Egy nemfizető munkahelyet azonnali hatályú felmondással patthelyzetbe lehet hozni?
Ha a munkahely nem fizet munkabért, ez a nemfizetés elegendő indok az azonnali hatályú felmondásra. De ha azonnalival felmondok, 5 napon belül úgyis fizetnie kell. Elvileg.
Vajon ezzel patthelyzetbe hozom a munkahelyet (nem tud eltáncolni a fizetés elől), vagy semmi se fog történni, eddig se fizetett ezután se fog?
Aztán mehetek bíróságra? Lévén így is úgy is ott kötünk ki végül, ha nem fizet?
"a, ha felmondasz, azzal nem vagy előrébb"
Annyival előréb vagyok hogy akkor nem mondhatja hogy majd majd.... mert nincs majd, felmodtam.
Csak persze ha nem fizte hát nem fizet, mit tehetek, lenyelem vagy bíróság mást nem.
Csak idézni tudom magam:tedd félre a jogszerű kísérleteket, (mert úgysem lesz értelme)"
"
Patt helyzetbe nem hozod, de előtte tegyél panaszt a munkaügyi felügyelőségen. Kormányhivatalokban találod őket. Ők majd intézkednek, hogy a bért megfizesse a munkáltató.
Egyébként a bér nem fizetése indok az azonnali hatályú felmondáshoz. Mivel az ilyen felmondás szankcionális jellegű, ezért be kell hozzá tartani a tartalmi és formai követelményeket, valamint a megszabott határidőket. Ha nem tartod be, akkor a munkaviszony megszüntetésed jogellenesnek minősül, és hiába volt jogos az indok, a munkáltató kerül kedvező pozícióba, és a "rendes" felmondáskor létező felmondási időre járó távolléti díjadnak megfelelő összeget köteles vagy részére megfizetni.
Az azonnali hatályú felmondás indoklása KÖTELEZŐ! Az indoknak okszerűnek, és valósnak kell lennie. Általános indok nem fogadható el (nem fizetett bért). Pontosan le kell írni, hogy melyik havi bért nem fizette ki, milyen összegben, mikor kellett volna megkapnod, hogyan működtél együtt a munkáltatóval, Ő mit mondott, mit ígért Neked akkor, amikor arra figyelmeztetted, hogy el van maradva a fizetéseddel, stb.
Az azonnali hatályú felmondást az ok bekövetkeztét követő 15 napon belül át kell nyújtanod. Az átvétel dátumát tudni kell igazolni! Ha nem hajlandó átvenni, akkor két tanú nevének, címének feltüntetésével aláíratod velük, hogy igazolják, a munkáltató az átvételt megtagadta.
Ha minimum ezek nincsenek betartva, akkor gondjaid lehetnek a per folyamán még akkor is, ha jogos a követelésed.
"Az azonnali hatályú felmondást az ok bekövetkeztét követő 15 napon belül át kell nyújtanod"
Akkor ez már buktam mert nem 15, hanem 5x15 nap is eltelt. Illetve folyamatosan nem fizet teljes bért azóta se, de az első nem teljes fizetése óta 5x15 nap is eltelt.
Akkor a következő bér esedékességét követő 15 napod van rá, hogy jogszerűen benyújtsd az azonnali hatályú felmondásod.
Ha nálatok a bér 10-én esedékes (nálunk 8-án volt az), akkor szeptember 10. a következő határidő. Ha elmaradásban van, akkor szeptember 25-én legkésőbb át kell adnod az azonnali felmondást.
Csak jelzem: Nálunk volt kollektív szerződés. Ott részletkérdéseket is szabályoztak. Konkrétan le volt írva, ha a munkáltató nem fizet bért, az azonnali hatályú felmondás akkor jogszerű csak, ha előtte írásban felszólítjuk az elmaradásra, és legalább 8 napos "fizetési" határidőt szabunk a pótlásra. Ha ennek ellenére sem teljesít, akkor a megszabott határidőt követő 15 napunk volt arra, hogy azonnali hatállyal felmondjuk a munkaviszonyt. Tehát nálunk a kollektív szerződés felülírta a munka törvénykönyvét.
Na ezt nem tudtam.
Tehát akkor ez úgy működik, hogy folyamatos jogsértés esetén minden egyes hónapban van egy 15 napos keretem beadni az azonnalit az éppen aktuális jogsértésre hivatkozva?
vagyis a munkáltató valamikor sok hónappal ezelőtt elkezdte a szemétkedést (késve fizet) az első jogsértéstől számítva a 15 nap már régesrég letelt, már sokszor 15 nap letelt.
Na de azóta is késve fizet minden egyes hónapban.
Ezt azt jelenti hogy minden hónapban van egy 15 napos keretem beadni az azonnalit az éppen aktuális havi jogsértésre hivatkozva?
Mert akkor csak ki kell várni a szept 10-ét amikor is meg kéne jönnie az augusztus pénznek (de nem fog ezt előre tudni..) és szépen beadom az azonnalit szept 10 + 15 napon belül?
Indokként megjelölve az augusztusi bér csúszását?
És nem érdekes hogy az aug bér előtt már a júl jún máj ápr márc bér is csúszott?
>>>>>
"Akkor a következő bér esedékességét követő 15 napod van rá, hogy jogszerűen benyújtsd az azonnali hatályú felmondásod.
Ha nálatok a bér 10-én esedékes (nálunk 8-án volt az), akkor szeptember 10. a következő határidő. Ha elmaradásban van, akkor szeptember 25-én legkésőbb át kell adnod az azonnali felmondást.
„
Igen jól gondolod.
Nekem 5 havi bérem késve fizette, vagy el volt vele maradva. Arra utazott ugyanis, hogy felmondjak, mert nem akart végkielégítést fizetni. Betartottam a szabályt - biztos, ami biztos, - majd a megszabott határidőn belül átadtam az azonnali felmondásom. Átvetettem vele saját kezűleg úgy, hogy még az átvétel dátumát is Ő írja rá, ebből se legyen később vita, hogy netalántán utóbb lett visszadátumozva. Persze az okát előre nem közöltem, nem teregettem ki a lapjaimat. A teljes fizetésem csak akkor kaptam meg, amikor elért hozzá a bírósági idézés az első tárgyalásra. Megértük a másodikat is, de az elmaradt béremen kívül megfizette a végkielégítést (7 hónapnyi bérem), a felmondási időre járó bérem (90 nap), valamint sérelmi díjat (előző kettő mégegyszer), perköltséget, ügyvédem tiszteletdíját. Voltam olyan jó szívű, hogy a késedelmi kamatoktól eltekintettem. :)
Ez egy ostoba munkáltató volt, aki azt hitte, bármit megtehet következmények nélkül.
Felhívom szíves figyelmed, ha az elmaradt béreden kívül egyéb juttatásokat is követelsz a munkáltatótól, akkor a felmondás átadását követő 30 napon belül a keresetednek a munkaügyi bíróságon kell lennie. A határidő jogvesztő! Ha lekésted, akkor így jártál.
Ha csak az elmaradt béred követeled, arra 3 éven belül bármikor nyújthatsz be keresetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!