Mi a baj a "ha nem tetszik el lehet menni" hozzáállással?
"csak a munkavállalóért éljen."
Ezt nem is várja el senki. Csak a gond ott van, hogy sok helyen rabszolgának nézik az embert és semmibe. Es a gond pont azzal van, hogy szinte minimális azon munkahelyek száma akik azt adják, amit a munkás megérdemel, vagy esetleg többet.
A rugalmatlanság nem erény! Márpedig ez az. Gyakorlatilag azt jelenti lefordítva, hogy nem vagy hajlandó tárgyalni semmiről, egy jottányit se engedni vagy változtatni semmit, amit te kisütöttél. Márpedig természetesen TE nem fogod tudni megmondani kapásból.
Sok munkavállaló pl. sok mindent hajlandó feladni, ha EGY igénye teljesül. (És ezek önhibájukon kívüli megváltoztathatlan igények is lehetnek sokszor. De személyesen kigondolt igényekkel is tulajdonképpen mi is a baj? A munkáltató számára a kettő ugyanúgy jelenik úgyis meg.)
Az okos munkaadók, akik tudnak tárgyalni, rengeteg értelmes és hasznos embert szipkázhatnak így be - pláne, mert aki tudja, hogy speciális igényei vannak, az jobban fog pedálozni, ha tudja, hogy máshol azt nem biztos, hogy megkapná.
Aki meg rugalmatlan, az szívhat. Sok szerencsét, hogy beérje olyan dolgózókkal, amiket így kap, és akiket nem zavar, hogy a vezérnek diktátorkomplexusa van.
Tudniillik én még különleges igények nélkül is figyelem, hogy milyen a munkáltató hozzáállása. Ha a dolgozókkal nem törődik, vagy a fenti szöveget hangoztatja, akkor rögtön tudom, hogy: 1. nem lesz sikeres az okosabb/értelmesebb/haladóbb cégekhez képest (magyarul kevésbé leszek motivált, hogy sikeressé tegyem a céget, mintha hinnék a módszeriben), 2. kevésbé bízhatok benne, hiszen a dolgozók érdekei iránt érzéketlenebb (magyarul én se leszek hűséges és jobb ajánlatra könnyebben dobbantok, hiszen tudom, ő is lelkiismeretfurdalás nélkül megszabadulna tőlem); 3. kevésbé kellemes lesz a munkakörnyezet/vállalati kultúra, nem az egymás támogatása a cél, márpedig a jó munkatársak, kellemes hangulat sok felmérés szerint az egyik legfontosabb szempont és megtartó erő a dolgozóknak.
Szóval ez eddig legalább három dolog együtt, amivel a fenti diktátorkodó vezetés saját magával tolt ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!