A macskám széttépte a szomszédom egyik csirkéjét, vagy tyúkját, vagy tököm tudja, mijét. A szomszéd pedig megfenyegetett, hogy feljelent, mert nem tartom a "dögöt" a kertemen belül. Tényleg feljelenthet? Mekkora büntetésre számíthatok?
Ja persze, a szomszed zarja a SAJAT TELKEN olba a tyukokat, ki se engedje oket, mert te baszol a macskadat a kerteden belul tartani. Aztan meg lesz siras, ha “veletlenul” kint felejt valami merget a kertben, amibe a macskad belezabal es temetheted.
Tokom kivan mar egyebkent a hulye allattartoktol, en is kertesben elek es megkeseritettek a szomszed macskak az eletem. Mindent ossze szartak, hugyoztak, egy szeket nem lehetett a teraszon hagyni, undorito volt, bar amiota van kinti-benti kutyank (nem emiatt fogadtuk orokbe, de bejott, prdig nem bantotta oket soha :D) es idozitett ontozorendszerunk, azota nagyjabol elkoltoztek innen. Es az a baj, hogy hiaba a torveny, hiaba jelented be, nem csinalnak sajnos semmit, legalabbis nalunk :( Szerintem rohadtul szerencseje van a szomszedomnak, hogy nem vagyok azert vadallat es nem mergeztem meg oket, de mas lehet ezt tette volna es rohadtul megertem ezek utan.
Szerinted nem csinalt semmi rosszat, de mivel a nap nagy reszeben azt se tudod hol van, igy erre se vennek merget a helyedben :) Lehet mar jopar embernek megkeseritette az eletet, csak nem eppen a kozvetlen szomszedodban, hanem par hazzal arrebb szart ossze mindent, olt meg tyukokat, stb.
Akkor viseld a kovetkezmenyeket, mast nem tehetsz. Lehet pont nalatok foglalkoznak majd az uggyel, ki tudja vagy a rosszabbik eset, ha esetleg “veletlenul” eltunik a macska.
Benne van a pakliban.
Bocs, de ha csak nem egy main coon macska, vagy nem a szomszédnak csak pár napos csibéi voltak, akkor nem a macska ölte meg őket. Nem tekint zsákmányként ekkora állatra, főleg nem szórakozásból. Talán akkor nekimegy, ha az élete múlik rajta, de egy japánkakas méretű madárral nem foglalkozik. Egy rendes méretű tanyasi tyúk ellen esélye sincs. Kakas esetén nem fogadnék a macska túlélésére sem.
Ha a szomszéd nem a ketrecben fogta el, és nem úgy vitte át, hogy még véres a szája, nyugodtan mondd meg, hogy más állat volt. Nyest vagy menyét, esetleg róka.
Ezt én sem tudom elképzelni. Nálunk, falun is max. galamb nagyságú madarat fog meg egy-egy kószáló macska, annál nagyobbat nem. Hozzánk is átjött a szomszéd macska amíg tartottunk tyúkot, egyet se bántott csak ott lustult köztük, csúcs látvány volt. 😄
Szerintem sokkal reálisabb esélye van a menyétnek, nyestnek.
Ez egy állatvédelmi törvény, nem büntetőjogi.
Ezért a szabálysértésért, hogy elhagyta a telkedet, 90 ezer forintra vagy büntethető.
Ez az önkormányzat felelősége 2020 áprilisa óta...
Előtte a jegyző volt az illetékes.
Illetve még a halott baromfi is téged terhel, nem tudom hogy ez miként befolyásolná a büntetést.
Nekem 2 macskám van, 4 évet panelban éltek...
Amikor kertesházba költöztem alap volt, hogy nem mennek ki.
Méreg, kutya, másik macska, autók, szadisták és még sorolhatnám, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk...
Mostmár néhány éve van egy kis elkerített rész, ahova a macskaajtón át egy fedett kennel vezet és macskabiztos kerítés határolja az egyik részről (utcafronti egyébként)...
Eddig még nem szöktek ki soha, pedig az elején sokat próbálkoztak.
25:
Ez szerintem elég olcsó megoldás erre, egy sima PVC csőből és egy dróthuzalból kihozható:
De ha túl hosszú a kerítés, akkor a legjobb egy pár négyzetméteres, zárt macska-kifutót létesíteni a kertbe, nekünk olyan volt, teljesen jól bevált. Persze arra is kell költeni, de ha fontos a macska jóléte és a biztonsága, akkor érdemes számításba venni a lehetőségét. Egy nagyon egyszerű fajta kihozható párszor 10 méter L vasból vagy zárt szelvényből, fémhálóból, egy kis hegesztéssel.
