Hogyan kezdjek neki egy éttermei kis vállalkozásnak ?
Egy pár napja azon gondolkoztam vajon mibe érdemes befektetni, és meg láttam a város szívében ahol élek egy kiadó kis büfé kocsit, és el gondolkoztam hogy vajon érdemes- e egy ilyenbe befektetni.
Az eladó szakmám már lassan készen van, láttam okj bolt vezetőt utána azt szeretném elkezdeni,
Érdemes ? Illetve mennyi alaptőkére lenne szükségem az elkezdéshez.
Biztos nem egyszerű procedúra lenne gondolok itt a papírokra és minden másra
De ha utána jó pénzszerzési lehetőség lenne, nem számít milyen hosszú és bonyolult út vezet hozzá
10/10 állom világba élek? Szerinted miért jött létre ez a kérdés ? Miért írtam ki gyakori kérdésekre? Segítek
Mert nem értek hozzá… és le írtam mire gondolok… nem kell egyből le degradálni az embert…
Nem 5 csillagos éttermet szeretnék nyitni ahol 10 féle leves van második és desszert..
egy egyszerű hot-dogot és egy hamburgert akár lángost szerinted ki nem tud megcsinálni ? A válasz a kérdésedre igen ezeket már mind csináltam másoknak, és nem haltak meg étel mérgezésbe le írtam hogy dolgoztam vendég látósként minden nyáron, egyre többet segítettem, a végén már ezeket én is csináltam.. és senki nem halt még meg… ha neked ahoz szakácsnak kellene lennem hogy ezeket meg tudja egy ember csinálni akkor te vagy el tévedve….
40 fokos nyáron hőség nekem ez mind nem újdonság… tudom milyen amikor 3 órája nem tudtál ki menni el szívni egy száll cigit, aztán végre ki tudsz menni, el szívni csak a felét és azt érzed hogy hűvös van kint, és milyen jól esik, pedig a hőmérő 38 fokot mutat…
Nekem ez nem újdonság imádom a pörgést reggel 10 tőle este 10 ig dolgoztam egy héten 6 napot egész nyáron hogy meg vehessem magamnak amit szerettem volna, sulira és a húgomnak is
Nem egy anyuci apuci kicsi lánya vagyok akinek a segge alá tettek mindent, jóval könnyebb lenne minden természetesen, és azokat se nézem le akiknek a segge alá tesznek mindent, bárcsak nekem is meg tette volna valaki, és ha egyszer nekem lesz gyerekem én is a segge álla teszek mindent, de normális keretek között…
Ezeket a gondolatokat azért írtam le, hogy kicsit bele lásson az aki ír egy kommentet…
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ja, hogy Te lány vagy? Megesküdtem volna, hogy férfi tette fel a kérdést.
Nem akar degradálni senki, szurkolunk neked. Csak elmagyarázták, hogy egy büfékocsi nem annyiból áll, hogy kibérlem és holnaptól nálam eszik mindenki a környékről, mert olyan jó a kaja nálam.
86 millió engedély kell hozzá és folyamatos tisztaság, fertőtlenítés. Ha dolgoztál vendéglátásban, akkor tudod, hogy például ételmintát is kell elraknod minden nap, hogy ha jön az ÁNTSZ ellenőrizni, akkor kéznél legyen és vihessék a laborjukba.
Egy büfékocsi szennyvizét (mosogatás, stb.) hová lehet engedni egyébként?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Itt van egy jól menő családi lángossütő. Minden nap hajnalban nyitnak és délig vannak nyitva. De ketten vagy hárman dolgoznak benne folyamatosan. Csak lángost árulnak, de azt vagy 17 félét.
Viszont nem büfékocsiban nyomják, hanem fix épületben a családi házuknál.
Főútvonalon, úgyhogy minden erre járó tudja, hogy hétfő kivételével megállhat lángosért, meg is állnak, sokszor 10 kocsi is áll az út szélén, míg kiállják a sort a lángosukért.
Ezek viszont konkrétan milliomosok lettek belőle, de dolgoznak is vele irdatlan sokat.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kérdező, aki bántani akar, az csak annyit mond, hogy hülye vagy, vagy hajrá, csináld! Aki veszi a fáradtságot, hogy vitatkozzon a szavaiddal, az azért teszi, mert hibákat lát az érvelésedben és segíteni akar neked az észrevételeivel, hogy elgondolkodhass rajta. Nem biztos, hogy mindenki ennyire átgondolja, hogy mit és miért csinál, de neked akkor is érdemes így kezelned, ha esetleg nem így szánják, mert neked, ha már kiírtad ide a kérdésed, az az érdeked, hogy mások megkeressék a terveidben a hibákat, hogy azelőtt kiderüljenek és javítani tudj rajtuk, hogy éles helyzetben vágna orrba a valóság.
Van egy ilyen régi mondás, hogy a papír bármilyen hülyeséget elbír és minden terv tök jól hangzik egészen addig, míg orrba nem vág a valóság.
Tök jól hangzik, hogy te nem "nyerészkedni" akarsz, hanem csak megélni. Csak tudod ez a matek jóval összetettebb.
