Miért rossz az új kata törvény?

Az, hogy csak magánszemélynek számlázhatsz.
Az összes színész, zenész, újságíró, író, szerkesztő, korrektor, stb stb stb stb, aki bármilyen munkakörben szabadúszóként dolgozik, az most megszívta.

1. Csak magánszemélynek számlázhatnak.
Innentől, ha én mondjuk szeretném kifestetni az irodámat, és ezt érthető okokból szeretném valós költségként elszámolni a cégem részére, akkor nem elég a festőtől referenciát kérnem, csak olyan festőt választhatok, aki nem Kata-s. Az isten nem látott még olyat, hogy attól függ, hogy valakinek a szolgáltatásait igénybe tudom-e venni, hogy ő maga milyen adózási formát választ. Úgyhogy emiatt jelentősen torzítja a piacot, másrészt adócsalásra ösztönöz.
2. A 18 milliós határ: erről kevesebbet beszélnek, pedig szerintem fontosabb. A KATA azért volt zseniális, mert a határa pont megegyezett az alanyi mentesség határával, tehát nem voltál kötelező jelleggel ÁFA-alany. Emiatt az adminisztráció egyszerűbb volt, és könyvelőre se volt szükséged. Most megemelték 18M-re a KATA-t, igen ám, de az alanyi mentesség felső határa továbbra is 12M (amit nem is emelhetnek meg 18-ra az EU miatt). Vagyis ha a bevételed ezt meghaladja, máris ÁFA-s leszel, úgyhogy gyűjtögetheted az összes bevétel- és költségszámládat, és rohangászhatsz a könyvelőhöz, akinek ezután alsó hangon kétszer annyit kell fizetned. Vagyis ez az emelés csak a szavak szintjén történt meg, gyakorlatban a KATA előnyeit továbbra is csak azok élvezik, akik 12M alatt maradnak.
3. Kivették a Bt-ket és a Kkt-ket a hatálya alól. Bár ezzel is sokakat megszívattak, én magam ezzel egyetértettem volna már régebben is, úgyhogy nem méltatom.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!