A macskabiztos kerítés...
Szerintem már máshol is írtam, de itt is megírom. Nem muszáj csak egy sort rakni, és nem muszáj olyan hengert használni, mint amit a tappancs oldalán mutatnak.
Akár egy sima PVC cső is megteszi, ha megfelelően van felszerelve (vagyis forog a csapágyon, nem esik le, nem megy át alatta a macska, stb). Ha egy sor nem elég, akkor lehet többet rakni, úgy hogy ne férjen át közte a macska. Persze pénz, de az állattartás anyagi költségekkel is jár.
Tudom, hogy könnyebb rámondani, hogy "a macska szabad állat, nem lehet bezárni", meg "a macska fogyóeszköz, majd lesz másik", de mind az emberek, mind az állatok érdeke, hogy a te házi macskád ne járjon ki.
Szórakozásból leöli a kisebb állatokat (hüllők, kétéltűek, kisebb emlősök (nem csak kártevők), énekes madarakat, stb.), még a magántulajdonban lévőeket is, és persze pusztítják az élővilágot. A kakijuk fertőzésveszélyes lehet, mert kedvelik a homokozók puha homokják, ezen kívül több embertől hallom, hogy körbepisilják az udvart, a bútorokat, stb. Balesetveszélyes lehet, mert kiugrik az autók elé, és sok ember nem szívesen gázolja el. Nem utolsó sorban beszélnünk kell arról is, hogy a macskára is veszélyes, mert elüti az autó, lemérgezik, légpuskával vadászik rá a szomszéd, meg ki tudja milyen drasztikus állatkínzási módszereket vetnek be. Az ember kreatív.
Amiről pedig nagyon kevesen beszélnek, hogy a házi macska, amúgy keveredik a vadmacskával, ezzel szennyezve genetikai tisztaságát egy veszélyeztetett fajnak. Persze most ezt nem az ivartalanítottra értem, de sokan még eddig sem jutnak el.
Szóval anyagi kárt okoz az embernek, és fertőzésveszélyes, veszélyes a magántulajdonban lévő, és őshonos állatokra, ön- és közveszélyes (az említett autóbaleset esélye), és keveredik a védett vadmacskával (aminek eszmei értéke Magyarországon egyedenként "csupán" 250 000 Ft).
Persze mondhatjuk, hogy a vadmacskák is vadásztak régen, hiszen a macska nem háziasított, csak emberhez szokott, de az ő egyedszámukat kordában tartotta a természet. Ma már nincs ilyen, mert boldog boldogtalan eteti a kóbor macskákat, mellette kijárnak a gazdás etetett macskák, és nem fogy el a táplálékuk. Normál esetben, ha a természetben túlvadásszák a zsákmányt, akkor nincs mit enni, és a populáció egy része éhen hal, ami ismét teret enged a zsákmányállat elszaporodásához. Aztán ismét elfogy a kaja, csökken a ragadozók populációja, megnő a zsákmányállatok száma, és ez így körforgásban van. Na a házi macskánál nincs ilyen.
Persze ezt nem az irtással kell megoldani, hanem a szaporulat megelőzősével. Ha legalább a gazdák többsége ivartalanítana, még az utcán szaladgáló macskák mellett is jobb lenne a helyzet, mert nem tudnának túlságosan elszaporodni, és kevesebb kárt okoznának. De persze a macskák ivartalanítása állatkínzás, meg van akiben még a lehetőség sem merül fel.
Persze azt mondod, hogy ha csak te tartod az udvaron, attól még más macskák kint lesznek, de a kicsi is hasznos, mert sok kicsi sokra megy.
35-ös Mi a világ legkönnyebb dolga?Azt mondani hogy nem tudja a telkén belül tartani a macskáját szegénykém🤭🤭Akkor ne tartson macskát és ennyi.
Van pár alternatíva amivel telken belül tartható de jobb az és kényelmesebb ha máshova szarik,hugyozik,értem?
Nálunk is nagy a szerencséje a szomszédnak velem mert ha hiszed ha nem én takarítom a szart meg mindent többek között az ő dögje után is,aham.
Meg van még pár amelyik oda fosik amúgy.Nem tudom mit képzelnek az ilyenek de mindegy.
Ja és semmit nem csináltam még eddig a macskákkal pedig más már rég lemérgezte volna őket sorban,ennyi
Milyen jó a kijárós macskának, "csak" a lábát törte eddig. Az nem gond, tényleg.
Idióta. -.-
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!