Megéri vállalkozónak lenni, vagy inkább az alkalmazotti munkalét a jobb?
Az előzőekre reagálva: van egy kis különbség aközött, hogy a munkahelyeden mondasz fel, mert nem tetszik valami, vagy egy szerződést mondasz fel, mert nem tetszik valami. Munkahelyed elvileg egy van (ideális esetben), amint felmondasz, 0 lesz a bevételed, amíg nem találsz új állást. Vállalkozóként nekem jelenleg 9 db aktív ügyfelem van, meg még néhány, akik időszakosan jelennek meg és kérnek fel 1-1 projektre, plusz pár egyszeri beeső is akad. Ha egy szerződést felmondok, no para, van még 8 folyamatos, plusz a többi, ami bármikor beeshet. Minimális a bevételkiesés. Szóval az én esetemben pl. abszolút igaz, hogy simán megválogatom, kivel dolgozom, meg milyen projektet vállalok el.
Szabadság: fizetetlen, ez igaz, de ahogy előttem is írták, akkor megyek, amikor akarok. Én úgy szoktam megoldani, hogy a folyamatos projektekkel előre dolgozom olyankor, így csak minimális a kiesés, amúgy meg mindenkinek egyszerűen jelzem, hogy ettől eddig nem vagyok, ha kell valami, még most szóljatok, még bele fog férni, később nem. Ennyi.
A pénz része meg nálam úgy alakul, hogy egy átlagos hónapban 2x annyit keresek, mint anno ugyanebben a szakmában alkalmazottként, de csak átlag kb napi 4 óra munkaidővel, a napjaimat totál szabadon szervezve, mert csak határidőim vannak, fix munkaidő nincs. Szóval arányosítva 4x annyit keresek így szabadúszó ev-ként, mint alkalmazottként kerestem. Ok, azóta mentek fel a fizuk, de a duplázás bőven meglenne akkor is, ha most csípnék el egy jobbnak számító helyet.
Nálam ezekért nyer egyértelműen a vállalkozói lét, és nem mennek vissza alkalmazottnak, mert mindenképpen visszaesés lenne. De ahogy írtam korábban is, nem mindenkinek való ez.
1-es voltam.
#23 ezeknek megint semmi koze az alkalmazotti-vallalkozoi lethez, hanem terulet-, szakma- vagy cegfuggo dolgok.
Vannak vallalkozok, akiknek csak 1 aktiv ugyfeluk van es vannak cegek ahol unlimited PTO (korlatlan fizetett szabadsag) policy van az alkalmazottaknak pl.
#26 ez megint teljesen cegfuggo, de 25-30 nap fizetett szabi meg mindig tobb, mint 0. Fizetetlennel pedig sokkal rugalmasabbak a cegek, nalunk is eljarnak emberek 2-3 honap "sabbatical leave"-re pl.
Olyan meg soha nem volt, hogy el akartam menni szabira es azt mondta fonokom, hogy nem mehetek (fel is mondanek, ha ilyen elofordulna).
Persze ez sok helyen nincs igy, csak ennek tovabbra sincs semmi koze a foglalkoztatasi formahoz.
Attól függ, hogy nálad mi a prioritás: a pénz vagy a kötetlenség?
Szerintem a szabadság megfizethetetlen akkor is, ha még hétvégén is melózni kell vállalkozóként, mert ha váratlanul szabadidő kell, azt vállalkozóként nem kell lemeccselned senkivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!