Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Hogyan kezdjek neki egy...

Hogyan kezdjek neki egy éttermei kis vállalkozásnak ?

Figyelt kérdés

Egy pár napja azon gondolkoztam vajon mibe érdemes befektetni, és meg láttam a város szívében ahol élek egy kiadó kis büfé kocsit, és el gondolkoztam hogy vajon érdemes- e egy ilyenbe befektetni.

Az eladó szakmám már lassan készen van, láttam okj bolt vezetőt utána azt szeretném elkezdeni,

Érdemes ? Illetve mennyi alaptőkére lenne szükségem az elkezdéshez.

Biztos nem egyszerű procedúra lenne gondolok itt a papírokra és minden másra

De ha utána jó pénzszerzési lehetőség lenne, nem számít milyen hosszú és bonyolult út vezet hozzá


2023. márc. 4. 14:20
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
10 millió kb. De jelenleg a felfuttatott éttermek is döcögösen üzemelnek az egekbe szökött árak miatt.
2023. márc. 4. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 A kérdező kommentje:
Igen ez érthető, én nem adnám olyan drágán mint a többi étterem elvégre ez csak egy kis büfés kocsi, megfizethető áron árulnám az ételeket, hogy az emberek 90% meg is tudja venni és jól is lakjon vele
2023. márc. 4. 14:33
 3/23 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos rosszul kalkulálsz. Az árképzésének azon kell alapulnia, hogy a forgalmazott termék alapanyagára plusz az előállítás költsége plusz a járulékos költségek és még a haszon legyen az, amit a vásárló kifizet. Ha az emberek 90%-ának a pénztárcájához és az étvágyához szabod az árakat, hamarosan csődbe megy a vállalkozás.

-Én első körben kideríteném, miért is eladó az a büfékocsi. Nincs forgalma esetleg?

-Kell-e rákölteni, mennyire van felszerelve?

-Ha még működik, egy pár napra letáboroznék a közelében, aztán megszámolnám hány vendég fordul meg nála hétköznap vagy hétvégén.

-Tudni kellene, mennyi a havi költsége annak, hogy csak ott áll valahol. Van-e fizetendő díj a területért pl. az önkormányzatnak?

-Tudni kell milyen hatósági engedélyek szükségesek (NAV, ÁNTSZ).

-Szükség lesz cégformára, könyvelőre.

-Ki kell találni, hogy mit akar az ember árulni, ezeknek egyenként ki kell kalkulálni az előállítási költségét, beleértve az alapanyagok, a beszerzés és az energia (áram, víz, gáz) árát, a haszonkulcsot, ez határozza meg az árakat.

-Rendelkezni kell anyagi tartalékkal. Egy kezdő vállalkozás nem ritkán évekig nullszaldós, sokáig tarthat, mire kitermeli a puszta befektetés összegét, de addig is élni kell valamiből.

2023. márc. 4. 14:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 anonim ***** válasza:
100%

ismerősnek volt pizzériája, egy kis lyuk. Reggel 5 kor már talpon volt, mert menni kellett friss hozzávalókért, este 9 kor még nyitva volt, mert akkor rendeltek a legtöbben. az elején egyedül csinálta, aztán kiégett(meg se lepődöm rajta) és eladta az egészet a fenébe.



Üzlet első szabálya: Ha mindenkinek el akarsz adni, akkor senkinek se fogsz.


"megfizethető áron árulnám az ételeket, hogy az emberek 90% meg is tudja venni"


Emberek 90%-nak nem ugyanaz a "megvehető" kategória. Ha úgy állsz az üzlethez, hogy az embereknek nincs pénze, akkor inkább bele se kezdj.

2023. márc. 4. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 anonim ***** válasza:
100%
SEHOGY! Az étterem halott biznisz.
2023. márc. 4. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 anonim ***** válasza:
100%

"... én nem adnám olyan drágán mint a többi étterem elvégre ez csak egy kis büfés kocsi, megfizethető áron árulnám az ételeket..."

