Kezdőoldal » Állatok » Állatvédelem » Mit gondoltok a tenyészállatok...

Laylah kérdése:

Mit gondoltok a tenyészállatok szőrméjének felhasználásáról?

Figyelt kérdés

Üdv. Személyesen azt elítélem, ha egy állatot a szőrméjéért tartanak és ölnek meg. Viszont azokkal az állatokkal szemben, amik egyébként is feldolgozásra kerülő haszonállatok (pl. sertés, marha, esetleg kecske, bárány), úgy érzem, hogy ha már elveszik az életüket, akkor törekedni kell arra, hogy minél több részt felhasználjunk belőlük, ne haljanak meg hiába. Ezen okból kifolyólag én nem ítélem el a haszonállatok bőréből és/vagy szőrméjével készült tárgyakat.

Ti mit gondoltok erről?

2020. okt. 3. 19:30
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 1/111 anonim ***** válasza:
56%
Őszintén szólva, én nem ellenzem a szőrmeipart sem. Nem mindegy az állatnak, hogy a szőrméért vagy a húsáért halt meg? Annyi, hogy mindkét esetben fontosnak tartom a tudatos vásárlást. A szőrme és húsiparban ugyanúgy vannak jobb és rosszabb körülmények között tartott állatok.
2020. okt. 3. 19:37
 2/111 anonim ***** válasza:
74%
Én egyszer egy videót láttam Oroszországban ahol tigriseket tartanak és hízlalnak fel emiatt. Nem tudom hogy érezzek vele kapcsolatban mert végülis ott tenyésztik őket szóval nem a szabadból lopják őket és amíg élnek jó életük van. Szabadjára voltak engedve egy hatalmas területen és ott játszottak a hóban a drónnal. Persze ez nem mentesíti azok akik később megölik őket de számomra fontos hogy legalább amíg élnek jó körülmények között vannak
2020. okt. 3. 19:37
 3/111 anonim ***** válasza:
14%
Egyszer valaki megdicsérte a pénztárcámat,hogy milyen szép.Amikor mondtam neki,hogy bőr,visszahőkölt,és örült,hogy nem ért hozzá... Ez nagyon elgondolkodtatott, mert bár alapjaiban én is egyetértek Veled,kérdező, ha belegondolunk,tényleg groteszk dolog halott élőlények bőrét használnunk,magunkra aggatnunk,és már nem is szorulunk rá, mint az őskorban.(Mondjuk a bőrcipő elengedése nekem még nehéz lenne...)
2020. okt. 4. 21:49
 4/111 A kérdező kommentje:

Szerintem semmivel sem groteszkebb mint halott emberek mumifikált részeit dicsőíteni, vagy a hamvaikhoz ragaszkodni.

De ha egy haszonállatból csak a húsát tartanánk meg, az nekem egyenlő lenne azzal, hogy mondjuk valaki halála előtt felajánlja az ép, egészséges szerveit, de csak egy dolgot vesznek ki belőle, mert éppen pont akkor az kell, a többit meg "eldobnák", tekintet nélkül arra, hogy máshol, másnak szüksége van rá.

Sok minden készül bőrből/szőrméből, öv, cipő, kabát, táska, tárca, labda, kesztyű, berendezési tárgyak huzata, szőnyeg, stb. Valamilyen szinten rászorulunk, mert nincs más anyag, ami természetes és ennyire tartós, meleg lenne. Vagy ez, vagy a műanyag.

2020. okt. 4. 22:34
 5/111 anonim ***** válasza:
75%

Értem,mit mondasz, egy húsevő társadalom használja fel az állatok minden részét...ezzel nincs is baj.

De a vegetáriánusan /vegánul/ gondolkodók az állatok húsáról is lemondanak, és a megszokott megoldásokról is, számomra ez a tudatosság egy új szintje és tisztelem őket ezért. Még ha távolról is :D

2020. okt. 4. 22:53
 6/111 anonim ***** válasza:
100%

Az állati bőr felhasználása még mindig természetközelibb, mint a mindenféle helyetessítő anyagoké.