Számolhatod úgy a terméked árát, hogy mennyibe kerül egy virsli, mennyibe kerül egy kifli, mennyi bele egy csík ketchup és mustár, meg is van, hogy mennyibe kerül egy megfizethető árú hot dog. Na pont így gondolkodnak a vevőid.
Ezen kívül még egy csomó egyéb költséged van vele, hogy elkészüljön a finom, meleg hot dog, de ezzel a vevőid pont ugyanúgy nem számolnak, mint ahogy te sem biztosan. Pedig ebből még nem jön ki, hogy elkészíted, pláne nem, hogy meg is élj belőle, úgyhogy érdemesebb az egész fordítva megközelíteni.
Számold ki, hogy neked mennyi pénzre van szükséged, hogy meg tudj élni. Mivel a hot dog készítésből akarsz megélni, ezt ugye ki kéne termelnie a tevékenységednek.
Ez még nem jelent fejlődést, előrelépést az életviteledben, nem számolsz az életkörülményeid inflációjával, nem számolsz vele, hogy megtakaríts a nyugdíjas korodra, amikor már nem tudsz dolgozni, csak a napról-napra megélhetés költségeivel.
Nyaralással, új ruhákkal, elromló telefonnal, csőtöréssel, a gyerek iskoláival, fogszabályzással, egyebekkel vajon számoltál a megélhetési költségeknél? Mert ha ebből élsz, akkor mindent ebből kell tudnod kitermelni. Szóval milyen életszínvonalat is kéne biztosítania a büfédnek?
A saját megélhetéseden felül ugye ki kell termelned a büfékocsi bérleti díját. Üzemeltetni is kell a büfékocsit, aminek szintén vannak költségei. Energia költségek, alapanyag költségek, munkaeszközök, engedélyek, helypénzt is valószínű, hogy fizetned kell.
Valószínűleg szükséged lesz pénztárgépre, kártyás terminálra, vállalkozásra, könyvelőt kell fizetned az adminisztrációhoz, adókat kell fizetned.
Üzleti döntések kérdése, hogy mennyit és hogyan reklámozod a büfét, de valószínűleg valamennyi reklám költséged is lesz vele, hogy tudják az emberek, hogy ide kell jönni kajálni. Minimum valami cégér, arculat nem árt. Minimum az árakat ki kell írni, ha máshogy nem kartonra kézzel írva. Lehet, hogy érdemes kitenni egy táblát a sarokra, hogy az utcáról is lássák, hogy ide kell jönni hot dogért. Lehet, hogy komolyabban plakátolni, vagy szórólapozni is akarsz, de lehet, hogy nem. Te tudod, hogy mennyire látványosan, vagy minimálban akarod csinálni, de ezeket is mind ki kell termelned az eladott hot dogokból.
Az alapanyagokat be is kell szerezned, nem csak úgy megjelennek a büfékocsiban. Meg kell szervezned az alapanyagok szállítását, időt, energiát, technikát kell fordítanod az alapanyagok beszerzésére, szállítására, tárolására. Házhoz rendeled és fizetsz inkább a szállításért, vagy te mész érte a saját kocsiddal a saját munkaidődben a büfé nyitvatartási idején kívül? Ha naponta jársz boltba, akkor azzal neked megy el sok időd és költséged, vagy gyakran fizetsz a szállításért másnak. Ha hetente vagy akár csak havonta vásárolsz, akkor ritkábban és kevesebb idő és költség van a beszerzéssel, viszont hét közben valahol tárolnod kell az alapanyagokat, amihez raktározó helyre, hűtőre van szükséged. Lehet, hogy meg tudod oldani otthon külön beruházás nélkül, de valószínűbb, hogy egy büfékocsi egész heti alapanyag igénye több helyet, energiát és eszközt (pl. hűtőt is) igényel, mint amit eddig a saját privát hétköznapi ellátásodra méreteztél. Szóval valószínűleg extra beruházást fog igényelni az alapanyag raktározás is.
Meg aztán vannak ilyen meglepetés költségek, hogy ami elromolhat, az előbb-utóbb el is romlik. Amortizálódnak az eszközök, elromlik valami a konyhában. Áramkimaradás van és megromlik az alapanyag, mehet a kukába és vehetsz helyette újat. Az ÁNTSZ vagy a NAV talál valami kifogást a szabályok betartásában és a nyakadba varrnak egy fél napos bezárást, vagy több százezer bírságot. Egyszerűen csak rossz az időjárás, vagy beüt egy influenza, vagy újabb covid és senki nem vesz semmit tőled, ezért kiesik a teljes napi bevételed. Na ezeket a költségeket kell mind kitermelned.
Most jön a neheze, mert meg kell saccolnod, hogy leges legjobb esetben mennyi hot dogot tudsz előállítani egy nap, ha folyamatosan pörögsz és csinálod. Aztán ezt nem árt korrigálni azzal, hogy vajon mennyi alapanyagot vagy képes tárolni hozzá, hogy legyen is miből megcsinálni őket. Ez két elég konkrét korlátozó tényezője a maximális forgalmadnak. Ennél többet valószínűleg akkor se tudnál megcsinálni és eladni, ha nagyon szeretnéd és még vevő is akadna rájuk.
