Miért utálja sok ember a kereskedőket? Ha nem tetszik neki valaminek az ára akkor miért nem veszi meg máshol?
"Most akkor hülye, az, aki ilyen autót vesz 35 misiért, mikor 7-8 millió az értéke?"
Az áru ára nagyon sokszor nem a reális értékét tükrözi, hanem azt a mesterséges értéket, amelyet létrehoztak neki. Lehet ez tudatos (marketingtevékenység, "beárazás" -> ami drágább, az talán jobb is), nem tudatos (divat, hype, valamiért felkapták az adott terméket/szolgáltatást). A 35 milliós Merciben tehát nem csak az autó árát, előállítási és marketingköltségét kell megfizetni, hanem a presztízst is.
Tipikus példa erre egy betiltott app, ha hallottatok róla: annyit tudott mindössze, hogy egy piros négyzetet állított be háttérképnek a telefonra, és a lehető legmagasabb áron kínálták. Vették, mint a cukrot, mert státuszszimbólummá vált - pedig nyilvánvaló, hogy a valós értéke töredéke volt annak, amit hajlandóak voltak érte fizetni.
Annyit mondok csak ezzel, hogy nem mindig a kereskedő viszi fel valaminek az árát. Persze megtehetné, hogy csökkenti, de majd hülye lenne - van elég veszteséges áruja.
A kérdés eleve manipulatív, mert nem a kereskedőket utálják és tartják gátlástalannak, lehúzósnak, csak azokat a kereskedőket, akik ilyen eszközökkel élnek és nyilván nem mind ilyen.
"Szabad országban élünk, mindenkinek joga és lehetősége van utánanézni dolgoknak, elsétálni másik boltba, szétnézni neten.
Ha valaki erre lusta, vagy bamba, akkor megfizeti a drágább árat, de ebben mi az etikátlan?"
Az, hogy van lehetőségem a tisztességtelen ajánlatot kivédeni, még magát a próbálkozást nem teszi etikussá.
Van lehetőségem erős zárat, riasztóberendezést, kamerát is alkalmazni, hogy megvédjem a házam a betörőktől, de attól az, aki megpróbál betörni, még ugyanúgy elítélendő.
Mindenesetre az, hogy a kérdező mások írásából másol és azt saját gondolatként tünteti fel a másik kérdésében (hisz forrást nem jelöl meg) szintén sokat megmutat a jelleméből, etikai érzékéből, emberekhez való hozzáállásából.
Persze világos számomra, hogy az itteni hozzászólások nem védett irodalmi alkotások, meg akitől így ollóznak, akár bóknak is veheti, de idegen tollakkal ékeskedni szintén nem etikus.
"Mindenesetre az, hogy a kérdező mások írásából másol és azt saját gondolatként tünteti fel a másik kérdésében (hisz forrást nem jelöl meg) szintén sokat megmutat a jelleméből, etikai érzékéből, emberekhez való hozzáállásából."
Nem szép dolog, de az sem hogy te meg a romákra fogtad az előző kérdésnél.(Mondjuk 0-ra is pontozták. Most akkor ki is az etikátlan? Én aki bemásoltam egy pár szöveget amiért lusta voltam voltam valamit magam megfogalmazni vagy az aki egy népcsoportot kollektíven elítél? Etika? Nagyon távol vagy tőle kismadaram.
"an lehetőségem erős zárat, riasztóberendezést, kamerát is alkalmazni, hogy megvédjem a házam a betörőktől, de attól az, aki megpróbál betörni, még ugyanúgy elítélendő. "
Ha valaki megpróbál hozzád betörni az az akaratod ellenére történik is amúgy is bűncselekmény? Tényleg el kell magyarázni mi a különbség aközött hogy betörnek hozzád vagy valakitől akarva vásárolsz valamit?
Pontosan ezt akartam írni.
Ne hasonlítsuk már össze, hogy szabad akaratodból vásárolni szándékozol egy terméket, és vagy megveszed, vagy nem, meg azt, hogy egy erőszakos bűncselekményt követnek el ellened, ahol nincs lehetőséged dönteni, hogy betörjenek-e vagy nem.
A kettőnek az égvilágon semmi köze egymáshoz, a gondolatmeneted nem logikus, nem kötődik a témához, így nehéz komolyan venni.
"Nem szép dolog, de az sem hogy te meg a romákra fogtad az előző kérdésnél.(Mondjuk 0-ra is pontozták. Most akkor ki is az etikátlan? Én aki bemásoltam egy pár szöveget amiért lusta voltam voltam valamit magam megfogalmazni vagy az aki egy népcsoportot kollektíven elítél? Etika? Nagyon távol vagy tőle kismadaram."
Nem ítéltem el a romákat, bemutattam egy jelenséget ami náluk halmozottabban figyelhető meg. De megkövetlek, kár volt a hasonlatot rájuk kihegyezni, szerencsésebb lett volna egyszerűen "munkakerülő mentalitású közösség"-ről beszélni.