Jó az ötlet, de hogy oldod meg, hogy a te áraid alacsonyabbak legyenek, mint a többiek árai? Ha kicsiben nyomod, nem tudsz olyan jó árakat kialkudni az alapanyagokra a beszállítóknál, mint a nagyok, tehát ott nem lesz árelőnyöd. Vagy olcsóbb, gyengébb minőségű alapanyagokat veszel, de akkor nem biztos, hogy lesz igény a gyengébb minőségű termékedre. A rezsi neked sem lesznek olcsóbb, mint másnak, itt nem tudsz nyerni. A munkaerő költsége sem lesz kisebb azért, mert kicsi az étterem: ha te csinálsz mindent, úgy zsákmányolod ki magadat, ahogy akarod, de ha alkalmazottat tartasz, attól nem lesz jelentősen alacsonyabb a bére, hogy neked dolgozik, nem egy nagyobb étteremnek. Vagy ugyanaz a helyzet, mint az alapanyagoknál: felveszed a gyengébb munkaerőt, aztán lehet agyalni, vele hogy produkálsz minőséget. Esetleg kisebb nyereségre tervezel, akkor viszont magaddal tolsz ki.

Szóval nem lehetetlen, amit gondolsz, csak nekem hiányzik belőle az a kulcsötlet, amit te másképp fogsz csinálni, mint a többi hasonló kis büfé és ettől lényegesen olcsóbb lesz a te terméked.

2023. márc. 4. 17:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz dolog ez, százezreket, vagy 1-2 milliót is rákölthetsz és még el se indultál vele.

Ha eladó a büfékocsi, akkor a tulaj természetesen majd ódákat fog zengeni neked róla, hogy milyen faszántos és hogy csinálná tovább, de már beteg, stb. stb., de majd neked milyen jó lesz.

2023. márc. 4. 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/23 A kérdező kommentje:

Nagy forgalom van arra felé, most láttam először hogy kiadó lenne, hogy miért azt nem tudom de jó állapotban van

Igen ezeket még ki kell kalkulálni és halottam olyat is hogy meg van szabva hogy egy bizonyos összeg alatt nem árulhatom a termékeket, mert akkor nem lennék korrekt a többi büféshez és akár fel is jelenthetnek.

De ezt már régen halottam természetesen ahogy aktuális lesz a dolog utána nézek a dolognak.

Ha valóban nem mehetek az ár alá akkor ezt kombinálom a nagyobb adagokkal és pl: olcsóbban kapnak hozzá üdítőt vagy valami mást.

Ez eddig mind csak terv és hogy pontosabban rá lássak ahoz bele kell kezdeni, valahol mindenki el kezdi. Én nem akarok ebből milliomos lenni és ki zsákmányolni az embereket, azt meg teszi az állam, ha nekem marad annyi pénzem hogy vígan elélek egy hónapba és megfelelő anyagi hátteret nyújtana nekem az már tökéletesen megfelelne,

Írtátok azt is hogy ha egyedül csinálom ki csinálom magam, dolgoztam már vendég láttásba egész nyáron, ha az ember magának csinálja a pénzt szerintem sokkal több energiája van hozzá, hogy nem másnak keresi úgymond,

Ha meg netán tényleg be sokallnék fel veszek egy embert, akinek napi kétszer ingyen étkezést garantálnék, és utána néznék mennyit kellene neki fizetnem hogy nekem is megérje és persze neki is

2023. márc. 4. 17:27
 9/23 anonim ***** válasza:
100%

"nekem marad annyi pénzem hogy vígan elélek egy hónapba és megfelelő anyagi hátteret nyújtana nekem az már tökéletesen megfelelne"


Ebből nem fog telni a "veszek egy embert" -re.

2023. márc. 4. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/23 anonim ***** válasza:
100%

"Ha meg netán tényleg be sokallnék fel veszek egy embert, akinek napi kétszer ingyen étkezést garantálnék, és utána néznék mennyit kellene neki fizetnem hogy nekem is megérje és persze neki is"

Hú, te valami nagyon álomvilágban élsz.

Eleve ott kezdődik, hogy egy felszerelt büfékocsihoz 86 féle ÁNTSZ meg élelmiszerbiztonsági engedély kell. HACCP. Amit folyamatosan ellenőriznek.

Ha valamin elhasalsz, vagy szalmonellás ételt adsz ki, százezres meg milliós büntetések repkedned, amit amíg élsz, ki nem termelsz. Be is zárhatják a boltodat.

Milyen ételeket szeretnél (és lehet) árulni a büfékocsiban? Hogyan oldod meg egyedül az elkészítésüket? Szakács vagy? Főztél már bárkire is magadon kívül? Hogyan tárolod 40 fokos nyári hőségben, hogy ne romoljon meg, de mégis frissen és melegen tudd kiszolgálni a vendégnek?

Kezdd szerintem lángossütéssel, minden más (hamburger és társai) felesleges macera. Ha a lángosból degeszre kerested magad, akkor már gondolkodhatsz tovább.

2023. márc. 4. 18:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!