De azért nem árt az optimizmust lerángatni a racionalitások talajára, vajon mégis mennyi vevő fog ténylegesen jönni egy nap, aki akar és hajlandó is fizetni egy hot dogért? Nyilván ezt tudod kicsit módosítani azzal, hogy mennyire meggyőző a büfé megjelenése, mennyire tudatod az emberekkel, hogy hova kell jönni, milyenek az áraid és ízeid, de mindenek előtt az határozza meg, hogy mennyire forgalmas helyen vagy, hányan járnak arra és közülük mennyien vevők a hot dogra. Ezt biztosra nem tudhatod, pedig milyen jó lenne. (Itt jön jól, amit már írtak, hogy mielőtt kibérelnéd a büfét, menj oda és számold meg, hogy hányan vásárolnak, kérj az üzemeltetőtől történelmi statisztikai adatokat - amiket lehetőleg ellenőrizz le pl. a nyilvánosan hozzáférhető pénzügyi adatokban, hogy stimmel-e az árbevétele.)
Ha meg van, hogy mennyi hot dogot tudsz eladni egy nap, elosztod vele hogy mennyi költséget kell kitermelned és már meg is van, hogy mennyibe kerül a hot dogod. Ha szerencséd van és még így is kellően alacsonyra sikerül az árat belőnöd, akkor érdemes lehet felfelé korrigálni, hátha esetleg kihagytál valamit a számításból (pl. a saját hasznodat, megtakarításokat, amiből majd feújíthatod a büfét, vagy vehetsz egy másodikat, hogy növeld a céged és a család bevételeit, meg ilyenek).
Jó dolog az optimizmus, de érdemes a váratlan meglepetésekre még azelőtt felkészülni, hogy gondot okoznak. Ha számítasz a váratlan problémákra és ezért van rá elkülönítve tartalékod, amiből már azt is tudod, hogyan lehet megoldani, akkor sokkal jobban állsz, mint ha optimistán megbecsülted, hogy minden jól alakul, csak mégsem úgy lett és egy váratlan meghibásodásnál vakarhatod a fejed, hogy vajon erre honnan kerítesz pénzt.
Különösen egy gazdasági válság közepén, mint most vagyunk, a költségeket érdemesebb mindig pesszimistán és felfelé kerekítve számolni, a várható bevételeket meg szintén pesszimistán és lefelé kerekítve. Inkább a vártnál jobban alakuljanak a számaid és az legyen a legnagyobb gondod, hogy több pénzed lett, minthogy túlbecsüld a sikered és azzal kelljen küzdened, hogy a hiányodat miből tudod pótolni.
Pénzügyi alapszabály, hogy mindig legyen fél évnyi tartalékod, hogy akkor is legyen miből megélned, ha nincs semmi bevételed. Ezen a tartalékon felül érdemes kiszámolni, hogy a rendelkezésedre álló pénzből mennyi ideig tudod úgy működtetni a büfét, hogy legrosszabb esetben semmi bevételed sincs, de kiadásod van folyamatosan, mert az adókat, rezsit, mindent fizetni kell, a megvett alapanyagok megromlanak és ki kell dobni akkor is, ha senki nem vesz semmit, stb. Számold ki, hogy mennyi ilyen meg nem térülő működésre elég az anyagi tartalékod. Annyi időd lesz kísérletezni vele, hogy ha nem jönnek a vevők, hogyan tudod őket mégis rávenni, hogy jöjjenek, min hogyan tudsz változtatni. Hiszen a kísérletezést is meg kell finanszírozni. Ha ennyi idő alatt nem tudod fellendíteni, hogy elkezdjen megtérülni a vállalkozásod, akkor nem lesz miből tovább folytatnod.
Érdemes lehet felülvizsgálni azt is, hogy vajon ez az időtáv mennyire reális. Előfordulhat, hogy egy vállalkozás felfuttatása tovább tart. De vajon tudsz-e valahogyan több induló tőkét szerezni, amiből a felfutási időre megfinanszírozod a működésed?
Ha ez nem saját befektethető pénz, hanem hitel, akkor már bonyolódik a kérdés, mert a hitelt vissza kell fizetned. Meg a kamatait is. Ha nem tudod kitermelni a hitelt (és kamatokat), akkor még nagyobb gondban leszel, pl. úszhat a házad, stb.
Mindenképp érdemes a számításokra nagyon komoly figyelmet fordítani és pénzügyileg kellően felkészülni a vállalkozás működtetésére, meg a gazdasági gondolkodásra.
Innen elég sokat lehet tanulni a pénzügyek kezeléséről, érdemes a szemléletet elsajátítani. Sok vállalkozás témájú írása is van, érdemes keresgélni rajta:
A sok papír munkával tisztában vagyok és a tisztasággal is ami alap hogy senkinek ne legyen baja, nem csak hogy ne büntessenek meg, persze az is fontos
Köszönöm mindnekinek a segítséget kedvesek vagytok 😊❤️
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!