Nem kéne túlmisztifikálni a halált, pláne nem egy állatét, mert ez az élet velejárója, és ahogy a kérdező mondja, onnantól hogy nem ér, tökmindegy az állatnak, hogy a húsáért vagy a bőréért tartották, de mi igyekezzünk minél több részét feldolgozni.

Ez az egész vegánság mizéria nem lenne, ha nem kapitalista alapon működne az állattartás is. Mert pontosan a haszon miatt (meghogy nekünk jó olcsó legyen) szenvednek a csirkék a ketrecekben, fulladoznak a disznók a szűk soraikban, fejik a tőgyulladásos teheneket a fejőgépek.

Egészségesen, állathoz méltóen tartani egy állatot, legyen az csirka, disznó, marha, nyúl k...va drága és helyigényes.

Ha minden állat úgy lenne tartva és felhasználva, akkor nem lennének vegán aktivisták se, mert egyrészt az állatok magukhoz méltó életet élnének, másrészt az emberek heti egyszer ennének valamilyen húst, és iszonyatosan vigyáznának az állati eredetű holmijaikra. Teszem hozzá egy bőr öv 10-15 évig lazán jó, ennek ellenére sok embernél fél éves fogyóeszköz, megy a szemétdombra és neki onnantól le van róla a gondja.

De addig amíg mindenki olcsón akarja a tescós csirkét, addig ne csodálkozzunk azon, hogy úgy élnek ahogy és olyan minőségűek amilyenek.

Ja és véletlenül se ócsárolni akartam a vegánokat, de ők egyfajta kényszertünetei ennek az emberiség-betegségnek. Nem jelent volna meg ez a gondolkodás, ha nem fajul idáig a helyzet.

Én még mindig tartom a gondolatot: saját vagy háztáji.

2020. okt. 17. 13:33
 7/111 progizo ***** válasza:

És vajon a csapdázott, tehát a természetben nevelkedett és onnan befogott és azonnal leölt prémes állatokkal mi a helyzet? Ott nincs olyan, hogy rossz bánásmód a farmon vele. Viszont a tenyésztett állatoknak is lehetne és kellene is jó bánásmódot, megfelelő életteret biztosítani.

Én nem vagyok a szőrmeviselés ellen, sőt, szépnek tartom a bundákat, mi több, környezet barátabbnak is, mint a különféle műanyagruhákat, amelyek előállítása és kidobásuk után lebomlásuk is környezetszennyező, míg egy bundát ugyebár nem egy-két évre vesznek, hanem hosszabb időre, mint megbecsült ruhadarabot.

Tehát a "zöld" gondolkodás nem azon múlik, hogy viselnek-e szőrmét, hanem hogy milyen körülmények között tartják és dolgozzák fel a tenyészállatokat az azokat tartók. Nem is értem, hogy miért nem utóbbiakat támadják azok a vehemens "állatvédők", akik festékkel öntik le a bundákat viselő nőket, stb.

