Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Akvárium készítéshez kérnék...

Akvárium készítéshez kérnék tanácsot?

Figyelt kérdés

Jelenleg van egy 50 literes akváriumom ennek e helyére akarok egy 170 literest méghozzá a következő képpen.

Az akvárium belesz építve a jelenlegi szekrénybe ami persze meglesz erősítve ez nem gond.

Az akvárium fából pontosabban bútorlapból lesz kivéve az előlapját mert így sokkal olcsóbb,a a neten láttam hasonlókat de mindenhol angol volt a leírás.

Az előlap egy keményfa keret lesz és abban lesz az üveg.

Az illesztések ragasztva és csavarozva lesznek valamint belülről adok majd neki egy kis szilikont is biztos ami biztos alapon.

A kérdéseim a következők:

A csónaklakk elég jól szigetel de tekinthető örökös védelemnek mert nem szeretném ha eresztene?

A csónaklakkon kívül milyen anyaggal szigetelhetném a bútorlapot gondolok itt valamilyen műgyantára vagy tökéletes a csónaklakk is?

A stabilitással nem lesz gond azt megtudom csinálni elég erősre de a szigeteléssel még lehetnek gondok.

2010. okt. 25. 12:45
1 2 3 4
 11/32 anonim válasza:
Rövid lényeg kimaradt: Epoxi gyanta réteg felvitele szén hálóval a bútorlap falára. Festék semmilyen márkában és rétegben NEM jó! Vagy van még a másik megoldás ami olcsó tó fólia,geotextil az oldalfalakra és ragasztás :)
2010. okt. 25. 18:08
 12/32 A kérdező kommentje:

Valamelyik nap ha összejön áttugrom az üvegeshez megérdeklődöm az árakat utána számolgatok és eldontöm mi legyen,de nincs sok pénzem tahát az olcsóbb megoldást választom.

A fóliás megoldás nem is rosssz,sőt nagyon is jó ez tetszik:) a többi részre meg mehet a lakk ami nincs a vizben.

Meglepett amit írtál,hogy így meghajlott csak az nem világos,hogy mégis,hány lába volt az álványnak és milyen vastag falú volt a zártszelvény? ezt fontos lenne tudnom jobb képet adna az erőviszonyokról.

Kb 70 centii hosszú lesz ezt eddig 6 helyen gondoltam alátámasztani ez ebben a formában 30 centis réseket eredményezne azon nem szabadna hajolnia ha a láb egyenes marad.

2010. okt. 25. 19:10
 13/32 anonim válasza:

2mm vastag 4*4 cm zártszelvény volt. Az L vas az 4mm es volt ami 5*5 cm. 160cm volt a hosszúság és 4 lábon állt. (Ez volt a baj.) Középre közel 250-350Kg nyomás esett a kövekkel kaviccsal víz súlyával számolva megközelítőleg az akvárium elérte a fél tonna súlyt. Ha középen lettek is volna még lábak akkor se bírta volna el sajnos hajlás nélkül,de akkor legalább nem szétdurrant volna hanem szép lassan nyikorgott volna. ( A vas a mai napig nyíl egyenes a súly megszűnése után azonnal visszanyerte eredeti állapotát.)

Hogy érzékeltessem veled birtokomban volt egy 160L-es akvárium is, ő csak kilyukadt pozdória(Vagy mi a fene) bútoron állt ott a vizet a bútorlap szépen itta itta nem tűnt fel csak hogy fogy a víz... Biztos párolog, igen ám de a bútorlap is véges és paff pattant is szét.

2010. okt. 25. 19:37
 14/32 anonim válasza:

Van még egy megoldás is ez ami nagyon lényeges a front üveg legyen 6-7mm eres elég a 6 os 70*40cm kb szerintem ekkora lesz a front üveglapod. alulra és az oldalfalakra elég a 3-4 mm eres is DE! akkor az alja és az oldala hihetetlenül meg legyen erősítve! Kitámasztva mm erre pontosan bútorlappal és merevítést kapni kívülről,mint ahogy a küldött linkeden lévő medencénél is! Akkor a nyomást az üveg a bútorlapnak továbbítja és a tartó szerepet átveszi az üvegtől. Mi ezt a megoldást egy megrendelő kérésére már megvalósítottuk egy 200*60cm front üveglapos akváriummal, itt az oldalfalak 3mm eres üvegből vannak amit téglafal tart a hézagok pedig padloponnal vannak kiöntve, ez egy darabig jó megoldás ha nem mozdul a beton keret akkor örök de ha van egy kis rezonancia ami nem oda illik pattanik. A legjobb megoldás az epoxi, illetve már lehet kapni medencéknél használt szigetelő anyagot hasonlít a kátrányhoz de a nevét nem tudom.(Valamint a kórházakban és börtönökben használt lekaparhatatlan festéket is javallom,de az megint a meg nem fizethető kategória.

Egyébként egy 70*50*50 es akvárium kijön durván 2m2 üvegből azaz 9 500Ft/m2 19000Ft Körül lesz a 6mm es üvegből.

