkácsszekrényünkben, bontatlanul. Pont kapóra jött mert a lefolyót kellett szigetelni... Nos 1 hét alatt sem száradt meg :( pedig tavaly vettük! Találtunk két éveset is, igaz már fel volt bontva, de visszazártuk anno, de az meg 2 hét után megkeményedett, és folyt mellette a víz... Szóval szerintem ha 1-2 év állás után ilyen lett, hát kövezzetek meg, de szerintem az nem egy életbiztosítás, főleg 170L-nél. Nem vagyok egy FBS ügynök :), de az tény, hogy amit azzal lekenek, megtartja, illetve száradási időnek, ha jól emlékszem 3 órát írtak, de 2 óra alatt megkötött... hát engem levett a lábamról! :)
Kedves kérdező!
Akvarista.hu-n is tudsz feladni hirdetést, és van még egy oldal, bár ők nagyon profik, érdemes ott is körülnézni: akvakertesz.hu
Vagy ha van Komáromban olyan halas, amelyiken látod, hogy csőd közeli állapotban van, esetleg ott is rákérdezhetsz, hogy nem lenne-e eladó akvája...
expressz.hu-n is sokszor belebotlottam már...
vagy:
Vagy esetleg egyszer érdemes lenne felmenned kocsival Pestre (álcázhatod családi kiruccanásként az állatkertbe,vagy baráti találkozóként XD)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!