Az, hogy mit mire pontoznak, annyira nem releváns, mert az egyes kérdések iránt csak bizonyos számú felhasználó érdeklődik, nem a fórum teljes olvasóközönsége fogja olvasni és értékelni. Azonkívül, egyes felhasználók bevallottan szeretnek ezzel játszani is, magas értékelésű válaszokat lehúzni, alacsonyakat felpontozni, vagy csak úgy random mindenre 0-t kiosztani.
A kismadaraid pedig azok, akikre a 2000-es vackaidat 8000-ért rásózod.
"Tényleg el kell magyarázni mi a különbség aközött hogy betörnek hozzád vagy valakitől akarva vásárolsz valamit?"
Éppen a kereskedő is megkereshet engem akaratlanul az ajánlatával, ha pl közös ismerőstől hallja, hogy engem valami érdekelne, úgyhogy ez az érv nem állja meg a helyét.
A betörő meg a tisztességtelen kereskedő pedig annyiban hasonlít, hogy mindkettő a pénzemre pályázik, érdemtelenül.
Én nem figyeltem meg ezt a jelenséget, hogy magas pontszámot szeretnek lehúzni, vagy mindent 0-ra lepontozni...
Ettől függetlenül a % sokszor valóban irreleváns egy-egy kérdésnél, de amikor több évnyi kommentelgetést jelez egy érték, és az nagyon alacsony, akkor már gyanús, hogy az illető nagyon nincs képben.
"
A kismadaraid pedig azok, akikre a 2000-es vackaidat 8000-ért rásózod."
Ebből egyetlen dolgok következik: hogy ez már személyeskedés, és a sértődöttség beszél belőled.
Itt már felesleges folytatni, mert ez nem az eredeti kérdésről szól, hanem egymást próbáljátok osztani.
"Éppen a kereskedő is megkereshet engem akaratlanul az ajánlatával"
Igen ám, de ha neked nem tetszik a dolog, akkor elhajthatod, és megveheted máshol, olcsóbban.
Míg a betörő ha megkeres, nem mondhatod, hogy kösz, most inkább ne...
Miért kell ezt erőltetni?
Te is érzed, hogy ez a példa nagyon félrement, a vásárlást össze lehetett volna hasonlítani egy utazással, vagy egy taxizással, de nem egy betöréssel.
Jó hogy nem már az alma súlyát hasonlítjuk össze egy ablak légáteresztő képességével. De tuti az alma nyerne, mert kerekebb.
"Nem ítéltem el a romákat, bemutattam egy jelenséget ami náluk halmozottabban figyelhető meg. De megkövetlek, kár volt a hasonlatot rájuk kihegyezni, szerencsésebb lett volna egyszerűen "munkakerülő mentalitású közösség"-ről beszélni.
Az, hogy mit mire pontoznak, annyira nem releváns, mert az egyes kérdések iránt csak bizonyos számú felhasználó érdeklődik, nem a fórum teljes olvasóközönsége fogja olvasni és értékelni. Azonkívül, egyes felhasználók bevallottan szeretnek ezzel játszani is, magas értékelésű válaszokat lehúzni, alacsonyakat felpontozni, vagy csak úgy random mindenre 0-t kiosztani."
Íme, amikor valaki "Bort iszik, vizet prédikál."
Nem kéne ezt nagyon nyilvánosan erőltetni. Senkinél sem vagy különb.
"Én nem figyeltem meg ezt a jelenséget, hogy magas pontszámot szeretnek lehúzni, vagy mindent 0-ra lepontozni..."
Nem megfigyeltem a jelenséget, hanem valaki célzottan tett fel erre vonatkozóan kérdést, hogy más is szokta-e csinálni. De bocsáss meg, se időm se kedvem a kérdést most megkeresni, hogy bizonyítsam, ez így van.
"mikor több évnyi kommentelgetést jelez egy érték, és az nagyon alacsony, akkor már gyanús, hogy az illető nagyon nincs képben."
Azt hiszem, ez nem az én esetem, bár néhány százalékot a kérdezőnek meg a 64%-os rajongójának köszönhetően ma bizonyára bukni fogok.
"A kismadaraid pedig azok, akikre a 2000-es vackaidat 8000-ért rásózod."
Ebből egyetlen dolgok következik: hogy ez már személyeskedés, és a sértődöttség beszél belőled."
A személyeskedést a kérdező kezdte, amikor kismadarának nevezett. Sértődöttség nincs bennem, csak éppen szinte semmivel nem értek egyet abból, amit a kérdező képvisel.
És nem hiszem, hogy jó egy olyan világ, ahol folyton résen kell lennem, állandó védekezésre kell berendezkednem, senkiben nem bízhatok, mert ha nem így teszek, az első adandó alkalommal megkárosítanak és ehhez sokan még hangosan tapsikolnak is.
"És nem hiszem, hogy jó egy olyan világ, ahol folyton résen kell lennem, állandó védekezésre kell berendezkednem, senkiben nem bízhatok, mert ha nem így teszek, az első adandó alkalommal megkárosítanak és ehhez sokan még hangosan tapsikolnak is."
Pedig nem ártana kicsit rákészülnöd erre is, mert keserű ébredésben lesz részed. És ezt a legnagyobb jóindulattal mondom.(komolyan)
Eszembe jutott egy ezer éves lerágott csont de nah hátha valaki még nem látta:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!