Mit gondoltok a tenyészállatok szőrméjének felhasználásáról?
Üdv. Személyesen azt elítélem, ha egy állatot a szőrméjéért tartanak és ölnek meg. Viszont azokkal az állatokkal szemben, amik egyébként is feldolgozásra kerülő haszonállatok (pl. sertés, marha, esetleg kecske, bárány), úgy érzem, hogy ha már elveszik az életüket, akkor törekedni kell arra, hogy minél több részt felhasználjunk belőlük, ne haljanak meg hiába. Ezen okból kifolyólag én nem ítélem el a haszonállatok bőréből és/vagy szőrméjével készült tárgyakat.
Ti mit gondoltok erről?
Bocs,megint offolok, kicsit sok gonodlatom lett a topiktól . Szóval gyerekkormban hozzá voltunk szokva, hogy minden bevásárlásnál vettünk felvágottat, ezt raktuk a szendvicsbe. Aztán fiatal felnőttként teljesen megcsömörlöttem tőle, vagy 8 évig nem vettem és csak nagy ritkán ettem meg, ha a szüleim küldtek. Magamtól nem költöttem volna már rá, de csak nem dobom ki... Dem ondtam is nekik, hogy ne vegyenek már ilyen szemetet, minden bele van darálva, drágább, mint a szinhús, nem is jó az íze. Totál megvagyok felvágott nélkül. Ha már ilyesmire vágyom, akkor is szalámit veszek. Viszont mostanában végre megjelentek nálunk is a vegán kaják a multikban (Németországban simán vehetsz akármilyet és jó áron is hozzá tudsz jutni, itthon alig van kinálat és nagy része aranyáron van), de a Penny Market-ben merég felfedeztem egy vegán, borsófehérjéből készült felvágottat, ami ugyanannyiba vagy csak kicsit többe kerül, mint a húsos felvágott. Én teljesen átállok ezekre, ha veszek is felvágottat, akkor caik vegánt. Jobban esik a lelkemnek és ami miatt leirtam : ízre teljesen olyan, mint a parizer és a paprikás felvágott, meg nem mondanám ,hogy ez nem húsból van. Szóval soha többé nem veszek húsból készült felvágottat.
Ezt azért is irtam, mert irtad, hogy mi a gond a növényi étrenddel, nem kéne azon élnie az emberiségek. Szerintem az embereknek tök mindegy, hogy miből van, amit esznek, a magyarok pl. ár alapján vásárolnak elsősorban. Ha simán tudnak a gyárak produkálni oylan vegán ételeket, mint a vegán felvágottam, ami 100 %-ban parizer izű , akkor de, nem is lenne olyan nehéz átállni növényi étrendre. Nyilván nem szűnne meg a húsipar, de etikai és környezetvédelmi okokból is sokkal hasznosabb a bolygónak, az állatoknak és nekünk is ,ha nem minden ételünk húsból készül. Szóval vannak megoldások , ezeknek én tökre örülök. Aki meszállottan a magyar konyhához van szokva és nem érdekli az állatok sorsa, az persze biztos fennakad a vegán parizeren. Pedig szerintem igenis szuper dolog, hogy itben teljesen olyan, mint a hús.
A mű dolgokkal kapcsolatos érvedre : többszáz évre elegendő hulladékunk van mindenhol elszórva, ezekből rengeteg terméket elő lehet állitani, valamira fel kell őket használni ,ezért jó ötlet pl. a PETpalackból táska. A bőrcuccról pedig irtma, hogy aki odavan értük, az vegyen használtan, a legtöbb ember a fejlett világban százszor anniy ruhát vesz, mint amennyit egy élet alatt el tud hordani, úgyhogy ezért felesleges új állatokat leölni. Tudom, hogy tartós, én nem szeretem, de ha használtan veszi valaki vagy tutira ipari melléktermék volt, akkor elfogadom a döntését. Amúgy nem.
Az emberi bőrös példát azért hoztam fel, mert simán használhatnánk kreativan emberi bőrt, beleket is, ha túl vékony kabátnak, akkor másra.. a kigyóbőr is vékony, mégis csinálnak belőle táskát.
Ezt azért hoztam fel, mert ezen tényleg el kéne gonodlkodnunk, hogy miben más az emberi és állati test, bőr, hús, hogy annyira irtózunk az egyiktől és tárgyiasitjuk a másikat. De sok kultúrában az emberi test felhasználása is oskáig természetes volt...
6-os vagyok, kicsit magamra veszem amit 10/11-es írtál :)
Én magam vágom az állataimat és én magam termesztem a növényeket, amiket megeszek.