2020. okt. 23. 09:52
 8/111 anonim ***** válasza:
1, én láttam már videót pici ketrecben tartott nyusziról, akinek kitépkedték érzéstelenités nélkül szőrszálair és végig sikitozott a pokoli fájdalomtól, aztán visszatették a ketrecebe , megvárták, mig kinő újra és megint megtépték. Ebből állt az élete. Szerintem a kinaiak nem csak a design ruhadarabokhoz használják őket, hanem az olcsó kabátok szőrméjeként , sapkák bojtaként is. Szerintem aki ebben részt vesz (tenyésztő, kereskedő, vevő), az mind megérdemelné, hogy érzéstelenités nélkül tépkedjék ki a körmeit és szőrszálait, ha újra kinő, akkor megint. A szemet szemért , fogat fogért elv lenne igazságos állat és ember kapcsolatában. Én sem vagyok vegán, de erősen lecsökkentettem az állati eredetű élelmiszert a táplálkozásomban, nem nagyon veszek állatokkal szembeni erőszakhoz köthető kozmetikumokat, nincs bőr cipőm és táskám. Bár egy műanyag világban élünk, de annak pl. kifejezetten örülök, hogy a ruházatunk is műbőr, mert igy legalább arról leszokott az meberiség, hogy bundában, szőrben , bőrben járjon. Megtette a hatását a 60-as évek állatjogi küzdelme, ma már kevesen hordanak ilyesmit és megbecsülik az igazi bőr, szőrme ruhákat. Ha azt veszed, a lovak is jól jártak az iparosodással, őket már nem használjuk ki közlekedési eszközként, háborúkban hátasállatként. A mérleg másik nyelvén vannak a mai korban kizsigerelt állataink, a baromfi, a sertés, a szarvasmarha. Én nekik drukkolok, remélem, talál az emberiség a közeljövőben megoldást arra, hogy élőlényhez mélto életet élhessenek . Én is iszom tejet, de felváltva a növényi és tehéntejet. Szóval nem tudnék vegán lenni, de sokkal kevesebb állati eredetű ételt fogyasztok és tudatositottam, hogy az életét adta azért, hogy én jóllakhassak. Szerintem ezt tanitani is kellene az iskolában. Egyébként apukámnak 47 éve megvan a bőr öve, amit a katonaságnál kapott, egész életében ezt az egy övet hordta.
2020. okt. 27. 04:00
 9/111 progizo ***** válasza:

#8.: "Megtette a hatását a 60-as évek állatjogi küzdelme, ma már kevesen hordanak ilyesmit és megbecsülik az igazi bőr, szőrme ruhákat."

Így van, meg kell becsülni a valódi bőr és szőrmeruhákat, azokat ugyanis nem egy-két évre, hanem hosszabb távra veszi az ember.

Ami a nyuszis példádat illeti, nagyon szomorú, hogy a szőrmeipar a természetet és az állatokat kizsigerelő Kínába került, kényszerült, mert ők aztán tényleg nem törődnek a tartási körülmények milyenségével, meg hogy okoznak-e és mekkora fájdalmat az állatoknak. Európában és főleg Magyarországon azért ez nem volt így, de innen sajnos már kiüldözték a szőrmeipart, pedig nem azzal volna a gond, hogy van, hanem hogy ez hogyan, milyen körülmények között tartja és dolgozza fel a haszonállatokat.

2020. okt. 27. 13:09
 10/111 anonim ***** válasza:

Igen, én úgy látom, ez egy haszna a műanyagvilágnak és az ipar fejlődésének, hatalmas tragédiák lennének, ha mind a 7milliárdan bőrben járnánk .Nem, nem lennének etikusak az állatokkal és igen, megnyúznák őket csak a bőrük miatt is. Én rühellem a szőrmét (a rokonaimnak van otthon 40 évvel ezelőtti birkabőr kabát, marhabőr kabát, kesztyű, nyúlszőr kucsma, róka sál ), de 35 éve nem hordja senki és más ruhadarabokat nem vesz senki bőrbő, szőrméből. Ha tényleg feldolgozták az állatot a húsa miatt, akkor el tudom fogadni a bundát, de jobb, ha csak annyi van, mint manapság.

A lovak is jól jártak a fejlődéssel, őket is évezredekig kizsigereltük, manapság sokkal jobban bánunk velük. Egyszer kináltak engem lókolbásszal, persze nem fogdtam el.

Úgy gondolom, a ruházkodsában nem is kell, hogy visszatérjen a szőrmetrend (egyébként pár évszázada emberi bőrt is hordtak az emberek, a történelmi portálokon sok extrém sztorit lehet olvasni, gondolom, ti se szeretnétek, ha megnyúznának egy csizma miatt).

A 21-. század feladata lesz ,hogy a baromfinak, szarvasmarhának, sertésnek élőlényhez megfelelő életet biztositsunk. Talán a legdöbbenetebb sázmomra az, hogy a hím csibéket élve szokták bedarálni. Ezeket a gyárakat rég be kellett volna zárni. El kellene mondani az embereknek, hogy ilyen áron nem szabad tojáshoz, csirkehúshoz jutni.

2020. okt. 27. 15:54
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!