2010. okt. 25. 19:50
 15/32 A kérdező kommentje:

Jó ez a megoldás is amit javasolsz csak egy apró feszültség a tartószerkezetben vagy bárhol és széttrobban az egész a vékony üveg miatt. Ezt a megoldást azért nem alkalmaznám mert ez már bonyolítja a dolgokat feleslegesen nem spórol annyit mint amennyi hátránnyal jár.

Biztosan van még megoldás ami olcsó és nem jár akkora veszélyekkel,ezen még elkell gondolkodnom mert elég sok a lehetőség és elég sok féle képp böngészem még a netet hátha találok valami köztes megoldást ami elég erős és olcsó is.

2010. okt. 25. 20:24
 16/32 Salx Narval ***** válasza:
Csináld vízhatlan, műanyag bevonatú bútorlapból, mint a konyhai munkalapok és ragasztónak használj sziloplasztot.Vagy szén, esetleg üvegszálas műgyantával ki kell kenni az egészet4-5 mm vastagon, több rétegben.A csónakok,szörfök készítéséhez is ilyent használnak.Szerintem nem lesz olcsóbb, mint egy üveg akvárium, bár ha asztalos vagy, akkor talán.A másik megoldás, hogy térkővel kibéleled, így mindjárt a dekoráció is megvan és élethű belső teret kapsz, ezt flexibilis, vízzáró csemperagasztóval lehet megépíteni.Ez egy kicsit munkaigényes, de nagyon dekoratív lenne, na meg jó nehéz is.:D Egy másik megoldás, ha kész vagy a ládával vágass a belsejébe 3-4mm vastag műanyag dekórlemezt és ezzel borítsd be az oldalakat.A sarkokat itt is sziloplasztal ragaszd.Hát egyenlőre ennyi jutott eszembe.
2010. okt. 26. 04:53
 17/32 Salx Narval ***** válasza:
Még valami,nem ártana vasalni is kívül, mert szerintem a fa magában gyenge a sarkoknál, de ez már tényleg a te dolgod, mint írtad. Én csak a belsejére és a ragasztókra próbáltam ötletet adni.
2010. okt. 26. 05:07
 18/32 A kérdező kommentje:

A bevonatot nagyon meg kell választanom,mert nem mindegy menyire vízhatlan.

Hogy szemléltessem a dolgot hasonlítsuk egy rossz belső gumihoz mind ami a kerekekben is van elméletileg szigetel mert gumi,de nagy nyomás alatt mégis átereszt ha ritka az anyaga.És itt azért lesz nyomás is.

Esetleg egy lakk réteg belülről és arra tófóliát ragasztok,így ha a fólia átlyukad is nem fog ereszteni és a kioldódó gázok sem mérgezik a halakat,csak az a kérdés menyire rongálják a fóliát.

2010. okt. 26. 08:35
 19/32 A kérdező kommentje:

Egyébként eddig purhabból terveztem megépíteni a belső teret amit beveonok majd műgyantával.

Egyrészt a súly miatt a purhabot választottam másrészt pedig egy extra tömítés is mert körben lenne.

Tehát az eddigi elképzelésem csónaklakk a bútorlapra,hogy vízhatlan legyen a réseknél szilikon,majd purhabból csinálok egy olyan belső teret mint az akvarista.hu-n is láttam és azt bevonom műgyantával.Persze ahol viz lesz és nem lesz végig hab pl az elején ott végig műgyantával szigelem a fát de ilyen rész nem biztos,hogy lesz.

Hátteret mindenképp akarok csinálni és ahhoz mindenképp kell a műgyanta majd.

De a műgyantás bevonaton kívül lesz még egy víz záró réteg is ha megsérülne az első vonal akkor a második tökéletesem meggátolja a szivárgást.

A hátteret mindenképp kellene kezelni műgyantával és ha a háttér költségeit is beleszámítom akkor sokkal olcsóbb lesz mint az üveg.

Vasalni nem fogom a sarkakat ez nem egy húdenagy akvárium 5 centinként teszek egy csavart és a tetejére meg egy keretet keményfából az majd összefogja.

Nem anyira gyenge anyag a bútorlap csak ne a olyan préselt vacakokra gondoljatok mint az osb mert abban van még kukorica szár is viszont ami tartalmaz fát pl hoszában felvágva és 2 furnért között összeragasztva az nagyon erős,építkezéseken használnak főleg ilyet arra öntik a betont és a beton is folyós és a víztős jóval nagyobb a súlya a titok csak annyi,hogy a megfelelő helyre kell tenni egy merevítést.

2010. okt. 26. 09:00
 20/32 Salx Narval ***** válasza:
Én ugyan a fóliát nem tartom valami jó ötletnek, de ha neked ez jön be, akkor még mindig jobb egy vízhatlan bútorlapra ragasztani, mit lakkozni alatta a fát.Végül is majdnem mindegy, mert nem igazán jellemző ezekre a fóliákra a szakadás, főleg, hogy nem a szabadban lesz.De azért nem árt az óvatosság.Kívül jó a lakk, de szerintem belül ne használd.Ha szilóval ragasztod fel, az amúgy is vízzáró réteget képez a fólia és a fa között, ha még is kiszúrnád valamivel. Másképp nem fog elszakadni.
2010. okt. 26. 09:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!