Pontosan tudom, hogy "boldogok" és legjobb életet kapják nálam, megszületésüktől fogva nálam vannak.
Megkapják a kényeztetést, megkapják a törődést, és amikor eljön az óra a leghumánusabban járok el.
Tiszta hús mind anyagi, mint erkölcsi szempontból.
Na ennyi a személyes, de tényleg csak azért, mert az érvelésed ezen része nálam vakvágányt ért, amúgy igazat adok, a legtöbb ember számára a polcon terem a csirkehús, de egy pipikét sajnálna halálra ítélni, mert kentucky fried chickent akar enni. Nagyon sok termék eltűnne a polcokról, ha minden ember tisztában lenne azzal, hogy is került oda.
Félreértés ne essék, attól mert húst eszem és használok bőrcuccokat, attól még igenis kiállok amellett, hogy ezeket az állatokat életükben a hozzájuk méltó módon tartsák, és a legkevesebb kínnal járó úton öljék le őket.
Az angora nyúl esete nem ilyen, de nem is erről szólt a kérdés.
Itt még mindig az a legállatbarátabb megoldás, hogy ha már megöljük, ne legyen hiába való és használjuk fel minden részét.
A gyilkosság meg emberjogi fogalom, nem tudom miért keveredik ide. S nem, nem kéne beemelni az állati jogkörbe. (A kóservágás, meg az élvenyúzás, tartástechnológiák nagy részét igen)
27-es azért vegetáriánus étrenddel vígan lehet élni, vannak ilyen etnikai csoportok (ha jól tudom Indiában, de nem akarok hülyeséget mondani) tehát a technikai fejlődés előbb/utóbb végbement volna, maximum nem járt volna ekkora populáció növekedéssel, és nem lett volna ilyen gyors ütemű.
A 20-ik századig, sőt még az 1950-es évekig nem volt ennyire általános élelmiszer a hús.
Parasztoknak volt, mert tartottak disznót, de a keveset beosztották egész évre, a gazdagabbak meg nyilván megengedhették maguknak a luxust, de nem volt ennyi húskészítmény.
Úgyhogy a hús nagyon jó kis táplálék, de nem a mennyei manna, amitől nő az IQ és szupererősek leszünk.
Különben az ókorban szinte jobb volt az életszínvonal mint most, főleg a görög poliszokban, úgyhogy nem kell őket annyira visszamaradottnak tekinteni. A középkor meg szintén nem a hús hiánya miatt volt sötét.
Gyilkosság kérdése pedig nagyon jó, de ehhez még reggel van nekem. Talán egyszer visszatérek még vele :)
Szerintem nagyrészt egyetértünk a topikban, legfeljebb a részletekről kissé más a véleményünk. Én mindenkinek azt tanácsolom , hogy iktassos ki minden állathoz köthető terméket az életéből ,amit nem is használ, nincs is rá oigazán szüksége, megszokásból, divatből venné meg. Nekem ilyen a felvágott, a környezetemben mindenki parizeres zsömlét evett napi kétszer évtizedekig, a büfében se kináltak mást, hosszú évekig bele sem gonodltam, hogy az én parizeres zsemlém miatt leöltek egy csomó állatot és akarata ellenére tartották fogva.És egy nagyon unalmas kaja. Én soha többé nem is veszek, megvárom, mig a vegánt leakciózzák a boltban és azokat veszem meg..
Az élelmiszeriparnak át kell alakulnia hosszútávon, mert már a tudósok és a nagykutyák is rájöttek, hogy től sokan vagyunk és nem tudunk ennyi haszonállatot tartani, hogy mindenki ennyit felzabáljon. Persze őket az emberélet és a pénz mozgatja, nem az állatvédelem és a környezetevédelem.
Pl. Magyarországon egy chipset alig tudn megvenni egy elkötelezett vegán megvenni, mert a többségébe tejport tesznek .... de hogy minek ,nem tudom. Ki lehetne váltani növényi összetevőkkel is. ezeket a totálisan felesleges összetevőket lehet és kell lecserélni sok kényelmi élelmiszerzermékben, addig is próváljuk meg nem ezeket zabálni minden nap. Egyébként Nyugat- EUrópában már van kizárólag növényi összetevőkből "hústtermékeket" gyártó üzem is . A húst persze nem lehet kiiktatni, nem is a vasárnapi rántotthúst tiltanám be, hanem azt a sok felesleges pazarlást, hogy ipari termékekbe teszik orrva-szájba a sok állati összetevőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!