Ez így mennyire törvényes? Mit lehet tenni? Ha nem tetszik, mondjon fel?
"Ez így mennyire törvényes?"
Semennyire.
Mit tehet?
1./ Panaszt tehet a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen. Ők kivizsgálják az ügyet, és adott esetben bírságolják a céget, hogy legközelebb ne legyen kedve törvényt szegni.
2./ Keres másik helyet és elmegy oda dolgozni.
3./ Jelzi a munkáltatónak, hogy ez így nem oké, szíveskedjék a jogszabálynak megfelelően foglalkoztatni. Ha nincs változás, akkor joga van azonnali hatállyal felmondani a munkaviszonyát a jelzését követő 15 napon belül.
Ha ilyenben gondolkodik, akkor a jelzést jobb írásban is megtenni és átvetetni a munkáltatóval. Ez jól jöhet egy jogvita esetére.
Ennél a variánál jár a végkielégítés (ha egyébként is járna rendes felmondás esetén), és a felmondási időre járó bérezés is.
Tudom, hogy az utolsó lehetőség sok ember számára elképzelhetetlen, hogy meglépje, abszurdnak tartják, hogy szembemenjenek a munkáltatóval, mert erőfölényt éreznek a másik oldalról.
A barátodnak kell eldöntenie, hogy lép, vagy idővel kidől a sorból, és az egészsége szenved kárt. Fel kell mérnie, hogy ha már nem itt fog dolgozni, akkor milyen megélhetési lehetőségei vannak.
Én a magam részéről léptem, de minden szituáció más és más, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!